Србија ће помоћи општине у Републици Српској у износу од пет милиона евра, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

Реч је о новој транши помоћи, а председник је то саопштио на заједничкој прес конференцији са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а после састанка државног врха Србије и Српске.

Вучић је, на конференцији за штампу, нагласио да је у складу са Законом о специјалним везама Србије и РС, разговарао са Додиком о даљој подршци коју Србија може да пружи народу у РС.

„Усагласили смо да у следећим општинама помогнемо у укупном износу од 5 милиона евра. Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Бијељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње”, рекао је Вучић.

Како је додао, Србија ће са 500.000 евра помоћи и православним храмовима у Федерацији Босне и Херцеговине.

Председник је истакао да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Нагласио је да Србија помаже пет општина, где није Додикова странка на власти, што показује да је Србији стало до свих у Републици Српској.

Пренео је да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко-Фоча, деоница Тјентиште-Брод на Дрини у вредности до 10 милиона евра.

„Нисмо могли у овом тренутку да донесемо ту одлуку, али ћемо је разматрати за два месеца када будемо јасније видели стање у буџету Србије и јавним финансијама, када будемо могли да предвидимо како то изгледа”, објаснио је он.

Вучић је казао да је Србија показала искрену жељу да помогне у условима када обезбеђујемо високи суфицит у буџету Србије, када имамо раст до 4 одсто на кварталном нивоу, када имамо огроман број пројеката које очекујемо да буду остварени у кратком периоду.

„Показали смо искрену жељу да када имамо висок суфицит, када имамо раст од четири одсто, када имамо огроман број пројеката, отварамо фабрике у Нишу, Чачку, у Краљеву, Лесковцу, Зајечару, много тога се збива за нас, желимо да народ у Републици Српској, као и Србији остане на својим огњиштима”, навео је Вучић.

Најавио је да ће само у априлу присуствовати отварању нове Леони у Нишу, затим фабрике у Чачку, камен темељац за Форверк, потом у Лозници, па Краљево те Крушевцу, Лесковцу, и да се нада фабрици у Зајечару.

„Народ у РС се суочава са напуштањем огњишта. Ми желимо да што више људи остане на својим огњиштима у Србији и РС, и зато смо спремни да помогнемо руководству Српске, нашем народу”, поручио је Вучић.

Вучић је захвалио Додику на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, и известио га о ситуацији на Космету. Председник је најавио да ће са Додиком бити заједно у Мостару, а онда заједно иду у Требиње да посете вртић који гради Србија.

ДОДИК: СЛЕДИЋЕМО ИСКЉУЧИВО ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ ПРЕМА КиМ

Република Српска ће по питању Косова и Метохије искључиво следити политику Београда и Србије, учиниће оно шта та политика одлучи и тај став нећемо променити, изјавио је данас у Београду председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је, на заједничкој конференцији за новинаре са председник Србије Александром Вучићем, рекао да Република Српска због тога трпи велике притиске.

„Имамо притиске по том питању да мењамо политику према Косову. То је за нас суштинско питање и ми то нећемо учинити”, рекао је Додик.

Република Српска, рекао је, прати политику Србије и нисмо спремни да дамо сагласност да БиХ подржи једнострано проглашену косовску независност.

„То се неће десити и надамо се да ће ти ставови бити поштовани”, казао је Додик и додао да ће РС по питању Косова и Метохије пратити искључиво политику Београда и Србије.

„Учинићемо оно што та политика одлучи и ми тај став нећемо променити”, навео је Додик.

На питање Танјуга како из перспективе једног ентитета у БиХ види недавне догађаје у Косовској Митровици и Приштини и однос међународне заједнице, Додик је рекао да међународна заједница има различите критеријума и дуплу политику.

Дуго је, казао је, у политици и имао је прилику да слуша странце који на једном месту говоре једно, а на другом друго.

За недавно хапшење шефа владине канцеларије за КиМ, Марка Ђурића, је рекао да је то била брутална акција „криминалаца и терориста”, након које је међународна заједница ућутала.

„Ништа није рекла на ту тему. Европска унија изашла је са захтевом за смиривањем тензија и неупотребу силе, а сила је већ била употребљена. Зато ми не верујемо искрени став међународне заједнице”, рекао је Додик поредећи понашање представника међународне заједнице када је реч о КиМ и када је реч о БиХ.

Према његовим речима, позиција међународне заједнице је јасна.

„Ми смо им захвални за све пројекте. Ми желимо да разговарамо са свима, али нисмо спремни да дозволимо да нас воде и да нам наређују како да се понашамо”, казао је.

Зато, казао је, разуме ситуацију на КиМ.

„Потпуно сам уверен да суштинску власт на Косову има међународни фактор, а извршиоци су наводе косовске институције”, закључио је председник Републике Српске.

ИНТЕГРАЦИЈЕ СРБИЈЕ И СРПСКЕ БИЋЕ ЈОШ ИЗРАЖЕНИЈЕ

Председник Републике Српске Миодраг Додик изјавио је данас да је најновији пакет помоћи Србије Српској за решавање конкретних проблема грађана Српске иницирао председник Србије Александар Вучић и истакао да верује да ће интеграција Србије и Српске бити још израженија по многим питањима.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Вучићем, Додик је захвалио на конкретној помоћи у решавање конкретних дугогодишњих комуналних, здравствених и образовних проблема грађана Српске, те навео да радује што Србија има одговорност и жељу да помогне.

„Ми смо јединствени народ и само заједнички можемо да одбранимо наш идентитет”, поручио је Додик који је говорио и о актуелној ситуацију у Српској и у федерацији БиХ, као и о разговорима Београда и Приштине.

Најновији пакет помоћи општинама у Републици Српској за Додика је најконкретнији пример односа и веза Србије и Српске и нови сегмент у помоћи која је раније била само на начелном политичком нивоу.

Подсетио је на период када су Србија и Српска биле изложене великим поплавама и помоћи Србије Српској са значајним финансијским средствима, наводећи изградњу школа у Добоју и Шамцу, као и изградњу моста Братунац – Љубовија који због због административних проблема у Сарајеву није стављен у функцију.

За политичку ситуацију у БиХ је рекао да је готово замрла, да су институције паралисане, а да су односи између Хрвата и Бошњака до те мере сложени да не функционише ни парламент ни влада.

„Једино што функционише је Република Српска у пуном капацитету”, каже Додик и додаје да институције Српске несметано функционишу и да се бележи раст економије који од Нове године до данас износи 3,2 одсто.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Састанак државног врха Србије и Републике Српске

* Обавезна поља