oksana-sazanova-fb_d30cce116dМОСКВА– Новинарка руске новинске агенција Њузфронт Оксана Сазонова, која је прошле седмице са колегом Сергејом Белоусом ухапшена на Косову и Метохији због наводног нелегалног боравка, испричала је своје утиске о том догађају истакавши да су она и њен колега након ноћи проведене у притвору брзо депортовани из, како је рекла, Србије у Србију.

Сазонова и Белоусом су на КиМ отишли да би снимили интервјуе и прилоге о животу Срба у јужној српској покрајини, а њена новинарска кућа, са седиштем на руском Криму, планира да објави документарни филм о ситуацији на Космету.

Међутим, док су били у Ораховцу, косовска полиција их је ухапсила, наводно због нелегалног боравка. Након што су ноћ провели у притвору у Приштини изведени су пред тужиоца и изречена им је новчана казна, а онда су, како верује, захваљујући ангажовању руске дипломатије ослобођени и депортовани у централну Србију.

Сазонова је за Спутњик, како преноси Танјуг, испричала да су на КиМ ушли из централне Србије преко административног прелаза Јариње, аутомобилом.

Наравно да смо имали пасоше и да смо ушли легално у Републику Србију. На административном прелазу су проверили лицну карту и возачку дозволу човеку који је возио, нас су само погледали, рекла је.

Описујући хапшење, Сазонова је испричала да се све догодило у Ораховцу, у српском делу, на улици.

Тамо су, казала је, били код пријатеља у једној породици.

„Отишли смо до кола да узмемо ствари, а моја торба и документи су остали у кући. Одједном нам је пришло петоро-шесторо косовских полицајаца, Албанаца, почели су да причају на енглеском са нама. Рекли су да само желе да нас идентификују. Ја нисам имала ништа, Сергеј је имао новинарску легимитацију, документ са сликом и именом на енглеском језику. Међутим, њима то није одговарало, тражили су пасоше. Инсистирали су да идемо њиховим аутомобилом до куће. Ипак смо дошли тамо пешице и после тога узели су наше пасоше и одвели нас у полицијску станицу у Ораховцу, а потом нас пребацили у Приштину”, објаснила је она.

Полицији, додала је, ништа није значио печат Србије, па су им тражили визе, иако, како каже, није јасно како једна творевина, коју не само да Русија не признаје него није представљена у УН, може да уведе визни режим.

(Фото Спутњик)

Притом, прича даље Сазонова, није им било омогућено да позову било кога, а ни да комуницирају међусобно.

Кад су, каже, возили за Приштину, рекла је да мора да се јави директору да га обавестим да сутрадан неће бити на вези и да морају да разумеју како ће то звучати када се сазна да је нестала на Косову.

Ноћ су, према њеним речима, провели у простору предвиђеном за илегалне имигранте.

„Можда су тамо и имали интернет, али нама су узели све: телефоне, лаптоп, чак и личне ствари. Тек сам ујутро могла да позовем директора Константина Клирика да га обавестим шта је било с нама. Он је рекао да већ зна и да цела Русија зна и да се нама баве. Звала сам мајку да јој кажем да је све у реду, а Сергеј је обавестио руску канцеларију у Приштини”, навела је.

Потврдила је да малтретирања није било, да су припадници полиције били коректни, али такво понашање приписује руској дипломатији.

Убеђена је, каже, да је полиција добро знала ко су они и да не зна од ког тренутка су косовске власти пратиле њихово кретање.

О материјалу који је снимила до хапшења, Сазонова каже да се пре свега односи на живот Срба и Српске православне цркве.

„Ситуација јесте тешка и што се тиче и севера и енклава. Један случај ме је посебно дирнуо. Метохија, град Исток, албански. Тамо има једна доста велика православна црква и поред ње мала кућа где живи свештеник са породицом. И то је једина српска породица и једина српска деца у том граду. Црква, са једне стране велика џамија, са друге стране канцеларија удружења ветерана УЧК, са треће стране косовска полиција која као да га брани”, навела је и додала да је у близини и нека кафана из које се стално чује гласна албанска музика.

На констатацију да је постојање слободе кретања на КиМ само на папиру, Сазонова каже: „То је једно мало парче територије које као да брани цео свет: НАТО, УН, ОЕБС, Еулекс, али тамо се хапсе новинари, тамо се верници плаше да иду у цркву, тамо има енклава у 21. веку по националном и верском основу. А знамо шта се све прича што се тиче шверца и трговине људима на Косову”.

Сазонова је уверена да су хапшени не зато што су наводно на КиМ боравили нелегално, већ зато што су снимали, као и да они нису једини такав случај.

„А само су нас ухапсили и депортовали, како ми кажемо – из Србије у Србију”, закључила је Сазонова.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сазанова о депортацији из Србије у Србију

* Обавезна поља