rusi-putin-peskov-lavrov-usakov-kremlinЗа нормализацију односа између Русије и Турске неопходно је извињење Анкаре због обарања руског авиона Су-24, рекао је члан Комитета за међународне односе Савета Федерације Русије Игор Морозов.

Према његовим речима, уколико се то догоди, никаква радна група за помирење неће бити потребна.

Претходно је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао да Анкара предлаже да се формира радна група која ће радити на нормализацији односа између Русије и Турске.

„Предлог за нормализацију руско-турских односа добиће на тежини само у случају када се испуне услови о којима смо већ дуго говорили — да се турска власт извини због обореног руског авиона Су-24, због смрти пилота, да се исплати компензација за авион… Тек након тога можемо разговарати о нормализацији односа“, рекао је руски сенатор.

Он је додао да турски председник ту ситуацију веома лако може да исправи — да се путем националне телевизије јавно извини руском народу за све што се догодило.

„Све ће се након тога средити, чак неће бити потребно формирати било какве радне групе“, закључио је Морозов.

Песков потврдио

peskov 2Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је да је бесмислена прича о радној групи.

„Мислим да се одговор на ове речи, можда, може наћи у изјавама председника Путина, које је изјавио дан раније. Председник Путин је сасвим јасно истакао нашу позицију. Он је рекао да, наравно, постоје неки контакти за проналажење решeње, али да никаква радна група не може да реши овај проблем“, рекао је Песков.

Он је напоменуо да је у овој ситуацији све зависи од турског руководства.

„Ово може да уради само турско руководство, од којег, наравно, у Москви очекују поменуте акције о којима је председник Путин говорио и у Атини“, нагласио је Песков.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Само извињење Русији опција за Турску

* Обавезна поља