Nikola-Selakovic 1БЕОГРАД –Министар правде у оставци Никола Селаковић рекао је данас да је Србија апсолутно спремна да открије политичку позадину убиства премијера Зорана Ђинђића и прихвати све релевантне доказе.

„Уверен сам да смо апсолутно спремни за то. Када смо били у стању да откријемо ко су убице, не верујем да ће бити проблем да се открије ко су налогодавци”, казао је Селаковић за телевизију Пинк.

На питање да ли је истина да ЕУ тражи расветљавање политичке позадине убиства Зорана Ђинђића, Селаковић је навео да су европски парламентарци поднели захтев Европској комисији у коме су тражили да се у приступним преговорима са Србијом рашчисти и позадина убиства Ђинђића.

Он је истакао да је потребно расветљавање позадине сваког убиства, нарочито убиства некога ко је био високи државни функционер, као што је председник владе.

На питање да ли негде у Европи постоје подаци о томе, Селаковић је казао да су то подаци за које је чуо путем медија од известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина.

„Од тренутка када сам сазнао за ту вест рекао сам да тражимо да нам се доставе сви ти подаци, ако су то подаци из других земаља путем међународне правне помоћи. Ми смо спремни да прихватимо заиста све од релевантних доказа. За сада нисмо добили ништа”, рекао је Селаковић који је и потпредседник Српске напредне странке.

Кацин је пре неколико дана изјавио да је обавештен да постоји додатна документација „ван Србије” која је везана за позадину атентата на Ђинђића, што може бити искоришћено ако нова истрага буде покренута.

Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године, испред Владе Србије.

За организовање убиства премијера на 40 година затвора осуђен је бивши командант „црвених беретки” Милорад Улемек. На исту казну осуђен је и Звездан Јовановић, непосредни извршилац убиства и бивши Улемеков заменик.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Селаковић опет о Ђинђићу

* Обавезна поља