dodik patrijarhМилорад Додик: РС не жели да изгуби идентитет

БАЊАЛУКА – Република Српска жели да буде део савремене цивилизације, да сарађује са свима и да се креће ка ЕУ, али под условом да не губи свој идентитет и да је у том процесу видљива, поручио председник РС Милорад Додик, поводом Дана Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска жели да буде део савремене цивилизације, да сарађује са свима, да се креће ка Европској унији, али под условом да не губи свој идентитет и да је у том процесу видљива.

На свечаној академији поводом Дана Републике Српске и њене крсне славе, светог Стефана, Додик је истакао да је ово прилика за сећање на оне који су, како је рекао, дали свој живот за Републику Српску где „ми сада можемо да живимо у миру и слободу заједно са другима и другачијима, да је развијамо“.

Истакавши да је Република Српска постала као израз воље српског народа да буде свој на своме, заједно са другима и другачијима, Додик је подсетио да је настала у тешким и изазовним временима, у временима смутње у којима је било јасно да Срби желе да имају своју републику у којој ће бранити свој начин живота, а не зато да би другима и другачијима учинили зло.

Указао је на важност постојања идентитета јер, како каже, ако се изгуби идентитет тешко да ће бити могуће изборити се са проблемима.

„Зато јединствено славимо Дан Републике и крсну славу, јер сматрамо да је то снажан доказ нашег идентитета. Не желимо наш начин живота да намећемо неком другом, али не желимо ни да прихватимо да будемо мајоризовани…“, рекао је Додик.

Како је истакао, грађани Реублике Српске нису наивни да пристану на било која решења која ће умањити њену аутономију.

„РС је показала и у овим тешким годинама свог живота да је била исправна одлука у времену у којем се српски народ нашао разједињен и поцепан различитим границама“, рекао је Додик нагласивши да грађани РС желе да она буде део савремене цивилизације, савремених тенденција и да се креће ка интеграцијама, као што је ЕУ.

„Ми желимо да будемо тамо, али под условом да не губимо идентитет и да смо видљиви у том процесу, јер тај процес подразумева и стрпљење и одрицање“, навео је Додик.

Република Српска је легитимна, уставна, а не случајна појава, поручио је председник Српске, истакавши да је намера њених грађана да она буде трајна, а да њена аутономија буде ојчана.

„Намера нам је да ојачамо нашу самосталност. Мислимо да је то легитимно, да је дозвољено и да није противно међународном праву. Сваки народ треба да има свој циљ. Живот у БиХ није лак… Желимо да сарађујемо са свима и та сарадња тражи само уважавање наше посебности, љубави и жеља“, закључио је Додик.

Напоменуо је и да је Република Српска потписала Дејтонски споразум који је успео јер није направио БиХ онаквом државом какву су неки желели.

Како је поручио, никада се не сме одустати од РС и мора се учинити све да она буде што је могуће препознатљивија.

„Данас шаљемо поруке мира, желимо да живимо у миру са другима… Не желимо дестабилизацију. Ми смо они који желимо да радимо, да уважавамо другачије и друге, али тражимо да будемо уважени“, рекао је председник истакавши да је РС „фактор без кога БиХ не може“.

Додик је рекао и да су све стратешке одлуке РС донесене, па и када је реч о путу ка ЕУ, мада тај пут, како каже, у овом тренутку није толико ентузијастичан.

Када је реч о приључењу НАТО-у, Додик је рекао да о томе може да одлучи само народ и то на референдуму, када то буде требало.

„Сада не желимо да дајемо сагласност да БиХ крене ка НАТО-у, а да имамо границу на Дрини јер нећемо дозволити да будемо мимо Србије… Веома је важно за ментално стање народа да то тако буде“, поручио је Додик.

Додик – Српска ће постајати све јача и јача

БАЊАЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће Српска постојати и бити све јача, те да њена самосталност треба да се постави као државни и политички циљ.

Додик је рекао да је прије тога потребно поштовати Дејтонски споразум и из њега искористити што се може.

„БиХ не може да опстане, јер нема довољно политичке љубави за њу“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је додао да ниједно рјешење на нивоу БиХ није добро за Републику Српску и да она осјећа огроман терет чињенице да се налази у БиХ, али да на отимања надлежности у ранијем периоду мора да одговори искључиво политичким средствима.

Додик је упозорио да ће Република Српска, уколико се настави овакав слијед догађаја, логично испоставити свој захтјев за самосталношћу, јер од БиХ нема ништа.

Према његовом мишљењу, БиХ је неуправљива и неодржива земља, која још преживљава због страха од међународне интервенције и која нема унутрашњи консензус о свом постојању.

Он је истакао да је претходна година била изазовна, али да није била најтежа и најнеизвјеснија у историји Републике Српске, већ да су њене институције радиле беспријекорно, али и да је у економском смислу остварен раст бруто домаћег производа.

Додик је нагласио да је Република Српска протекле године додатно ојачала и своју позицију у БиХ, али и на регионалном плану.

„Република, која је јасно одлучила да води политику јачања своје аутономије, својих институција и да етаблира своје право на одлуку о себи самој, свакако је још више увјерена да смо на правом путу. Тај пут је осигуран чињеницом да је данас у БиХ Република Српска фактор свих одлука“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико година у погледу интеграција према ЕУ доминантан процес био функционална БиХ, који је подразумијевао концентрацију надлежности на нивоу БиХ, али да су данас на сцени процеси који уважавају уставну позицију Републике Српске, што представља огромну побједу.

Према његовим ријечима, велики налет преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ заустављен је приликом реформе полицијских структура у БиХ.

„Друга фаза је да се оспори оно што је отето од надлежности, што није нимало једноставно, али се мора доводити у питање, јер је то урађено мимо Устава и Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Говорећи о обиљежавању Дана и крсне славе Републике, 9. јануара, Додик је рекао да неприсуство званичника Федерације БиХ говори о самој БиХ.

„Ни ми не волимо БиХ, па је логично да ни они не воле Републику Српску, али она због тога неће бити слабија“, рекао је Додик.

Коментаришући „честитку“ бошњачких организација поводом Дана Републике, Додик је рекао да је она дошла из Федерације БиХ, а не из Српске и да Српска није вођена политиком етничке мржње.

„Ако неко не жели помирење, онда то само може појачати наше увјерење да смо на правом путу борећи се за наш статус. Да ли ће они наставити да се понашају негативистички према Српској? Наравно да хоће. Многи од њих су пропатили и изгубили најмилије, али је и на српској страни било много страдалих“, рекао је Додик.

Он је навео да злочини нису чињени у име Републике Српске и да она никад није имала план те врсте, као и да ниједно њено руководство то није постављало као циљеве.

„То што други мисле да Република Српска не треба да постоји је њихов проблем. Република Српска је добро мјесто за живот свих и у њој живи значајан број Бошњака и Хрвата који могу да је не воле, али је важно да поштују њене законе“, рекао је Додик.

Говорећи о одликовању Међународног фонда јединства православних народа, које ће му бити уручено у марту у Москви, Додик је рекао да је оно резултат добрих односа које Република Српска гаји према руској држави и Руској православној цркви и да је то партнерство препознато.

„Не бих имао прилику да добијем то признање да нисам предсједник Републике, тако да разумијем да је то признање самој Републици“, рекао је Додик.


Извор: РТС, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Самосталност Српске је државни циљ

* Обавезна поља