vojislav-seselj4Повратак Војислава Шешеља у Београд после 11 и по година заталасао је политичку сцену Србије. Као што је његово политичко деловање и пре одласка у Хаг 2003. године било обележено бројним контроверзама, тако је и његов долазак у земљу изазвао опречне реакције о томе како ће се његово присуство после толико година одсуства одразити на политички живот Србије.

За ово је великим делом заслужан и сам Шешељ који је одмах по објављивању првих информација о могућности да буде пуштен најавио да се неће бавити својим лечењем већ да ће све снаге усмерити на освету. Из Српске радикалне странке су још пре званичне одлуке Хашког трибунала саопштили да већ наредне суботе организују митинг са кога ће се Шешељ обратити грађанима.

Међу првима је реаговао Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је оценио да је пуштање на слободу лидера радикала Војислава Шешеља политичка порука Хашког трибунала и покушај дестабилизације Србије. „Драго ми је да се сваки држављанин пусти и влада је дала гаранције без условљавања, без питања, без калкулисања да ли је ово прави тренутак, али мене брине политичка порука Хашког трибунала који се понаша као политички суд”, рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Према његовим речима, пуштање Шешеља на слободу је покушај дестабилизације Владе Србије и покушај застрашивања њеног председника Александра Вучића.

„Хаг је послужио овај пут и све је ово много веће од пуштања Шешеља, ово је одговор Вучићу – хоћеш Путина (Владимира) у Београду, хоћеш да имаш Параду, а ниси пристао да га држимо још десет година у затвору, мораш да напустиш политику односа и Русија и ЕУ”, казао је Вулин.

Вулин је јуче казао и да је Запад и раније уцењивао премијера да ће дестабилизовати Србију уколико се не напусти политика „и ЕУ и Русија”, али како је рекао, Вучића не треба плашити, јер он неће променити своју политику, те да не може да се дестабилизује земља када имате чврсту владу и државу која функционише.

Он је пуштање Шешеља повезао и са недавном реконструкцијом војвођанске владе рекавши да није случајно да је лидер радикала пуштен на слободу три дана пошто је посланик те странке дао подршку за реконструкцију Владе Војводине чији је премијер Бојан Пајтић. СРС, међутим, тврди да Стојан Тинтор, њихов посланик у војвођанском парламенту, није гласао за реконструкцију покрајинске владе и најављују тужбу против напредњака.

Министар Вулин је нагласио и да је све што је изговорио његово мишљење, да о томе није разговарао с премијером, али да је осећао да Србија мора да чује да постоје моћне државе и људи који не желе стабилну Србију.

Ове његове речи изазвале су оштре реакције опозиције. И Демократска странка и Демократска странке Србије позвале су министра Вулина да објасни своју изјаву. Из ДСС-а су затражили да каже које то стране обавештајне службе желе да дестабилизују Србију док је ДС затражила од Вулина доказе о „завери” западних сила против премијера Србије Александра Вучића или да, у супротном, поднесе оставку.

ДС је, пак, у саопштењу навела да Вулин мора да каже ко је то са Запада тражио да Србија мења политику према Русији, као и ко је уцењивао дестабилизацијом прилика у Србији због посете председника Русије Владимира Путина.

„Уколико има доказе, та особа или особе морају добити статус персона нон грата у Србији, а уколико је реч о лансирању још једне теорије завере против премијера, министар рада би морао да поднесе оставку због лажног узбуњивања јавности”, оценио је ДС.

За разлику од Вулина, Зоран Бабић, шеф посланичке групе Српске напредне стране у Скупштини Србије, не верује да би Шешељев повратак могао да дестабилизује владу, а нарочито не политика која је одавно превазиђена.

„Ту су само њени рестлови који служе за то да дају подршку покрајинској влади и Бојану Пајтићу да и даље влада и да политички преживи са шест одсто подршке грађана. То смо видели на делу пре неколико дана. Дакле, не видим никаквог простора за неке велике ломове на политичкој сцени Србије, нити икакав простор за политику која је, као што сам рекао, превазиђена”, оцењује Бабић.

На нашу констатацију да се СНС не боји да би Шешељев повратак могао да дестабилизује владу, Бабић је одвратио да се СНС бави искључиво државом, реформама, оживљавањем привреде и оздрављењем финансија, привлачењем страних инвеститора, отварањем нових радних места и бољим животом грађана Србије, све остало није у овом тренутку у фокусу нашег размишљања. Грађани Србије су бирали ову владу на основу искрене политике коју им је СНС понудио, они су једини меродавни да је оцене на неким следећим изборима.

Упитан да ли ипак у изјави Вулина постоји страх од повратка Шешеља, Бабић је одговорио да му је Вулин пријатељ и да се као и „сваки нормалан човек плаши само Бога”.

Социјалисти се јуче нису много, бар у јавности, бавили Шешељем. На наше питање да прокоментарише евентуални развој ситуације на политичкој сцени Србије, Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а, каже да му је као искреном социјалисти, хуманисти и заговорнику владавине права, драго да се барем фрагментарно исправља историјска неправда према Србији и једном од њених грађана. Он није желео да коментарише политичке импликације евентуалног повратка Шешеља. „Политички опоненти и партнери се мењају, али је људско право универзалног карактера”, подвукао је Ружић.

Уз опаску да разни центри моћи на Западу стално желе да дестабилизују Србију, аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се ипак у овом случају првенствено ради о нечем другом.

„Не желе да им се нешто деси са Шешељем у Хагу. Они су свесни колика је што је њему учињено злоупотреба правног система и једна врста судског злочина. И сад кад је у оваквом стању не желе да се оно најгоре деси код њих, па покушавају на овај начин да се перу”, оцењује Анђелковић.

Владика Иринеј: Шешељ трагичан хашки сужањ

У случају др Војислава Шешеља мало вреди позивање на одредбе међународног права које јемче суђење у разумном року, а да и не говоримо о праву на лечење од оних којима он верује као људима и лекарима, оценио је владика бачки Иринеј у јуче објављеном саопштењу на сајту Српске православне цркве.


„Чињеница да се у 21. веку неко 12 година налази у истражном затвору било које цивилизоване државе скандалозна је и чудовишна сама по себи. Али да се неко 12 година налази у истражном затвору трибунала који су основале Уједињене нације говори о стању западне цивилизације уопште, а најгласнијих заговорника људских права у савременом свету посебно”, пише у тексту владике бачког. Он је истакао да је 24. марта 1999. године нови светски поредак на примеру српског народа и државе показао шта значи међународно право и колико вреди повеља Уједињених нација. Подсетио је, такође, да су у Хашком трибуналу већ умрла десеторица Срба.

„Нама који се у случају др Шешеља, као и у сваком другом судском процесу, не руководимо ни страначким, ни идеолошким, ни било каквим овоземаљским мотивима и циљевима него се искључиво залажемо за праведност и законитост, остаје да опомињемо пре свега себе, а затим хашке судије и оне моћнике који су изнад њих, да ћемо једнога дана сви стати пред лице јединог апсолутно праведног Судије, ма колико споменуте хашке судије и њихови стварни ментори и господари мало или нимало у то веровали”, навео је епископ бачки, који је, иначе, и портпарол Српске православне цркве. Он је истакао да сваког тренутка нашег живота сви ми одлучујемо да ли ћемо тада наследити вечни живот или вечну смрт. „О томе одлучујемо и сада, опредељујући се за правду или за неправду у случају трагично угроженог хашког сужња др Војислава Шешеља”, закључио је владика бачки.

Шешељев повратак још тајна

Дан после одлуке Хашког трибунала да Војислава Шешеља пусти на слободу због нарушеног здравственог стања, још се са сигурношћу не зна када ће лидер радикала стићи у Србију. До закључења овог издања „Политике”, у СРС али ни у Хашком трибуналу није било званичног одговора да ли ће Шешељ бити у авиону који је у касним вечерњим сатима требало да из Амстердама полети за Београд.

„Шешељ још није добио информацију да спакује своје ствари и крене на пут. У току су још процедуре између полиција Холандије и Србије. Холандска полиција треба да га спроведе од притворске јединице до уласка у авион, где га преузима српска полиција и прати га до Србије”, рекао је за „Политику” Зоран Красић, члан правног тима, објашњавајући да није реч о класичном изручивању већ о „бодигард” обезбеђењу, јер је Шешељу притвор укинут.

И Амбасада Србије у Хагу обавештена је о одлуци Хашког трибунала да Војислав Шешељ буде пуштен на слободу, али информације о његовом повратку још нема.

Према речима Зорана Красића, Шешељ је добро расположен и планира се његов долазак на митинг радикала у центру Београда, наредне суботе. Међутим, пречи посао биће лекарски прегледи и брига о тешко нарушеном здрављу. Затим ће наставити да води странку као што је то чинио и док је био у притвору.

Конзилијум специјалиста петорице универзитетских професора који је прошле седмице посетио Војислава Шешеља у Хагу закључио је да постоје озбиљне опструкције унутар медицинског сектора у притвору Хашког трибунала.

И поред очигледне болести, Шешељ је забранио да се судском већу преносе информације о његовом здрављу.

Доктор Милован Бојић, члан овог конзилијума, каже да су Шешељу прегледи одобравани са великим закашњењем и да је због тога карцином дебелог црева ушао у одмаклу фазу.

„Шешељ ми је најстроже забранио да представницима трибунала изнесем податке до којих смо дошли. Учинио сам то на своју руку и спреман сам да ме он сматра издајником. Тражио сам хитан пријем код судија Ађијуса, као и са секретаром Хокинсом. Предочио сам им све у вези са његовим стањем, комплетну историју болести и рекао да он мора хитно да добије адекватну терапију да се већ расути канцер не би проширио и на здраве органе. Истакли смо да је за Шешеља најбоље да се лечи у Србији где ће сарађивати са лекарима у које има поверење и да ће он прихватити лечење ако му се укине притвор”, каже за „Политику” професор Бојић.

Он наводи да су пропусти лекара у Хагу ишли дотле да је на први преглед дебелог црева и поред крварења и болова у стомаку чекао годину дана. Када му је оперисан карцином, Шешељ је добио само једну, од предвиђених 12 доза хемиотерапије. Контроле су уместо на три месеца обављане на девет месеци и у међувремену је добио метастазе. На првом прегледу ПЕТ скенером Шешељу је речно да нема метастазе и да то треба да прослави, док су на другом утврдили напредак канцера и причали му о еутаназији. Шешељ је стално пријављивао да има температуру од 37,5 до 38 степени, али су му лекари говорили да је у Холандији то нормална температура. Када је утврђено да је смршао 27 килограма, хашки лекари су закључили да је то учинак дијете.

Подсећамо, трибунал је јуче донео одлуку да Шешељу укине притвор само под условима да не ступа у контакт са жртвама и да се у Хаг врати чим то од њега буде тражено. Суд није сматрао да је потребна сагласност Шешеља, а речено је и то да ће одлука бити спроведена чим то практично буде било могуће.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта заправо значи повратак Шешеља

* Обавезна поља