Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић упозорио је да се због неких политичких решења која се помињу може догодити да српски народ нестане са Косова и Метохије, наводећи при томе идеју разграничења.

„Данас се суочавамо са посебно великим искушењем јер се одређеним решењима која се траже на политичком плану може десити да наш народ потпуно оде са овог простора, односно више него икад раније у историји“, рекао је архимандрит Сава у интервјуу за телевизију Српске православне цркве (СПЦ) Храм.

Он истакао да је питање шта ће таква решења значити за светиње СПЦ, јер кад се говори о „разграничењу два народа“ подразумева се да „тамо где један живи нема другога, где живи други нема првог“.

Игуман Сава је, међутим, истакао да су Срби и Албаници „историјски повезани на много начина“ и да су имали и хришћанске везе у ранијем периоду, али и данас.

„Али данас у идеологији која преовладава на овим просторима постоји огроман степен нетрпељивости и према нашем народу и светињама, које се виде као опасност за успостављање једног новог, културног и политичког, идентитета“, рекао је архимандрит Сава.

Према његовим речима, оно са чим се српски народ и Црква данас суочавају на Косову је нешто веома специфично и „можда и много опасније“ него што се дешавало у неким ранијим историјским периодима.

„Зато смо ми као Црква, као народ, као свештенство, монаштво, са нашим епископом, упутили један апел. Због таквих решења која могу имати далекосежене и опасне последице“, рекао је игуман Високих Дечана, подсећајући на апел који су летос упутили представници СПЦ.

„Дакле, то није нешто што је везано за политику, још мање за политичке партије“, нагласио је он, додајући да је Црква та која“повезује и сједињује“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Сава Јањић – Разграничење може довести до егзодуса

* Обавезна поља