Први руски званичник који се огласио поводом Вучићеве победе био је руски амбасадор у Београду, његова екселенција, Александар Чепурин, у изјави датој Спутњику, а нешто касније медији су објавили и честитку коју је Вучићу упутио лично председник Путин. На крају, Вучићеве победе у свом обраћању дотакао се и Путинов портпарол Димитриј Песков. Њихове изјаве су потпуно усклађене и нема сумње да их треба посматрати као јединствен државничко-дипломатски пакет.

У том смислу две ствари можемо издвојити као нарочито битне.

Прво, званична Русија победу Вучића сматра неупитном и веома убедљивом. У том делу најексплицитније се одредио амбасадор Чепурин: „Разлика у односу на следеће кандидате није неколико процената него неколико пута, и зато је то објективно јак резултат” рекао је он(1), а убедљивост победе нагласио је и председник Путин: Ваша убедљива победа указује на широку подршку народа вашим напорима усмереним на решавање хитних економских и друштвених задатака…”(2), док је Песков резултат Вучића назвао импресивним.

Друго, сви наведени руски званичници, свако на свој начин али прилично јасно, нагласили су да очекују даље унапређење односа Москва-Београд и то далеко бржим темпом. Тако је Путин истакао како је “уверен да ће активности Александра Вучића као шефа државе допринети даљем развоју руско-српског стратешког партнерства за добробит оба народа”. Господин Чепурин био је још детаљнији: „Што се тиче перспектива односа с Русијом, део тог новог (Вучићевог) мандата, да ли главни или не, али важан део, јесте наставак политике проширења сарадње с Русијом у свим областима, политичкој, економској, културној, духовној …“(3) И портпарол Кремља, Димитриј Песков, послао је исту поруку: „Ми веома ценимо наше односе који имају дубоке историјске корене, прилично широку садашњост и обећавајућу будућност” нагласио је он при чему је био довољно увиђаван да одбије да коментарише Вучићеве ставове о Косову, као и лицитирање колико је пријем код Путина помогао Вучићевој убедљивој победи.(4)

Дакле, Москва је рекла своје, послала прилично јасне поруке. Вучић би морао да зна шта то значи и да добро размисли пре него  са упаљеним руским жмигавцем опет скрене у смеру Запада.

_______________________________________

(1) www.ceopom-istina.rs/vesti/vuchi-eva-pobeda-chestitke-reaktsije

(2) Исто

(3) www.ceopom-istina.rs/vesti/vuchi-novi-predsednik-srbije/

(4) www.ceopom-istina.rs/vesti/vuchi-eva-pobeda-chestitke-reaktsije/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Руске честитке

* Обавезна поља