fon Braun i J.F.KenediНемачка је у сваком смислу представљала најнапреднију индустријску силу на планети током II светског рата. Иако су из њега изашли као поражена страна, њихови изуми су великодушно „украдени“ од осталих земаља, нарочитто од САД, који су од тог периода некако и званично почеле да добијају епитет „суперсиле“. Ових шест изума Немаца САД су присвојиле по завршетку рата.

1. Ваздухопловне операције

Прве ваздухопловне борбе и маневре тог типа Немци су извели током инвазије на Европу. Нормандија, Данска, Француска и Холандија су веома брзо спустиле оружје пре незадрживим налетима немачке авијације, чије су мале групе падобранаца успешно искрцаване у циљу заузимања територије.

САД и Британија су просто биле импресиониране могућностима ваздухопловних трупа, те су огромну количину својих ресурса усмериле на тај, до тада за њих у потпуности запостављен начин ратовања.

2. Синкроптери

Синкоптер представља посебну врсту хеликоптера, а користи зупчасте елисе које се окрећу у супротном смеру од уобичајеног. Првобитно је развијен у Немачкој, под називом „Флеиттнер Фл 282“. Американци су заробили творца ове необичне летелице Антона Фелтнера током операције „Спајалица“, и практично га приморали да дизајнира идентоичне летелице за војску САД, па су тако ови хеликоптери већ деценијама стандардни део њиховог војног наоружања.

3. Авиони на млазни погон

„Месерсшмитт Ме 262“  био је први авион на млазни погон који је коришћен у борбама са савезничким снагама, и Немцима је доносио значајну предност.

У потпуности је надјачао совјетске и америчке бомбардере. Ипак, управо су САД успеле да заплене један „Ме 262“ када су упали на немачку територију.

4. Крстареће ракете

У јуну 1944. године, киша летећих бомби „В-1“ засула је Лондон. Такозване „зујалице“ биле су поприлично непрецизне, али су зато имале снажан психолошки утицај на преплашено британско становништво, које је практично развило фобију од звука које су ове ракете производиле. Американци су први од Немаца преузели ову технологију и касније је годинама надограђивали и развијали.

5. Метамфетамини

Такозвани „мет“ изумео је 1893. године један јапански хемичар, али је у рату по први пут коришћен у немачкој војсци. Даван је пилотима и пешадији како не би осећали умор и дуже истрајавали у биткама. Вест о „чедесној дроги“ убрзо је стигла и до савезничких снага, пре свега до САД.

6. Ракете

Ракетна наука била је једна од најимпозантнијих аспеката Хитлерове Немачке, а савезничке трупе су се свим силама трудиле да патенте наоружања Хитлерове војске украду и примене. САД, али и СССР, учествовале су у отмицама немачких научника који су развили ове програме. Ти научници касније су постали једни од пионира америчког свемирског програма.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта су американци преузели од нациста

* Обавезна поља