kontramanevriМОСКВА – Москва је поново продемонстрирала NATO-у да поред руских државних граница више неће моћи да ишта предузима без парирања.

Само што су земље NATO почеле своје поморске маневре Saber Strike 2014 и BALTOPS 2014 – Оружане снаге Русије су на територији своје Калињинградске области и најисточнијим водама Балтичког мора започеле своје маневре. Под непосредним руководством команданта свог Западног војног округа.

У маневрима учествују руска Балтичка ратна флота, десантне јединице и Војно-ваздухопловне снаге.

Министарство одбране Русије посебно је нагласило да ови маневри „протичу истовремено“ са натовским.

При том је подвукло: „Број војника и количина војне технике потпуно су упоредиви са бројем војника и количином наоружања и војне технике коју је у своју вежбу уз границу Русије укључио NATO“.

У руским маневрима учествују групе ратних бродова, падобранци, поморска пешадија, јединице ПВО, авиони Су-34, хеликоптери Ми-24 и бомбардери Ту-22М3.

Према саопштењу Министарства одбране РФ, бродови Балтичке флоте током маневара ће увежбавати заштиту државне границе и поморских комуникација, откривање и уништавање подморница и бродова „условног противника“. Још је указано да ће све снаге укључене у маневре „обезбеђивати ПВО одбрану зоне маневара на мору и привремених база учесника“.

Посебна, можда и најважнија, „тачка“ маневара биће пребацивање падобранско-десантне јединице из Пскова на полигоне Калињинградске области са реалним искрцавањем десанта. Планом маневара је превиђено да руски падобранци и поморска пешадија „спрече искрцавање десната условног противника, блокирају и униште његове незаконите оружане формације“.

Све ово ће из ваздуха штитити и подржавати Су-34 и хеликоптери Ми-24.

За то време ће далеколетни бомбардери Ту-22М3 изводити тренажне летове изнад Балтика у функцији „ваздушног патролирања“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски контраманеври

* Обавезна поља