patrit-selimiПРИШТИНА – Премијер Вучић је од Владе Косова тражио дозволу да посети косовске Србе са двоструким држављанством који ће гласати на српским изборима. Таква дозвола је дата и ми жалимо да ова прилика није искоришћена да се промовишу бољи суседски односи већ да се рашире лажне тврдње у вези са имовином, каже за Данас вршилац дужности шефа косовске дипломатије Петрит Сељими, коментаришући посету и реторику премијера Србије током посете Косову.

Сељими констатује да је у току изборна кампања у Србији „и многе имагинарне и нереалне тврдње изнеће поједини српски политичари који су и даље опијени националистичким осећањем“.

– Важно је да Косовари не падну на провокације већ да су и даље фокусирани на економски развој, ЕУ интеграције и добре односе са суседима, истиче саговорник Данаса.

Поводом инцидента уочи доласка премијера Србије, када је на спортску халу у Зубином Потоку бачена експлозивна направа и пуцано из аутоматског оружја, Сељими наводи да „органи реда истражују случај, али примећујем да током током 2015. службени подаци полиције указује да је било само пет међуетничких инцидената на северу, а знатно више инцидената између припадника једне групе“.

Ненад Ђурђевић, координатор Форума за етничке односе из Београда, каже за Данас да је за осуду инцидент који се десио уочи трибине где је гостовао премијер Вучић и „важно да се истражи ко је одговоран за то, како би се открио мотив“.

– Не знамо мотиве, али тај чин се десио у контексту доласка премијера, па је због тога и политички. Били смо сведоци таквог насиља и уочи и након првог и другог круга локалних избора на Косову 2013. године, а сада је застрашивање на северу Косова дошло у жижу јавности због посете премијера. Сви који на неки начин имају власт на северу треба да виде ко стоји иза застрашивања и ко покушава да уруши или онемогући Бриселски процес, закључује наш саговорник.

Подсетимо, премијер Вучић казао је на скупу одржаном у недељу увече да су бомбу на халу у Зубином Потоку „бацили Срби“.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Сељими – Вучић тражио дозволу за посету Косову!

* Обавезна поља