licna-kartaБЕОГРАД – Међу подацима који се налазе на биометријским личним картама је и број људи чија лица имају сличне карактеристике као ваше. Ево како то можете да проверите!

Кад су нове, биометријске личне карте, најављиване грађанима је било познато да ће се на њима налазити исти подаци који су се налазили на старим, папирним документима. Међутим, један од бројева који се налази на вашем биометријском документу открива колико има особа у Србији чија лица, судећи по фотографији која је у бази МУП, имају сличне карактеристике као ваше лице, пише Телеграф.

Постоје биометријске личне карте с чипом и без њега. Предња страна обе врсте је иста. На њој се налазе опште информације о одређеној особи: име и презиме, пол и датум рођења, број личне карте, као и датум издавања, односно важења документа. Ту се налази и фотографија појединца, потпис, као и полицијска управа која ју је издала.

С друге стране, на полеђини личне карте налази се јединствени матични број грађана, као и место, односно земља рођења. Онима који имају личну карту с чипом, адреса становања на полеђини личне карте не пише, оној другој групи – пише. Ипак, најзанимљивије податке крију последња три реда личне карте.

Редови на дну служе за машинско очитавање података, односно за очитавање путем електронског читача. Има их три и у сваком постоји 30 карактера, односно ознака. На самом почетку, ИД означава да се ради о личној карти или на енглеском Идентитиy Цард, скраћено ИД. Затим следи ознака земље која је издала документ – СРБ, коју прати број личне карте. Након ње је прва контролна ознака, па јединствени матични број грађана (ЈМБГ).

У другом реду, након датума рођења, налази се друга контролна ознака, затим датум престанка важења документа, а за њом још једна контролна ознака. Након ње се уписује националност, а на крају другог реда налази се још једна контролна ознака. У питању је цифра која означава колико има људи у земљи, који имају сличне карактеристике лица као особа чији је документ.

Дакле, уколико желите да знате колико људи личи на вас, само баците поглед на последњу цифру у другом реду, на полеђини личне карте.

МУП је почео да издаје биометријске личне карте априла 2008. године. До сада је издато нешто више од четири милиона оваквих докумената. Колико је међу њима оних који личе на вас?


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта скривају чипови личних карти

* Обавезна поља