NIKOLA-SELAKOVIC„Јавни тужиоци већ од овог лета моћи ће да формирају специјалне тимове за разоткривање сложених кривичних дела финансијског криминала и да у сарадњи са финансијским стручњацима прате сумњиве токове новца“, најавио је министар правде Никола Селаковић.

„Стратегија ће пружити тужиоцу могућност да у тим случајевима формира ударне групе или тимове такозване ‘таск форс’ (task force) које ће чинити не само припадници тужилаштва и полиције, већ и низа других органа у зависности од инкриминисаног понашања, односно врсте кривичног дела у конкретном случају“, рекао је Селаковић у интервјуу Танјугу говорећи о Стратегији финансијских истрага чије се усвајање очекује за десетак дана.

Према његовим речима, Стратегија финансијских истрага, која се доноси на две године уз Акциони пан за њено спровођење, планирано је да буде усвојена на Влади у првој половини маја.

Министар је указао да је значај ове Стратегије што она предвиђа много бољу организацију правосудних органа – јавних тужилаштава и судова, као и полиције када је у питању процесурање кривичних дела из области финансијског криминала, коруптивних кривичних дела, кривичних дела против привреде и такозваних кривичних дела „белог оковратника“.

Конкретне мере које предвиђа су пре свега другачији начин рада који ће бити регулисан новим Законом о организацији државних органа у борби против организованог криминала.

Тај закон ће предвидети да се у седиштима апелационих судова – Београд, Нови Сад , Ниш и Крагујевац, у оквиру виших тужилаштава и виших судова формирају посебна одељења која ће бити надлежна искључиво за гоњење и процесуирање финансијског криминала, навео је министар правде.

„То није само пуко формирање нових одељења. Јавни тужиоци ће бити у прилици да успоставе бољи систем комуникације са другим државним органима и организацијама који могу бити од значаја за процесуирање кривичних дела финансијског криминала“, нагласио је Селаковић

Финансијски форензичари недостајали у Србији

То, како је указао, значи системски уређену сарадњу са полицијом, Управом за спречавање прања новца, Народном банком Србије, Пореском управом, Управом царина, Агенцијом за борбу против корупције, фондом ПИО и са свим другим чиниоцима који могу доћи у додир са подацима који су од значаја за процесуирање починилаца кривичних дела.

Осврћући се на финансијске форензичаре, Селаковић је навео да су управо ти стручњаци део који је недостајао нашем антикорупцијском систему, јер нисмо имали уређено питање рада стручњака у оквиру правосудних орагана који би својим знањима и вештинама побољшали оптужнице тужилаштва.

Стратегија предвиђа да се у посебним одељењима тужилаштава стално запосле финансијски форензичари који ће се искључиво бавити истрагама финансијског криминала, нагласио је Селаковић.

Министар је истакао да би тај корак требало да допринесе квалитетнојој истази и оптужном акту али и квалитетнијем суђењу – када дође предмет пред суд, да судија добије јасну ситуацију како не би имали више маратонске судске процесе.

Крај извлачења капитала преко оф-шор компанија

Једна од добрих страна доношења ове Стратегије је организованије праћење токова новца, напоменуо је министар правде и подсетио да је низ година у нашој јавности било присутно извлачење капитала преко оф-шор компанија ван граница Републике Србије.

Министар правде је најавио да ће се наредне седмице у Народној скупштини Србије пред посланицима наћи и Закон о заштити права на суђење у разумнном року, указујући да је то питање због његове важности, неопходно решити законом, а не са три члана у оквиру другог закона, како је то сада случај.

„Поставља се питање шта ће нам закон ако је уставно начело да ствар треба да буде пресуђена и да суд треба да одлучује у разумном року – један од основних разлога јесте велико оптерећење и загушеност наших судова, што за резултат има повреду права на суђење у разумном року“, нагласио је Селаковић.

Он је указао да овај закон неће као „чаробни штапић“ отклонити све проблеме у том смислу, али да ће увести процесну дисциплину у рад судова, када је у питању заказивање и одржавање претреса и рочишта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Селаковић о стратегији финансијских истрага

* Обавезна поља