holokaust.pngАУШВИЦ – У Пољској је данас обележена 70. годишњица ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау у присуству око 300 преживелих логораша и представника око 40 званичних делегација, а Србију је на овом скупу представљао министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Преживели логораши су на комеморација у Аушвицу упутили апел човечанству да не дозволи да се злочини холокауста икад више понове.

Међу званичницима били су председник Пољске Бронислав Коморовски, председници Немачке и Француске Јоахим Гаук и Франсоа Оланд, амерички министар финансија Џек Лу, британски министар спољних послова Филип Хамонд, и други, преносе агенције.

Русију је представљао шеф председничке администрације Сергеј Иванов, док је председник Владимир Путин учествовао на свечаности у част жртава холокауста, али у Москви, где је посетио Јеврејски музеј и Центар толеранције.

Комеморација у Аушвицу почела је концертом класичне музике након којег су поздрављени преживели логораши.

У пригодном обраћању, пољски председник Бронислав Коморовски је рекао да се налазе на месту где је „људско биће сведено на логорашки број”.

„Наша је дужност да се сећамо, због нас самих и због будућности”, рекао је он, а пренео немачки радио Дојче веле.

Совјетске јединице су 27. јануара 1945, ослободиле логорски комплекс Аушвиц-Биркенау у којем је убијено најмање 1,1 милион људи махом Јевреја.

Пољска, како је Коморовски истакао, поштује совјетске ослободиоце логора Аушвиц.

Преживела логорашица Халина Биренбаум (1929) поручила је да је њена највећа дужност да „исприча другима колико су људи (у логору) желели да живе”, пренео је ББЦ.

„Ми преживели не желимо да наша прошлост постане будућност наше деце”, рекао је Роман Кент (1929) обраћајући се окупљенима.

На Зиду смрти где су убијани логораши запаљене су свеће, а упућене су и јеврејске и хришћанске молитве.

Уочи комеморације министар Вулин је у изјави Танјугу рекао да је Аушвиц велико упозорење читавом човечанству, а ужаси Холокауста оно што мора да опомиње планету на опасност од понављања ратова и злочина, и додао да је Србија увек била и биће на правој страни.

Он је подсетио да је Србија била део победничке коалиције и да своју антифашистичку прошлост неће и не сме да заборави.

У ужасима Аушвица, навео је Вулин, нестало је више од 15.000 људи са простора бивше Југославије и то се не сме заборавити ни опростити.

Вулин је у току дана положио венац на гробљу Ламбиновице, у Пољској, најстаријем војном гробљу и споменику посвећеном српским ратним заробљеницима страдалим у Првом светском рату, насталом још за време трајања Великог рата.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић учествовала је данас у Прагу на округлом столу на којем је усвојена Прашка декларација о борби против антисемитизма и злочина из мржње, и поручила да сви треба да се укључе у борбу против антисемитизма и свих других облика дискриминације.

На скупу поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, учествовало је 30 председника парламената, а Гојковић је присуствовала комеморацији и откивању споменика жртвама холокауста нацистичког логора у Терезину, крај Прага, који је ослобођен пре 70 година.

„Послали смо снажну поруку и усвајањем Прашке декларације и присуством на оваквом месту да политичари желе да пруже велику поруку – да смо сви заједно у борби против антисемитизма, свих облика дискриминације и у борби против могућности да се зло какво је постојало у Другом светском рату поново пробуди”, рекла је Гојковић Танјугу.

Истог датума када је Црвена армија 1945. године ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја, у Другом светском рату, у свету се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, који је 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сећање на холокауст у Аушвицу

* Обавезна поља