Predrag SimicПрофесор и дипломата Предраг Симић сахрањен је данас на Новом гробљу у Београду. Сахрани су присуствовале бројне личности из јавног и политичког живота Србије.

– Тешко је побројати све области у којима се Пеђа огледао…  увек концизно и поуздано тумачио је друштвене процесе. Драги Пеђа, ниси штедео једино себе. Почивај у миру – речи су којима се професор ФПН Драган Симић опростио од свог колеге.

Међу онима који су се на Новом гробљу опростили од Симића, били су и бивши премијер Војислав Коштуница, некадашњи чланови ДСС Слободан Алигрудић и Слободан Самарџић, лидер СПО и бивши министар спољних послова Вук Драшковић са супругом Даницом, професори Факултета политичких наука на деканом Илијом Вујачићем….

Комеморација поводом смрти професора Предрага Симића одржана је данас на Факултету политичких наука уз присуство породице, пријатеља и великог броја колега.

У име факултета од Симића се опростио декан ФПН-а Илија Вујачић који је истакао да је Предраг Симић био не само дипломата Републике Србије, већ и културни дипломата ФПН-а.

– Где год се налазио, имао је пирјатеље које је радо доводио на факултет. Многи научници и амабасадори су долазили на ФПН чиме је подизао углед факултета – навео је Вујачић и нагласио да је Симић био миљеник медија.

Као најбилижи сарадник од њега се опростио професор ФПН-а Иво Висковић који је подсетио присутне на Симићево одрастање у интелектуалној породици и истакао да је Симић најзаслужнији сто је наша земља усла у франкофону групу.

Вељко Одаловић који се обратио у име Министарства спољних послова рекао је да је Министарство трајно рачунало на њега као дипломату и након његовог одласка са места амбасадора у Паризу.

Он је рекао да је Симића Министарство препознало као незаменљивог јер је увек знао да доноси најтеже одлуке.

– Знао је како земља треба да се представља и како се бране њени интереси, зато је његов одлазак велики губитак – истакао је он.

На комеморацији су се обратили и амбасор Кине Ли Манчанг, амбасадорка Француске Кристин Моро, амбасадор Словачке Шани Дермаку који је прочитао писмо шефа словачке дипломатије Мирослава Лајчака који је изразио најдубље саучешће породици и осврнуо се на дугогодишње пријатељство и сарадњу са Предрагом Симићем.

Професор Симић преминуо је у понедељак након кратке и тешке болести. Биће сахрањен данас у 14.30 на Новом гробљу.

Био је редовни професор Факултета политичких наука, председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији и бивши амбасадор у Паризу.

Некада је радио и у Институту за међународну политику и привреду и у Дипломатској академији Министарства спољних послова.

predrag-simic-1

Посебне области интересовања су му биле спољна политика Србије и политички односи на Балкану.

Рођен је 31. августа 1954. године у Београду. Магистрирао је 1980. на Факулету политичких наука у Београду, где је и докторирао осам година касније.

Симић је аутор више књига, међу којима су „Пут у Рамбује – Косовска криза 1995-2000“ и „Тито и НАТО – успон и пад Друге Југославије“ из 2008. године.

Био је редован професор међународних односа и спољне политике и шеф Одељења за Међународне студије на Факултету политичких наука.

Како је објављено на сајту ФПН, био је и редовни професор међународних односа и спољне политике на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе у Подгорици.

Био је амбасадор у Паризу од 2004. до 2009. године, а у периоду од 2001. до 2004. године био је директор Дипломатске академије у Министарству спољних послова.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Сахрањен Предраг Симић, професор и дипломата

* Обавезна поља