brizbejnУ аустралијском граду Бризбејну почео је дводневни Самит Групе 20 (Г20) на коме би најразвијеније земље света и државе у убрзаном развоју требало да реше како да се подстакне глобални економски развој , ублаже неједнакости и умањи сиромаштво на планети.  Украјинска криза, бацила је у сенку разговоре о развоју. Западни лидери оштро су критиковали руског председника Владимира Путина и запретили новим санкцијама Русији, уколико не повуче војнике и оружје из суседне државе.

Један руски званичник изјавио је да Путин намерава да прескочи данашњи радни део самита лидера Групе 20 (Г20) и помери свој одлазак, након што се нашао под притиском западних лидера око кризе у Украјини, преноси Ројтерс. Амерички председник Барак Обама је рекао да агресија Русије против Украјине представља претњу свету, док је Европски савет затражио од Москве да изврши притисак на проруске снаге да прихвате примирје на истоку Украјине а Ангела Меркел је навела да Европска унија разматра додатне финансијске санкције против појединаца из Русије. . Министри спољних послова ЕУ састатаће се већ у понедељак како би проценили ситуацију у Украјини и да ли су даљи кораци, укључујући додатне санкције Русији, неопходни, најавио је председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Иако под великим притиском, Путин се уз осмех, руковао са домаћином аустралијским премијером Тонијем Аботом, који је претходно запретио да ће се „сукобити” са руским председником око обарања малезијског авиона изнад истока Украјине у јулу, када је погинуло 28 Аустралијанаца.

На маргинама самита Г20, руски председник водио је одвојене разговоре са премијером Италије Матеом Ренцијем, председником Француске Франсоа Оландом и британским премијером Дејвидом Камероном, а главна тема били су њихови билатерални односи у светлу кризе у Украјини.

Путин и Ренци су изразили забринутост због пораста напетости на југоистоку Украјине, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

У разговору са француским председником Оландом, Путин је поручио да две државе треба да минимизују негативне последице садашње ситуације у свету, због билатералних односа.И сусретом са британским премијером Дејвидом Камероном, доминирала је ова незаобилазна тема.

Самит је отворен  церемонијом на којој су играчи изводили традиционални плес аустралијских Абориџина.

Brizbejn-Angela-Merkel-I-Barak-Obama-foto-REUTERS

Домаћин самита, премијер Аустралије позвао је светске лидере да са додатна два билиона долара подрже глобални бруто домаћи производ и заложио се за слободнију трговину и више инвестирања у инфраструктуру.

Спровођење те иницијативе би, према Аботовим речима, допринело отварању милиона нових радних места и повећало би глобални БДП за више од два одсто у наредних пет година.

Очекује се да ће свака земља на самиту представити свеобухватни план о томе како намерава да допринесе иницијативи од два билиона долара.

Питање мултинационалних компанија које, преко Луксембурга, избегавају плаћања пореза и тако доприносе сиромашењу својих и других земаља где послују, такође ће се наћи на дневном реду . Светски лидери заложиће се и за искорењивање еболе, а међу темама биће и климатске промене.

Поред лидера земаља чланица Г20, на скупу учествују и министри финансија и гувернери националних банака 19 земаља – Аргентине, Аустралије, Бразила, Француске, Немачке, Индије, Индонезије, Италије, Јапана, Јужне Африке, Јужне Кореје, Канаде, Кине, Мексика, Русије, Саудијске Арабије, САД, Турске и Велике Британије, као и гувернер Европске централне банке. За обезбеђење овог састанка светског врха задужено је 6.000 полицајаца, а забележени су само спорадични мањи инциденти.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Самит под сенком украјинске кризе

* Обавезна поља