andrej-vucic-01rasfoto-aleksandar-dimitrijevic_fБЕОГРАД – Више од 15 особа приведено је од јутрос у неколико градова Србије у оквиру истраге крађе идентитета Андреја Вучића, брата премијера Србије Александра Вучића, сазнаје Танјуг.

Осумњичени су тренутно на саслушањима.

Реч је о истрази случаја у којем је лична карта са подацима Андреја Вучића коришћена за регистровање фантомског предузећа Асомакум.

Питање пословања тог предузећа покренуто је прошле јесени у Скупштини Србије, покренуо га је посланик НС Зоран Живковић.

Премијер Вучић је након тога рекао да је његовом брату украден идентитет, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић да је полиција „непобитно утврдила” да је било фалсификовања личне карте Андреја Вучића.

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове рекао да су графолози непобитно утврдили да је фалсификован Вучићев потпис, али и да постоји разлика у слици и серијским бројевима на личној карти.

Спорно предузеће је основано 2010, а као оснивач и власник водио се Андреј Вучић, а 2011. рачун ове фирме блокиран је због дуга од 20 милиона динара.

У октобру прошле године Пореска управа је саопштила да су пре неколико година одређена лица, користећи лажну личну карту, отворила „фантомску фирму” на име Андреја Вучића и да је још 2010. утврђено да брат актуелног премијера са тим нема никакве везе.

Сектор Пореске полиције је у вези са том фирмом и тим случајем, у децембру 2010. позвао Андреја Вучића, који је тада као грађанин дао изјаву да са том фирмом није повезан.

stefanovicУхапшено 16 особа, крали идентитет и оснивали предузећа

БЕОГРАД– Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је данас да је 16 особа лишено слободе, да се за још две интензивно трага, а сви они су осумњичени да су крађом идентитета основали седам фантомских предузећа, и „прали новац”.

На конференцији за новинаре, Стефановић је рекао да су тих 16 лица из Новог Сада, Београда и Јагодине, да је један из Будве и има двојно држављанство, а да је међу њима и бивша радница Пореске управе Снежана Јездић.

Стефановић је рекао да је она била задужена за контролу тих седам предузећа, чији називи почињу на слово „А”. Против ње је поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја.

Међу ухапшенима су и Д.Ј. (53) са двојним држављанством и А.Ј. (50) из Београда који су, како је рекао Стефановић, фактички обављали послове фирме Асомакум.

Они су осумњичени, навео је Стефановић, за кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица и прање новца, чиме су оштетили буџет Србије, али и нанели штету грађанима чији су идентитет злоупотребили, укључујући Андреја Вучцића, брата премијера Србије.

Министар је рекао да су сви осумњичени обухваћени истражним поступком.

Према његовим речима, осумњичени су, на основу фалсификованих личних карата и крађом идентитета, основали и регистровали у Агенцији за привредне регистре фантомске фирме и заступали седам фантомских предузећа, а за остваривање права за неосновани повраћај ПДВ користили два привредна друштва – Арес ДОО и Арнита Комерц.

„Они су током 2009. и 2010. доставили лажне пореске пријаве на основу којих су захтевали повраћај 23,3 милиона динара на име ПДВ-а, односно око 300.000 евра. Након тога, користећи друга предузећа, конвертовали су тај новац у девизна средства и искористили га за плаћање фиткивних обавеза према лицима са територије Кине, у укупном износу 42.745,262 динара или, по тадашњем курсу, око 500.000 евра”, рекао је Стефановић.

Тих седам фантомских фирми су Амур пројект ДОО, Атрабан, Амаг, Ангас, Асрапњефт, Атавар инвест, Амур гас.

Они су приведени у настваку акције у сузбијању финансијског криминала за коју Стефановић каже да је трајала неколико месеци.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шеснаест хапшења због крађе идентитета

* Обавезна поља