sasa jankovicЗаштитник грађана Саша Јанковић каже да се кампањом која се води против њега урушавају институције у држави.

– Оно чиме бих се службено бавио као заштитник грађана, да се не ради о мени, јесте злоупотреба полицијске документације из које је одабраном таблоиду прво „процурио“ један службени документ, а онда је Министарство објавило њен део, пажљиво одабран да у јавности подстакне сумњу и покрене неформално суђење и пресуду без суда. То се сутра може десити и некоме ко нема приступ медијима као ја и ко неће моћи да се у јавности одбрани. То је погубно, то је рушење институције полиције – рекао је Јанковић за „Блиц”. Он истиче и да више неће одговарати на „апсурдне, примитивне нападе којима се вређа интелигенција грађана“.

Упитан да ли ће поново бити покренута истрага у овом случају, министар је казао да се консултовао са Тужилаштвом и да, према садашњим околностима, због застарелости, МУП не може да покрене никакву истрагу.

Бране, а не знају

С друге стране, на поруку ЕУ да Влада треба да сарађује са заштитником грађана, посланици владајућег СНС одговарају да је једно институција, а друго Саша Јанковић.

Посланик СНС Владимир Ђукановић, реагујући на став тела ЕУ, каже да се слаже „када је реч о институцији омбудсмана”.

„Када је реч о заштитнику грађана, апсолутно се залажем за даљи развој институције. Проблем је што се она тренутно флагрантно урушава политичким деловањем и нерадом“, тврди Ђукановић, и додаје, „они који данас бране Јанковића треба да се одлуче да ли њега бране или институцију, а када то разлуче, онда ћемо да разговарамо на ту тему“.

Функција

Посланици СНС сматрају да су до сада показали поштовање према заштитнику грађана. У прилог овој тези наводе – што је сваки захтев за пријем у радни однос код заштитника прихваћен, плате су изузете из ограничења за државне органе, а испуњене су и готово све сугестије заштитника грађана.

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић каже да свако има право на став, а он се слаже са амбасадором САД Мајклом Кирбијем.

– Једно је заштитник грађана, али Саша Јанковић као лице је нешто сасвим друго. То није наследна функција – каже Бабић.

sasa-jankovic 04

МУП – Непримерена и злонамерна изјава Саше Јанковића

Београд — Потпуно је непримерена и злонамерна изјава Саше Јанковића, у којој износи неистине о „наводном рушењу полиције и злоупотребе полицијских докумената“.

То је оцена изјаве заштитника грађана Саше Јанковића коју је саопштио Министарство унутрашњих послова.

„Скандалозно је да Саша Јанковић себи даје за право да преузме улогу судије и тужиоца, што он није, нити има право да буде, и сасвим је јасно да својим изјавама наноси огромну штету институцији Заштитника грађана“, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Министарство је подсетило да је на свом сајту објавило сва документа којима располаже, у вези случаја из 1993. године, у потпуности поштујући закон.

„Нисмо, нити ћемо улазити у то да ли се садржина тих докумената некоме свиђа или не, већ се руководимо потребом да јавност буде у потпуности и законито информисана. Министарство ће и даље наставити да професионално обавља послове из своје надлежности, а резултати које постиже утицали су на раст поверења грађана у наше министарство, што потврђује и последње истраживања ОЕБС-а“, наводи се у саопштењу МУП-а поводом изјаве заштитника грађана.

Министарство унутрашњих послова објавило је данас додатну документацију у вези са случајем самоубиства пријатеља заштитника грађана Саше Јанковића 1993. године.

Блиц – Власт се плаши рејтинга Саше Јанковића

Грађани Србије имају веће поверење у заштитника грађана Сашу Јанковића него у Владу, председника Србије, Народну скупштину и судство.

То показују резултати истраживања које је ЦеСИД радио почетком марта ове године за потребе Фонда за отворено друштво, на узорку од 1.200. испитаника.

Бележи се да у омбудсмана поверење има 36 одсто испитаника, док већи рејтинг имају војска (58 одсто), црква (53) и полиција (39). Проценат поверења у Владу Србије је нешто мањи (35 одсто), као и у председника републике (33 одсто) и у парламент (25 одсто).

Управо то велико поверење које ужива код грађана Јанковић види као један од разлога за оркестрирану кампању против њега.

– Један повод је што сам се недавно бавио контролом рада у случају пребијања брата премијера Србије. Други разлог је тај што последња истраживања показују да су грађани Србије поклонили изузетно високо поверење заштитнику грађана – рекао је Јанковић.

Адвокат Божо Прелевић каже за „Блиц” да хајка на Јанковића има везе „с падом рејтинга неког другог, много моћнијег од омбудсмана”.

– Јанковић спада у групу људи који стварност коментаришу другачије од владајуће странке – каже Прелевић.

На питање да ли ће на исти начин проћи сви они који раде посао професионално и по закону, Прелевић одговара: „Не. Само онај ко има мишљење другачије од великог вође, јер он не греши”.

Поверење грађана

58 Војска

53 Црква, верска установа

39 Полиција

36 Русија

36 Омбудсман Саша Јанковић

35 Влада Србије

33 Председник Србије

26 Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић

25 Народна Скупштина

23 Судство

22 Европска унија

*Институција, ниво поверења

Извор: ЦеСИД. Наручилац: Фонд за отворено друштво.

Рађено: март 2015, на узорку од 1.200 испитаника из целе Србије

Европски парламент: Подршка омбудсману

Поткомитет Европског парламента за људска права донео је јуче одлуку да у јуну пошаље своју мисију у Србију, која ће подржати омбудсмана Сашу Јанковића, сазнаје „Блиц”. Та мисија ће се, сазнајемо у Бриселу, бавити стањем људских права, али и положајем медија, односно ситуацијом у вези са слободом изражавања. Извори из ЕП рекли су „Блицу” да ће у фокусу посете бити и положај независних институција, а посебно омбудсмана, и „очекује се да ће му пружити подршку”.

Породица тражи реконструкцију случаја

Пера Вишњић, ујак Предрага Гојковића који је пре више од две деценије пронађен мртав у стану садашњег заштитника грађана Саше Јанковића, изјавио је вечерас да породица покојног Гојковића 22 године покушава да дође до истине и да тражи да се случај поново покрене.

Вишњић је у изјави за Студио Б рекао да треба ангажовати балистичаре, форензичаре, да стручњаци кажу да ли треба покренути истрагу или не. Он је поручио да породица зато тражи реконструкцију и тражи од виђенијих, угледних људи да их подржи.

„Ми тражимо само да се утврди истина, а то може само ако се обнови случај“, рекао је Вишњић. (Танјуг)

Саша Јанковић: Прошао сам и полиграф

– Био сам те 1993. и на полиграфу и прошао тестирање – рекао је јуче омбудсман Саша Јанковић за „Блиц”. Он је позвао МУП Србије да објави ту документацију, што је јуче затражио и повереник Родољуб Шабић. Шабић је од МУП-а затражио да објави све документе – полиграф, резултате парафинске рукавице за покојног П. Г., закључке након спроведене криминалистичке обраде.


Извор: Танјуг, Блиц,

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић и кампања без морала и милости

* Обавезна поља