Комеморација поводом смрти бившег председника Црне Горе Момира Булатовића, који је преминуо у 62. години, одржана је у Комбанк дворани. Комеморативном скупу присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић.

После одавања почасти минутом ћутања о некадашњем председнику Савезне владе СР Југославије је говорио бивши министар у Савезној влади Живадин Јовановић који је рекао да ће Булатовић остати упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе речи, а јаких аргумената. Јовановић је истакао да је Булатовић био искрено и дубоко опредељен за афирмацију и очување СР Југославије као заједничке државе Србије и Црне Горе.

“Био је свестан последица насилног дробљења српског националног бића и да се зато борио за заштиту и поштовање основних права српског народа на територији бивших република СФРЈ“, рекао је Јовановић. Булатовића је описао као државника и човека којег су красили умереност, скромност, одбрана истине и правдољубивост и који државне функције није схватао као привилегију, већ као највећу дужност и част

“Свакој дужности и послу приступао је са критеријума државног и националног интереса и поступао је часно, посвећено одговорно, а то објашњава зашто је Момир био омиљен и поштован не само од сарадника, већ и од јавности и онда када се повукао из политике“, навео је Јовановић.

Додао је да ће Булатовића памтити по томе што је у тешком периоду нове заједничке историје Србије и Црне Горе био један од најближих и најпоузданијих сарадника Слободана Милошевића што је, како је приметио, било посебно значајно у периоду тражења мирног и одрживог решења за југословенску кризу.

Истакао је да је Булатовић имао важну улогу у постизању Дејтонског споразума и да ће остати упамћен као храбар и постојан државник који се није колебао када је требало штитити националне и државне интересе. Подсетио је и да је Булатовић текст из Рамбујеа оценио као неприхватљив ултиматум чији циљ, како је веровао, није био постизање мирног и трајног политичког решења за КиМ, већ оправдање за НАТО агресију.

Према његовим речима, Булатовић је доприносио пуној усклађености Савезне владе и Владе Србије када је требало бранити интересе државе у вези са КиМ. Како је рекао, под Булатовићевим председвањем, 3. јуна 1999. године, Савезна влада одобрила договор Ахтисари-Черномирдин-Милошевић који је, како је додао, представљао основ за Резолуцију УН 1244.

“Када је руководство Црне Горе исказивало сепаратистичке тенденције, Булатовић је остао привржен интересима заједничке државе јер је добро разумео да је то најбољи начин за заштиту заједничких интереса и спречавање ширења сепаратизма и нових прекрајања граница на Балкану“, навео је Јовановић.

Подсетио је и да је Булатовић био је сведок одбране у Хашком трибуналу у процесу против потпредседника Савезне владе Николе Шаиновића и других југословенских руководилаца, наводећи да је дуго и савесно припремао и сведочење у случају Милошевића и да је ставове и чињенице изнео у књизи “Слободан Милошевић – неизговорена одбрана“.

Комеморацију је организовало Удружење грађана “Слобода“ чији је Булатовић био председник, а скупу су присуствовали његови сарадници и пријатељи, представници Форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала, Фонда младих пољопривредника “Борка Вучић“. Делегација Социјалистичке партије Србије, коју су чинили функционери Владан Заграђанин, Никола Шаиновић, професор Предраг Марковић и председник омладине СПС Угљеша Марковић, је присуствовала комеморацији бившем председнику Црне Горе и председнику владе СРЈ Момиру Булатовићу.

СПС у саопштењу наводи да се Шаиновић од свог бившег колеге и пријатеља опростио речима да ће се у народу примити израз „доследан као Момир Булатовић“. Шаиновић је обраћање завршио изјављивањем саучешћа у име СПС-а и председника партије Ивице Дачића. Министар одбране Александар Вулин, који предводи делегацију Србије на сахрани некадашњег председника Црне Горе и Савезне владе СРЈ Момира Булатовића, поручио је да је Булатовић заслужио захвално сећање Србије.

„Србија памти све и Србија не заборавља ништа. Србија не заборавља ничије добро, Србија не заборавља ничије зло. И сваком се настоји и труди да врати по заслузи. Момир Булатовић је својим животом заслужио захвално сећање“, поручио је Вулин на сахрани на подгоричком гробљу Чепурци, где су пријатељи и грађани изражавали саучешће породици Момира Булатовића.

Вулин је рекао да је Булатовић човек који, када је почео грађански рат у бившој Југославији, није оклевао да стане уз свој народ и да, када је почела агресија на СР Југославију, није тражио оправдања да се склони пред НАТО пактом већ је опет био уз свој народ. Министар је у име председника Александра Вучића и у име Владе Србије породици Булатовић пренео изразе најдубљег саучешћа, као и свим грађанима Црне Горе, али и свом српском народу и положио венце. У делегацији је био и генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за оперативне послове ВС.

Некадашњи председник Црне Горе и председник Владе Савезне републике Југославије, Момир Булатовић, биће сахрањен у 15 сати на гробљу у селу Раћи код Куча, недалеко од Подгорице. Момир Булатовић је био први председник Републике Црне Горе који је изабран на вишестраначким изборима и председник Савезне владе Савезне републике Југославије. Био је оснивач ДПС-а, СНП-а и НШ-а.

У Српској кући у Подгорици је одржана комеморација поводом смрти првог изабраног председника Црне Горе и премијера СРЈ, Момира Булатовића, на којој је говорио извршни директор те куће, Емилио Лабудовић, поручивши да је Булатовићева политика била часна и да зато његов допринос неће никада бити заборављен.

„Само политичари попут Булатовића не бледе“, рекао је Лабудовић на комеморацији, којој је од актуелних црногорских званичника присуствовао само председник парламента, Иван Брајовић. Лабудовић је навео да трагови Булатовића не бледе, јер су били људски, јер, иако је, како је рекао, имао закон и топуз у рукама никада их није злоупотребио, скрнавио, а нечовештво је дубоко презирао. Описао га је као човека који је оним што је и начином на који је то радио „измакао из каљуге овога доба“.

Данас и они који су те клели и оптуживали за све, а највише за твоју наводну неспремност да се у овом прљавом политичком рингу бориш свим недозвољеним средствима, признају да си био у праву и да је само таква политика часна и да су само такви политичари свенародни и свевремени“, истакао је Лабудовић, поручивши да су Булатовића издали многи, али да он није никога.

Бивши председник Црне Горе и премијер Владе СР Југославије Момир Булатовић сахрањен је данас на породичном гробљу у селу Раће у Кучима. Опело је Булатовићу одржао митрополит Амфилохије који је поручио да сада „испраћамо једну од најугледнијих личности Црне Горе која је била на њеном челу у пресудним временима“. „Није било лагано носити тај крст који је он понио на својим плећима“, рекао је митрополит Амфилохије и додао да Булатовић није подлегао искушењима којима сви подлежемо, а то су властољубље и славољубље.

„Сачувао је Момир Булатовицћ свој образ. У најтежем тренутку није изгубио своју душу, то је од огромног значаја не само за њега него и за ЦГ“, поручио је он. Амфилохије је рекао да је Булатовић остао веран свом роду и народу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је телеграм саучешћа породици Булатовић поводом смрти Момира Булатовића, бившег председника Црне Горе, у којем каже да, без обзира на каснији развој политичких процеса, с пијететом чува успомену на дане њихове сарадње.

Ђукановић каже да је са жаљењем примио вест о изненадној смрти срупруга, родитеља и брата, Момира Булатовића, првог непосредно изабраног председника Републике Црне Горе. У саопштењу Ђукановићевог кабинета достављеном Танјугу, Мило Ђукановић подсећа да је Момир Булатовић тих 90-тих година на тој дужности давао изузетан лични допринос очувању мира, мултиетничког склада и стабилности у Црној Гори.

„Без обзира на каснији развој политичких процеса, ја с пијететом чувам успомену на те дане наше сарадње. Као што ценим што смо обојица имали снаге да се уздигнемо изнад политичких размирица у каснијим животно важним ситуацијама“, навео је Ђукановић, уз молбу породици да прими изразе његовог искреног саучешћа.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Сахрањен Момир Булатовић

* Обавезна поља