telekom 03БЕОГРАД – Јединствени синдикат Телекома Србија поручио је надлежнима да зауставе процес приватизације српског оператера, јер то „нема никакву економску оправданост“.

ЈСТС је изразио дубоко незадовољство тиме што је Агенција за приватизацију објавила јавни позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји капитала Телекома Србија, наводећи да се тим поступком понижава статус и значај Телекома као регионалне компаније.

„Државни органи задужени за овај процес евидентно не воде рачуна о интерисима државе и њеној имовини, као ни о другим аспектима када је у питању Телеком Србија“, наводи се у саопштењу синдиката.

Јединствени синдикат Телекома Србије наводи да се, као представници запослених не могу сложити да потенцијални купац може бити субјект који има лошије пословне резултате од самог Телекома.

„Квалификациони купац према јавном позиву не мора да пружа обједињене телекомуникационе услуге какве данас пружа Телеком Србија, већ је довољно да нека оф-шор компанија са традицијом од три године буде квалификовани купац стабилног и снажног телекомуникационог оператера са позиционираном регионалном снагом“, пише у саопштењу.

Томе у прилог, како је наведено, говоре и наводи из јавног позива да се од квалификованог понуђача не очекују континуирани пословни резултати већ да је најмање једне године забележио пословне приходе од најмање пола милијарде евра.

„Телеком Србија од оснивања далеке 1997. године бележи далеко веће приходе од тражених“, истиче се у саопштењу.

У јавном позиву се, додају, наводи само рачуноводствена вредност капитала, и то уписан новчани капитал од 17,4 милијарде динара и уписани неновчани капитал од 82,5 милијарди динара, који је основни капитал и вреди 900 милиона евра.

Томе је, подвлаче, потребно додати непроценљиву вредност кабловске и дистрибутивне мреже, вредност основних средстава, опреме, централе, базне станице, транспортних система, објеката и земљишта, акцијског капитала 20 одсто преференцијалних акција, аквизиције у преко 10 привредних друштава, тржиште телекомуникација од 1,6 милијарди евра на коме доминира Телеком Србија са две трећине удела, више је него јасно да квалификациони купац мора да има далеко боље референце од Телекома Србије.

„Уколико држава мисли о својој имовини, интересима својих грађана не сме да користи Телеком Србија за поткусуривање“, поручују из овог синдиката.

Посебно, како наводе, забрињава што у овој фази поступка квалификациони купци без икаквих материјалних обавеза улазе у појединости пословних резултата, планова и стратегија Телекома Србија на начин да се не обавезују да учествују у другој фази и тиме дођу до пословних информација које ће користити као конкурентна предузећа на штету српског Телекома.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта ако Телеком купи Оф-шор фирма?

* Обавезна поља