republika-srpska-skupstinaБАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске (РС) подржала је досадашње активности политичких представника из РС у разговорима о спровођењу пресуде Европског суда за људска права из Стразбура у предмету „Сејдић и Финци“ и о успостављању система координације процеса европских интеграција у Босни и Херцеговини (БиХ).

Скупштина очекује од представника РС да учествују у постизању договора којим ће се поменута питања решити и позива и друге стране у БиХ да у духу компромиса омогуће наставак европских интеграција те земље, пренела је агенција Фена.

Након целодневне расправе о овим питањима усвојени су закључци у којима се поздравља и чињеница да су све политичке партије из РС раније консензусом заузеле став да је у спровођења пресуде Европског суда потребно дефинисати да се члан Председништва БиХ из РС бира на тој територији као једној изборној јединици директним гласањем без националног префикса.

Народна скупштина РС сматра да су ставови тог ентитета о питању успостављања система координације процеса европских интеграција у БиХ добар оквир који чува уставне надлежности РС, истовремено омогућавајући ефикасно спровођење процеса европских интеграција у БиХ.

Усвојеним закључцима на посебној седници Скупштина је омогућила да тај ентитет има дефинисан став за састанак БиХ политичара са представницима ЕУ у Бриселу 10. октобра.

Седници нису присуствовали посланици Српске демократске странке (СДС) јер њихов председник Младен Босић, који је с председником РС Милорадом Додиком учествовао у разговорима у Бриселу, није позван да се обрати ентитетском парламенту, што у СДС виде као покушај његовог омаловажавања, пише агенција Фена.

Претходно се Скупштини обратио председник РС и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Додик упозоривши да ће искључење БиХ из Савета Европе поново бити на дневном реду, ако се у БиХ у неком разумном року не нађе политичко решење за спровођење пресуде „Сејдић-Финци“, којом треба да се укине национална дискриминација из изборног процеса.

Он је поновио да је РС спремна да подржи сваки модел који се договори у ФБиХ и да постизање договора до 10. октобра омогућава БиХ да аплицира за кандидатуру у ЕУ, чиме би РС била у прилици да афирмише своју позицију у дејтонској БиХ.

Додик је упозорио да, уколико не дође до договора о пресуди „Сејдић-Финци“, може бити оспорен легитимитет општих избора наредне године чиме би БиХ „ушла у једну нову, потпуно неартикулисану ситуацију и не бисмо знали куда се крећемо“.

Додик је казао и да га је изненадило понашање Клуба СДС чији посланици нису присуствовали седници, истакавши да „повлачење посланичке групе није добар однос према Народној скупштини и РС“.

Јеврејин Финци и Ром Сејдић су добили у Европском суду спор са државом БиХ која је, према тој пресуди, дужна да измени Устав и омогући да се и прпадници мањинских народа у БиХ могу кандидовати за највише државне функције.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина Српске усвојила зајључке о Сејдић-Финци

* Обавезна поља