Britain ScotlandГЛАЗГОВ – Шкотска остаје део Велике Британије, одлучили су бирачи на референдуму у четвртак.

Преко 55 посто бирача гласало је против иницијативе да Шкотска после 307 година добије независност.

Резултати референдума показали су да је подршка Унији већа од очекиване на основу анкета прављених пред само гласање и током њега. Излазност је била већа од 84 посто, што је највећа излазност од када је после Првог светског рата уведено опште право гласа.

Од 32 округа за независну Шкотску у већини гласали су највећи шкотски град Глазгов, два округа на његовом ободу и Данди, град који се сматра највећим упориштем независности.

Унија је велику подршку имала у главном граду Единбургу, центру нафтне индустрије Абердину, у окрузима уз енглеску границу и на Шетландским и Оркнијским острвима.

Пресуда је пала у биткама за најнасељенији део Шкотске, уски равничарски појас који спаја највеће градове Единбург и Глазгов, у којем су унионисти забележили серију победа.

Већ током пријављивања првих резултата, из мало насељених округа, индепендисти су доживели тешке ударце, изгубивши бастион келтске културе на Западним острвима и сиромашни раднички Инверклајд у околини Глазгова.

Убрзо се показало да готово читава земља прати једноставну шему – од округа до округа присталицама независности недостајало је од 5 до 8 посто гласова у односу на резултат који би их изједначио са противничком страном.

Нада се појавила у једном кратком тренутку, када су победе у Дандију и Вест Данбартоншајру наговестиле да је могуће ухватити моментум, али се све срушилу у хектичних 20 минута, када се 7 округа изјаснило у корист останка у заједници, по правилу убедљивије од очекивања.

Врло брзо једина излазна стратегија СНП и њихових савезника из кампање за нетзависност састојала се у убедљивим победама у Глазгову и два Ланаркшајра, у којима укупно живи скоро четвртина становника Шкотске. Иако су успели да добију два од та три округа, укупна разлика за независност у њима била је испод 20 хиљада гласова, после чега је било јасно да нема повратка.

Јединствени став свих учесника у процесу и кључних политичлких чинилаца у Британији и самој Шкотској је да, упркос победе заједничке опције, статус qуо није одржив, већ је неопходно што пре направити опсежну реформу комплетног функционисања државе, од коначног усвајања чврстог Устава, преко значајне децентрализације. Политичка борба у наредном периоду водиће се око тога који модел ће бити примењиван у реформама.

Референдумско питање гласило је „Да ли Шкотска треба да буде независна држава?“, а на листићу гласачи су могли да заокруже „да“ или „не“.

За референдум се пријавило 97 одсто од 4.4 милиона људи са правом гласа – што је рекорд, а кључни услов за право изласка на биралиште је трајни боравак. Изјашњавање је било дозвољено и шеснаестогодишњацима и седамнаестогодишњацима.

Камерон обећао већа овлашћења свим ентитетима

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон обећао је данас да ће свим ентитетима који чине ту земљу дати већа овлашћења, након што су се грађани Шкотске изјаснили да неће окончати савез са Британијом и основати независну државу.

„Како ће грађани Шкотске добити већа овлашћења да уређују своје послове, следствено томе и грађани Енглеске, Велса и Северне Ирске морају да добију већа овлашћење“, рекао је Камерон.

Он је навео да ће, како је обећао пре гласања, Шкотска добити већа овлашћења у области убирања пореза, потрошње и социјалних давања. Договор ће бити усаглашен до новембра, а предлог закона би требало да буде у парламенту до јануара.

Камерон је изјавио и да је питање независности Шкотске решено на дужи временски период, током, како је рекао периода живота једне генерације, након што су се бирачи јасно изјаснили да желе да остану део Велике Британије.

„Не може бити никаквих спорова нити реприза, чули смо вољу шкотског народа“, рекао је Камерон новинарима испред своје канцеларије у Лондону.

На основу резултата гласања објављених у 31 од 32 региона, 55, 42 одсто


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шкотска остаје

* Обавезна поља