Идеја Велике Албаније поново је присутна, оцењује швајцарски дневник „Блик“ додајући да противници са стрепњом прате приближавање Албаније и Косова.

Неприметно од међународне заједнице, Албанија и Косово, које је насељено готово само још Албанцима, приближавају се великим корацима, додаје лист.

Предлог о заједничком председнику, лансиран пре неког времена, нестао је, према Блику, након међународне критике, брзо у ладицама канцеларијских столова.

„Међутим стварање заједничке царине већ је спроведено. Укидање граница између Албаније и Косова од јануара идуће године изазвало је страх међу другим народима на Балкану, јер вековима „спавајући“ пројекат „природне Албаније“ предвиђа анексију територија суседних држава у којима живе Албанци“, објашњава лист.

Додатан ветар у једра тог пројекта, додаје лист, дао је протеклих дана Хашим Тачи који је затражио корекцију граница, то јест уједињење Косова и Прешевске долине.

Блик“ преноси да на територији око Прешева, Бујановца и Медвеђе на југу Србије живи, према проценама, до 100.000 Албанаца, који се не осећају привржени Београду.

Швајцарски дневник упитао се које би територије обухватила Велика Албанија, подсећајући да то одбијају ЕУ и САД.

„Срж би била данашња Албанија и Косово, а поред тога у Македонији живи око пола милиона Албанаца, уз југ Србије и пар десетина хиљаде у Црној Гори. Такође и на регионе у Грчкој великоалбански теоретичари као што су Кочо Данај имају пик, иако Грчка није признала нити једног Албанца као припадника мањине. Све укупно радило би се о шест милиона људи“; тврди „Блик“.

Немачки експерт за Албанију Андреас Вилдермут рекао је, како преноси „Блик“, да Албанија и Косово желе да створе што је више могуће јединства, што је, према њему, легитимни циљ, јер се не могу њима одбијати правила која су у ЕУ стандарди.


Извор: Танјуг/Б 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Швајцарски „Блик“ о идеји Велике Албаније

* Обавезна поља