NEBOJŠA RODIC, SERGEJ ŠOJGUБЕОГРАД – Министри одбране Србије и Русије, Небојша Родић и Сергеј Шојгу, потписали су у Београду Споразум о сарадњи у области одбране и поручили да у што краћем року треба унапредити војну сарадњу две државе. Шојгу ће се састати и са вицепремијером Александром Вучићем, а председник Томислав Николић уручиће му Орден српске заставе првог степена.

Споразум о сарадњи у области одбране којим се регулише сарадња војске Србије и Русије у Београду су потписали министар одбране Србије Небојша Родић и министар одбране Русије Сергеј Шојугу.

Родић је након потписивања споразума, истакао важност тог документа, јер он, како каже, после 15 година регулише односе између Војске Србије и Војске Руске Федерације на новим основама.

Према његовим речима, потписивање споразума јесте логичан след сарадње са Руском Федерацијом и потписивања декларације о стратешком пријатељству у мају ове године, који је регулисао стратешко-политичку сарадњу две државе.

Родић је истакао да потписивање Споразума води ка заједничком циљу, одсносно очувању мира у свету, и када је реч о Војсци Србије, подразумева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.

„Наш циљ је модерна и савремена војска“, поручио је Родић и додао да данашњи Споразум представља кровни документ уз кога ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском Федерацијом.

„Ово је први пут после 14 година да министар одбране Руске Федерације посећује Србију. То говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу“, рекао је Родић и захвалио Шојгуу на свему што је учинио за Србију док је био министар за ванредне ситуације.

Министар одбране Руске Федерације оценио је да је у последње време повећан квалитет сарадње Русије и Србије, али да треба још радити на томе, јер је у последње две деценије он драсточно опао.

„Пред нама је да урадимо више када је реч о сарадњи у области војне индустрије. Последњих 15 – 20 година смањио се ниво ове сарадње до драстичног, рекао бих непристојног нивоа и зато треба да то поправимо у најкраћем року“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, након потписавања Споразума, у разматрању су још три споразума, од којих је главни о војно-техничкој сарадњи.

Шојгу је рекао да је са Родићем разговарао о школовању српских официра у војним школама Русије, о заједничким вежбама ПВО и ВО, о већој сарадњи Генералштаба две државе као и проширењу сарадње када је реч о ПВО, ВО и копненој војсци Русије и Србије.

„Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествују у такмичењу тенкиста, што је код нас већ постала традиција и на чему учествује више земаља“, рекао је Шојгу и поручио да се нада динамичној и плодној сардњи.

Министар одбране Србије јутрос је дочекао Шојгуа у Палати Србија, а свечаној церемонији присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директори Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције Светко Ковач и Драган Владисављевић.

Шојгу ће се касније у току дана састати са првим потпредседником владе Александром Вучићем, а затим и са председником Србије Томиславом Николићем који ће му уручити Орден српске заставе првог степена.

Он ће орден добити за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Потом ће Шојгу заједно са министром одбране Родићем положити венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском војнику.

Руски министар јуче се састао са премијером Србије Ивицом Дачићем са којим је разговарао о унапређењу сарадње у области војне индустрије.

Договорено је и да Србија и Русија наредне године заједнички обележе 70 година ослобођења Београда.

Дачић и Шојгу: Односи Србије и Русије најбољи до сада

Председник Владе Србије Ивица Дачић и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу оценили су на вечерашњем састанку да су традиционално добри политички односи Србије и Русије унапређени и да су сада најбољи у протеклих неколико деценија.

Министарства одбране Србије и Русије, како је речено, треба да унапреде сарадњу у области војних индустрија, обуке и специјализације кадрова и модернизацији опреме.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, договорено је да Србија и Русија наредне године заједнички обележе 70 година ослобођења Београда.

Посебно је наглашена потреба побољшања економске сарадње и очекивања од учешћа руског капитала у приватизацији српских предузећа, као и инвестиције у развој привреде у Србији.

Премијер Дачић је истакао да је Шојгу дао одлучујући допринос у развоју пријатељских односа Србије и Русије.

Шојгу је вечерас допутовао у посету Србији, током које ће се сутра састати са министром одбране Небојшом Родићем, председником Томиславом Николићем, који ће му уручити Орден српске заставе првог степена, као и са потпредседником Владе Александром Вучићем.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Шојгу – Непристојно ниска војна сарадња

* Обавезна поља