sasa radulovic aloБЕОГРАД – Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ обавештава јавност и грађане да је Влада Србије, у тренутку када на снагу ступају закони о смањењу плата и пензија, одобрила ванредно повећање трошкова кабинета премијера Александра Вучића за додатних 7,8 милиона динара. Разлог повећања су додатни трошкови за плате, услуге по уговору и службена путовања премијера и његовог „креативног“ тима.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ скреће пажњу да ванредно повећање трошкова функционисања кабинет премијера није предвиђено ребалансом буџета за 2014. годину. Зарад јефтиног маркетинга премијера „меког срца“ ребаланс чак предвиђа и смањење трошкова кабинета за 11 милиона динара. Влада је свега десет дана касније од усвајања ребаланса пронашла модел по коме дискреционом одлуком на најгрубљи могући начин изиграва поверење поверење Народне скупштине, грађана и јавности.

Прво је решењем Владе у текућу буџетску резерву Министарства финансија пребачено 9,4 милиона динара намењених за трошкове путовања Генералног секретаријата Владе, а потом је из буџетске резерве на располагање кабинету премијера стављено додатних 7,8 милиона динара. Сваки динар који је Генерални секретаријат Владе уштедео на рационалиазцији трошкова путовања, неће имати никаквог ефекта на смањење буџетског дефицита, јер ће комплетну уштеду прогутати „креативни“ тим Александра Вучића.

Начин на који Влада Србије у поседње две године користи институт буџетске резерве представља флагрантни пример злоупотребе права из Закона о буџетском систему. Средства једног корисника се преносе у буџетску резерву и користе за друге намене само уколико тај корисник престане да постоји у току године или ако од једног буџетског корисника образује више буџетских корисника, што није био случај са Генералним секретаријатом Владе, а ни кабинетом премијера (члан 61.).

Закон прописује да се средства текуће буџетске резерве користе се за непланиране сврхе за које нису утврђене апропријације или сврхе за које се у току године покаже да апропријације нису биле довољне (члан 69.). Међутим, немогуће је да премијер са својим експертима ради ребаланс буџета и да му се потом десет дана касније у кабинету догоде „непланиране“ активности које захтевају додатни новац за зараде запослених, путовања и услуге по уговору.

Неспособан премијер обмањује грађане Србије. Неспособан премијер смањује плате и пезије да би платио своју неспособну паразитску партијску машинерију, не да би нам било боље. Неспособан премијер не верује у правну државу, медијске слободе, независне институције система, правила и законе. Неспособан премијер мисли: држава то сам ја. Цех неспособног премијера плаћају и плаћаће сви грађани Србије.

Прилог:


Извор: Доста је било - Саша Радуловић

Оставите коментар

Оставите коментар на Саопштење покрета „Доста је било“

* Обавезна поља