aleksandar-vulin-1370815169-323223БЕОГРАД – Минстар рада Александар Вулин изјавио је данас да је неопходно што брже донети Закон о раду, али да ће се „чекати до задњег секунда“ да се оствари консензус заинтересованих страна.

Одговарајући на критике синдиката, Вулин је рекао да нема потребе да разговарају преко медија, јер су скоро свакодневно у контакту.

Према његовим речима, на сајтовима синдиката и Министарства рада налази се идентичан текст предлога Закона о раду и синдикати „врло добро знају о чему се преговара“.

Вулин је, поводом изјаве председника синдиката Независност Бранислава Чанка да жели да се сретне са њим и премијером поручио да нема проблема да се састану и да је довољно да се јави.

Он је додао да не може да говори у име Александра Вучића, да ли ће он имати времена за састанак, али је истакао да ниједна седница Социјално-економског савета није прошла без премијера.

По речима Вулина, главни спор код доношења Закона о раду је проширено дејство колективног уговора, јер послодавци и синдикати имају супротстављене ставове.

Држава мора да преломи и учиниће то у зависности од тога шта је већа друштвена корист, односно мања опасност за привреду и синдикате, нагласио је Вулин.

Он је рекао да ће власт, синдикати и послодавци заједно о томе одлучити и да очекује да се одржи још један састанак са послодавцима и синдикатима.

На питање када ће се усвојити Закон о раду, он је одговорио да се чека седница Социјално-економског савета, „а ако неће да га закажу, нека то и кажу“.

Вулин је одбацио примедбе да се тај закон доноси без јавне расправе, наводећи да она траје већ месецима, као и да је чуо примедбе да се његовим доношењем „неки ометају у летњем одмору и гледању фудбала“.

Коментаришући изјаву министра државне управе Кори Удовички да ће бити отпуштања у јавном сектору, он је рекао да не треба плашити људе.

Како је објаснио, има вишка у том сектору, али прва мера Владе сигурно неће бити отпуштање, већ да се људима нађе посао.

Циљ Владе је запошљавање, а не отпуштање, поручио је он.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Сада и Закон о раду хитан

* Обавезна поља