taci-uckОчигледно је да је Косово у последње време отишло у други план. Данас су балкански медији изузетно забринути за тему „Блискоисточне избеглице јуришају на Европу“. Јасно је да је то најактуелнији проблем старог континента.

Немачка  више није срећна што је некада давно на себе преузела улогу вође ЕУ. Јер је дошло време да се поравнају рачуни.

Тако да она данас полаже најтежи испит. То је разлог због кога се и Берлин, и  Вашингтон својски труде да забораве на Тачија и његову дружину. Обаму Меркелову је заиста лако разумети.  Садашњи косовски лидери ће се врло брзо наћи иза решетака и стати пред нови суд. Највероватније је да ће морати да се опросте од америчких и немачких разбојника у скупим оделима. Пријатељство са тако одиозним личностима може да рани и задуго.

Истина, ни Стејт департмент још није нашао нове глумце за  главне улоге у представи која се зове „Косово“. Али, очигледно је да сматра да је дошло време да се без буке, на фин начин опрости од Хашима Тачија, Агима Чекуа, Кадри Веселија, Џавита Халитија, Саида Мује, Дауда Харадинаја, Азема Суље и осталих ратних команданата УЧК. Врло брзо ће ЦИА да припреми за новинаре неколико „сензационалних открића“ са којих ће по кратком поступку да буде скинута ознака „строго поверљиво“,  како би запањени свет видео право лице садашње политичке елите Косова. Врло је вероватно и да ће „приштински врх“ да се нађе умешан не само у крваве злочине против Срба, већ и у тесној вези са исламским радикалима и терористима који су у своје време финансијски подржавали Тачија, а затим  преко њега прали новац који је био зарађен продајом дроге. ИСИЛ и Ал-Каида су захваљујући авганистанском хероину који је слат у Европу и  маршрутом која је водила преко Косова стекли добит који се мери милијардама долара. За тај новац је куповано оружје, плаћани су најамници који сада тероришу Блиски Исток и север Африке.

Такође је врло вероватно да ће убрзо бити много интересантних „открића агенције ЦИА“ која ће Сједињеним Државама помоћи да по ко зна који пут изађу „суви  из мутне косовске приче“. Да ли Хашим Тачи зна какво су му изненађење припремили стручњаци Ленглија? И то би било баш интересантно сазнати?


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на САД траже замену за Тачија

* Обавезна поља