Прошла су 43 дана откад је Саша Јанковић једном суботичком порталу први пут јавно рекао да намерава да се кандидује за председника Србије до данашње оставке на функцију заштитника грађана, коју је предао на писарници Народне скупштине. То је потпредседница владе Зорана Михајловић добро израчунала реагујући на овај његов чин, уз коментар да је оставку требало да поднесе у тренутку када је и званично најавио да ће се кандидовати. То је ипак сасвим блага оцена с њене стране, ако се узме у обзир да њене страначке и коалиционе колеге сматрају да је Јанковић много раније требало да напусти независну државну институцију, то јест „онда када је исказао политичке амбиције”.

Јанковић се није освртао на такве оптужбе, објављујући да је поднео оставку јер је одлучио да се кандидује за председника Србије и како би „тој институцији повратио смисао и она била гарант да ће све друге институције бити у служби грађана, а не једног човека”. Одговарајући на питања новинара у Пионирском парку, рекао је, поред осталог, да је до сада осам покрета и странака подржало његову кандидатуру, да нема индиција да ће постојати фер кампања и да ће за седам до десет дана бити јаснији детаљи везани за његову кампању.

Према агенцијама, упитан да ли може да замисли себе као председника, а Александра Вучића као премијера, Јанковић је рекао да таква владавина „мора да се замисли” и да Устав и закони регулишу рад државе, тако да институције сарађују.

Упитан да ли Вук Јеремић, ако буде бољи од њега у првом кругу, може да рачуна на његову подршку у другом кругу, Јанковић је рекао да се свако кандидује да би победио, а да ће се о томе причати када за то дође време.

На питање да ли је у његовом стану из његовог пиштоља 1993. године убијен студент Предраг Гојковић, Јанковић је одговорио – не.

Називајући га „лажним заштитником”, Вучићева Српска напредна странка саопштила је да ће Саша Јанковић остати упамћен као „човек који је директно кршио законе и Устав Србије, на најгрубљи начин унизио и злоупотребио институцију омбудсмана, чинио све да наруши углед државе Србије у региону и свету, политикант који се свакодневно смејао у лице свим грађанима Србије, а који су га плаћали сваког месеца више од 3.000 евра”.

Зорана Михајловић посебно је додала да су грађани Србије „изгубили заштитника грађана који је 10 година обављао ову функцију и добили једног лошег председничког кандидата”, наводећи и да је Јанковић „месец и по дана водио кампању скривајући се иза функције на којој је, управо због заштите свих грађана Србије, забрањено бављење политиком”. Ђорђе Милићевић из СПС-а је рекао да је „данас више него јасно да су све изјаве које је Јанковић давао биле политичке„ и да се „у свом раду руководио искључиво личним политичким интересима”.

Јанковић је одредио да његов заменик Милош Јанковић буде вршилац дужности заштитника грађана док парламент не именује новог. Упитан да ли би Родољуб Шабић био добар омбудсман, Јанковић је одговорио потврдно.

Закон о заштитнику грађана налаже да се избор новог обави „најкасније у року од шест месеци од дана престанка функције ранијег заштитника грађана”. Али, тај рок не почиње да тече од дана подношења оставке. Члан 15 овог закона каже да „правне последице престанка функције” наступају дана када скупштина (без расправе) донесе одлуку „којом констатује да су се стекли услови за престанак функције”.

Да ли ће парламент ванредно заседати пре 1. марта (када почиње прво редовно годишње заседање) само да би констатовао оставку Јанковића? И када би та оставка могла да буде констатована уколико, како се спекулише, буде ванредних парламентарних избора, па се актуелни сазив више и не састане?

Саша Јанковић: Бољи сам од Јеремића

Бољи сам кандидат за председника Србије од Вука Јеремића, поручио је Саша Јанковић, који је раније поднео оставку на функцију омбудсмана како би могао да се кандидује за председника Србије.

„Сасвим сам сигуран да Вук Јеремић представља опозициони блок, али да смо толико слични да већ у овом моменту треба да подржавамо један другог ја бих се одмах одрекао кандидатуре и подржао га, али мислим да сам радом и оним што сам учинио показао да сам бољи кандидат”, рекао је данас Јанковић новинарима.

Он још рекао да су у времену када је Јеремић био министар „имали одређене несугласице”.

„Јеремић је дуго био ван земље, када су се овде дешавале ствари које су од мене начиниле политичара. Вук данас говори оно на шта сам ја указивао као заштитник грађана из те позиције, највише колико сам могао. Ја верујем да он Србији жели све најбоље, али суштински нисмо блиски”, рекао је он, додавши да му жели „све најбоље”.

Јанковић није желео да одговори да ли би подржао Јеремића уколико уђе у други круг председничких избора, истичући да је још рано говорити о томе:
„О томе ћемо причати када дође време. Сигуран сам да Вук Јеремић представља опозицију, али да смо толико слични, ја се не бих ни кандидовао.” – преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић најзад поднео оставку и формално почео кампању

* Обавезна поља