rusija-brodovi-600x399Русија и Кина почеле су прве заједничке поморске маневре у Средоземљу. Како је известио руски медијски сервис „Спутњик”, поморска вежба отворена је на свечаности у луци руске Црноморске флоте Новоросијск и трајаће у водама Средоземног мора до 21. маја.

„У маневрима учествује по десет бродова различитих класа са обе стране”, изјавио је заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов. „Основни циљ маневара је увежбавање заштите главних поморских путева… Вежба није директно уперена против неке треће стране”, објаснио је Антонов.

Извештавајући о овом догађају у Средоземном мору, немачки „Шпигл” пише: „Порука Западу је јасна: први пут руски и кинески бродови заједно су на вежби у Средоземљу. Ови десетодневни маневри су, међутим, тек почетак…”

Аналитичар „Шпигла” процењује да маневри нису уперени против „неке треће стране, већ директно гађају Вашингтон”. Русија и Кина желе да продубе своју војну сарадњу, али, истовремено, и да ограниче утицај САД на светским морима.

„Шпигл” подсећа да су Сједињене Америчке Државе биле апсолутни поморски господар Медитерана, наводећи да се у Напуљу (Италија), где је седиште америчке Шесте флоте, налази око 40 ратних бродова и 175 авиона.

Русија и Кина тешко могу у овом тренутку да значајније промене овакав однос снага у Медитерану, али сигурно шаљу озбиљну поруку Вашингтону. А у њој се каже да би у будућности САД могле да добију озбиљну конкуренцију у Средоземљу.

Када се томе дода да Москва и Пекинг намеравају да јачају сарадњу својих поморских снага и на Далеком истоку, јасно је да Вашингтон има разлога да буде забринут. Конкретан доказ: у августу су планирани заједнички поморски маневри у Јапанском мору.

Анализирајући стратешке планове Москве, „Шпигл” закључује да је „Средоземно море у центру Путинове визије да Русија опет постане светска сила”.

„Да је Русија 1999. године имала модерну флоту сличну данашњој, Југославија не би била бомбардована”, цитира „Шпигл” руског историчара поморства Сергеја Горбачова. И подсећа да је „НАТО тада у косовском рату бомбардовао Београд, да је Русија протестовала, али су јој руке биле везане да било шта учини”.

На крају „Шпигл” пише да Русија озбиљно тражи потенцијалне поморске базе у Средоземном мору.

„Већ дуго Москва преговара са Кипром о коришћењу поморских и копнених база на острву. Испитује и могућност такве сарадње са Египтом”, наводи „Шпигл”. Руска ратна морнарица иначе данас у Средоземном мору користи само сиријску луку Тартус. Због тога Москва стоји уз сиријског лидера Башара ел Асада у грађанском рату који већ четири године уништава ову земљу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Руско-кинески маневри у Средоземљу (видео)

* Обавезна поља