seulСЕУЛ – Санкције против Русије због догађаја у Украјини могу се проширити или постати оштрије, сматрају стручњаци угледне међународне агенције за рејтинг Moody’s. У политици санкција учествују САД, Европске земље, Канада и Аустралија.

Од азијских земаља санкције према Русији применио је само Јапан. Притом је то учинио искључиво под притиском САД, што је недавно, између осталог, изјавио градоначелник Токија Јоити Масудзое.

Емисари Вашингтона су посетили и Сеул како би свог другог савезника у Источној Азији – Јужну Кореју, наговорили да се придружи антируским санкцијама. Међутим, ови планови САД нису крунисани успехом. Сеул не планира да уводи било какве санкције према Москви, изјавио је амбасадор Републике Кореје у РФ Ви Сон Лок.

Јужна Кореја неће заоштравати односе с Русијом, уверен је члан Руског савета за Међународне послове Владимир Петровски:

Јапан обавезује положај као члана Велике седморке, зато се он, мада и нерадо, потчинио дисциплини. А Република Кореја је слободна од ових, премда и формалних, обавеза. РК с Русијом гради односе стратешког партнерства што је забележено у билатералним документима. Крајем прошле године одржана је државна посета председника Путина РК у току које је потписано неколико међувладиних споразума и преко петнаест меморандума. Успешно се развија трговинско-економско партнерство с Русијом. Међусобна робна размена је 2013. године достигла 22 милијарде 650 милиона долара. И зашто ризиковати перспективне односе ради туђег дневног реда?

Русија је за Јужну Кореју врло занимљива као испоручилац природних ресурса за производњу возила, телефона, телевизора и нафних и хемијских производа. Међутим, РК није заинтресована само за сировински сектор, већ и за област информационих технологија, космоса, атомске енергетике, медицине и биотехнологије. Русија обогаћеним горивом снабдева скоро четвртину корејских АЦ. Уз учествовање Русије направљена је и успешно лансирана прва корејска ракета-носач и саграђена је надземна инфраструктура базе за космичко лансирање. Око половине цивилног парка хеликоптерске технике у РК су руске машине КБ „Камов“.

По статистици агенције за аквизицију трговини и инвестиције Републике Кореје ( KOTRA ) скоро 50% јужнокорејског извоза у Русију састоји се од аутомобила и резервних делова за аутомобиле које на територији Русије склапају јужнокорејске корпорације Hyundai Motor и Kia Motors . Ове компаније би имале потешкоћа кад би се Јужна Кореја придружила политици санкција САД и Европе. У том случају не би било лако ни корпорацији Samsung Electronics која је у РФ организовала склапање својих гаџета и телевизора.

Још један важан разлог због којег Сеул не жели да квари односе с Москвом је значај Русије у међукорејском дијалогу и могућност утицаја на власти Северне Кореје. Овде огромну улогу могу да одиграју руски пројекти за стварање јединствене инфраструктуре Корејског полуострова. Један од њих, спајање Транскорејске магистрале и Трансиба – већ је ступио у другу фазу своје реализације, истиче Владимир Петровски:

Инфраструктурни пројекти су од изузетне важности за међукорејски дијалог. Овај дијалог треба да буде испуњен конкретним садржајем. И робна размена и економска сарадња су живо ткиво овог дијалога. То ће представљати залог оних мера поверења без којих није могуће кретање две корејске државе у сусрет једне другој. Русија овде може да одигра улогу гаранта успеха у међукорејском дијалогу.

Инфраструктурни пројекти Русије се одлично уклапају у „Евроазијску иницијативу“ коју је покренула председница Парк Геун Хје. Под њом се подразумеа да Јужна Кореја заједно са земљама Евроазије створи и развија јединствену транспортну, енергетску и трговачку мрежу, такође је предвиђена активнија економска сарадња, размена у области науке, технологија и културе, побољшање односа између две Кореје на основу поверења. Централна држава с којом је планиран развој сарадње у


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Сеул неће заоштравање с Москвом

* Обавезна поља