srpska-lista-logoНакон синоћњег плишаног ,,разбијања“ демонстрација од стране америчке амбасаде у Подгорици, Милу Ђукановићу је поклоњено довољно времена и политичког простора да упрегне државни апарат, као у времену сукоба са Момиром Булатовићем, и обесмисли одлучност опозиционих бирача. Режим који је синоћ био у паници и на ивици да поклекне, већ од данас ће консолидовати своје редове и у преговорима са америчком амбасадом трговати свој опстанак у замену за додатни губитак суверенитета Црне Горе и убрзање НАТО окупације.

Онај или сви они који су, у име Демократског фронта, осмислили синоћње повлачење одрадили су савршен посао за домаће и западне службе и шефа режима. Андрија Мандић је попут ,,проточног бојлера“ или ,,распршеног сита“ истресао народну енергију на конто онога против кога је била усмерена.

Пре неколико година, народни бунт против Ђукановићеве одлуке о признању Косова са педесет хиљада демонстраната преусмерио је на лични ниво, односно на сопствени штрајк глађу чиме је први пут спасио америчке интересе у Црној Гори. Синоћ није изманипулисао само Србе него, признајем, и огромну грађанску енергију, која је показала солидарност, али није сугерисала једине могуће циљеве – равноправност и за Србе и слободу за све, укључујући и Србе. Сви оснивачи ,,Монитора“, сви из редакције ,,Вијести“, сви представници грађанских удружења и невладиних организација и сви који су синоћ покушали да оживе реторику и симболе Либералног савеза преварени су на начин на који се то дешава Србима од демонстрација против одлуке о признању Косова.

Сугеришем плаћеним ботовима Демократског фронта да сами себи одговоре: зашто је двадесет дана стотину до петсто демонстраната гурано у сукобе са полицијом, зашто су добијали пендреке по леђима и примали гумене метке, да би синоћ енергија од 5.000 људи, уместо мирном упорношћу до пада режима, усмерена ка спаваћим собама? Шта значи подизање тензија неистином да Мило Ђукановић није у земљи, осим поруке да се тренутно нема против чега протестовати?

Све ово подсећа на гладијаторску борбу у којој Вас надмоћнији противник двадесет и кусур година сатире са једним или два ударца, једном руком и у првој рунди. Напокон га некако спотакнете и нађете се изнад њега, колико су демонстранти били синоћ од 19 до 20 сати. Онда, поучен искуствима Пеђе Булатовића, дође Мандић и каже: ,,Гладијаторе, хајде да ово одложимо недељу дана јер је ситуација нeпланирана и необична.“.

Једини ,,профитер“ након ,,вета“ на протесте јесте амбасада САД-а која је мајсторски, након јучерашњег саопштења, у року од сат времена, сву руску супремацију у редовима народа, преусмерила у своју добит и разлог за ликовање. Савршену контролу током које је власт свесна да не смије реаговати, а лидери опозиције да морају слушати налоге америчке амбасаде, може да осмисли само ,,Велики брат“ кога морамо, као свесни људи, да испратимо из Црне Горе.

dobrilo dedeic-srpska listaСрпска листа је на страни свога народа, осуђује класичну полицијску репресију и противник је америчких ,,интереса“ у Црној Гори. Зато се отворено залажемо за формирање патриотског политичког блока за војне, економске и царинске интеграције са Русијом, уверени да је то у интересу Црне Горе.

У Подгорици 19.10.2015. године


Извор: Српска Листа

Оставите коментар

Оставите коментар на Саопштење Српске листе против одлагања протеста

* Обавезна поља