tenkovi-nemackaБЕРЛИН – Немачка армија има проблеме са којима руководство Бундесвера није у стању да изађе на крај јер знатан део војне технике, укључујући авионе и хеликоптере, напросто није за употребу – објавио је утицајни недељник Der Spiegel.

Исти лист тврди: да генерални инспектор Бундесвера, Фолкер Викер, о тим проблемима информисао посланике Бундестага. Зато што се показало да није дошло ни до каквог побољшања ситуације ни три месеца након што су проблеми били уочени.

Према сазнањима Der Spiegel, посебно је проблематична ситуација са војним хеликоптерима. Јер, Бундесвер има 35 транспортних NH90, а лети само седам.

Посебан проблем су мотори тих хеликоптера јер немачки војни специјалисти већ сумњају да имају „конструкторску грешку“.

Овај недељник још у октобру писао да половина немачких војних авиона и хеликоптера није у стању ни да узлети. Упркос томе што је Немачка по војним расходима на седмом месту у свету.

Да све буде горе, бројни дефекти су откривени и код борбених хеликоптера „Тигар“ који се серијски производе од 2002. године.

Der Spiegel тврди да је Министарство одбране већ упозорило Ангелу Меркел да ће њихови летови – ако се ништа не промени – средином 2015. бити потпуно обустављени.

Немачка министарка одбране, Урсула фон дер Лајен крајем октобра је од командног састава Бундесвера затражила да модернизује „државне могућности застрашивања“ и обећала повећање војног буџета.

Почетком октобра су министарки експерти одиторске компаније KPMG, инженерске фирме P3 и адвокатске канцеларије Taylor Wessing извештај „о стању у Бундесверу“ у којем су указали на 140 недостатака и пропуста у управљању војним пројектима.

Der Spiegel је објавио да је – од 406 борбених машина пешадије Marder исправно само 280, а од 180 оклопних транспортера GTK Boxer – једва 70, док од 31 хеликоптера Eurocopter Tiger лети свега 10.

Испоставило се такође да Бундесвер – кад би дошло до озбиљне војне претње – не би могао да рачуна на 60 борбено способних ловаца Eurofighter Typhoon.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Шпигл о стању немачке војске

* Обавезна поља