Један од водећих руских економиста и саветник председника Путина за економска питања, Сергеј Глазјев, говорио је о долазећим променама у светском монетарном систему. Он тврди:

„Запад је одиграо све карте и сада је почела хистерија. Њихови политичари изгледају као да немају свој мозак. Говоре што од њих очекују њихови покровитељи, а сада су сами себе довели до русофобне хистерије. Одиграли су све своје адуте, а притом направили много грешака. Данас ни долар, ни еуро, нити фунта више нису светске валуте. Они су само оруђа политичког утицаја.

Амерички дуг је већ 30 000 милијарди долара. Пошто су нарушили поверење у сопствену валуту они ће остати са својим дуговима, јер ко ће наставити да робује овом дугу од 30 билиона долара? Уосталом, половина долара која се штампа у свету одлази у иностранство.

Испада да су, одигравши своју главну карту на монетарном и финансијском фронту, који је до сада био главни фронт глобалног хибридног рата, изгубили запањујућу предност. Ми сада, са својим партнерима размишљамо како заменити долар. Најједноставније је злато.

Следи предлог изградње нове светске обрачунске валуте по узору на СДР у ММФ-у, само без Американаца и Европљана. У Азији стварамо нову валуту која се базира на корпи националних валута земаља чланица – транспарентну, поштену и ефикасну. И то без икаквих захтева било које државе за монополом за издавањем неке нове светске валуте.

Овоме можемо додати и робу, где Русија има приоритет – нафту, гас, угаљ, струју, воду, жито, шећер. Уопштено говорећи на овом пољу смо број један у Азији, па чак и у Евроазији. Стога можемо створити властиту међународну валуту, укорењену у нашем привредном систему, у коме ће Русија играти једнако моћну улогу као Kина, Индија и друге земље које већ престају акумулирати своје резерве у доларима.

Сергеј Глазјев и Владимир Путин – Фото: Снимак екрана/РТ

Раније су имали имиџ модела демократије, правне државе, владавине права. Но, након наступа Борела, који је рекао да се овај рат мора решити на бојном пољу,  то је завршено. Јасно је да владавина права већ не постоји. Иза ових украса правне демократске државе видимо познати смешак добро нам познате фашистичке звери.

Kао што су одгајали Хитлера и Мусолинија, сада подижу Зеленског и све ове нацисте које смо видели. Изгубили су међународни престиж и у свету им се више не верује. Они су сами себе јако ослабили. Сада се само требамо држати, не одустајати од пута којим смо кренули. Морамо се држати, а њихова ће супермоћ, у коју верују, бити одувана. А, уверавам вас, њихова ће бахатост спласнути већ за неколико месеци.“


Извор: Твитер налог аутора

Оставите коментар

Оставите коментар на Сергеј Глазјев о крају доларске ере

* Обавезна поља