oebs-putin23.10 – Ангела Меркел: Русија да не потпадне под „старе клишее размишљања“ о сферама утицаја

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је Русију да не потпадне под „старе клишее размишљања“ о сферама утицаја и рекла да догађаји на Криму улазе у ту категорију.

Она је упозорила да они који изазивају конфликт око националног интегритета Украјине не само да крше међународни закон већ и да игноришу лекције из европске историје.

Меркелова је дала ту изјаву у Берлину, говорећи на једном скупу на којем је обележено избијање Првог светског рата.

„На Криму смо видели повратак у старе начине размишљања“, рекла је Меркелова, пренео је Ројтерс.

22.45 – Бела кућа предложила Конгресу повлачење Русије из система трговинских повластица, који омогућава да се до пет хиљада производа увезе у САД без царине, јавља Ројтерс.

21.50 – Депортација новинара руског телевизијског канала „ТВ Центр“ из Украјине представља свесну акцију Кијева, саопштило је Министарство спољних послова РФ.

21.45 – Арсен Аваков: Бивши начелник одеске милиције Дмитриј Фучеџи побегао је из кућног притвора

Бивши начелник одеске милиције Дмитриј Фучеџи побегао је из кућног притвора, саопштио је в.д. министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

За Фучеџијем, кога је очекивала истрага у вези са трагичним догађајима у Одеси 2. маја, расписана је потерница.

Према неким информацијама он се не налаи на територији Украјине.

Фучеџија оптужују за пасивност за време нереда у Одеси, када је у сукобима присталица и противника федерализације погинуло 46 људи, а више од 200 повређено.

21.30 – Варшава — Генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен изјавио да НАТО не види никакве знаке повлачења руских војника са граница са Украјином, јавио је пољски радио.

20.50 – Вишемесечна криза у Украјини могла би да се оконча уколико Кијев прекине војну операцију против проруских активиста, у замену за одлагање референдума о независности, саопштено је данас из Кремља.

Уколико позив руског председника Владимира Путина за одлагање референдума о независности на истоку Украјине буде поштован и Кијев „заустави војну операцију и предузме кораке ка отпочињању дијалога, онда би то могло да Украјину изуче из ситуације која се у овој фази само погоршава“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за руски новински веб сајт Слон.ру, а пренео АФП

20.45 – Пољска је данас саопштила да је доделила новоуспостављену Награду за солидарност проукрајински оријентисаном лидеру кримских Татара Мустафи Џемилеву, што је, како оцењује агенција АФП, одлука која ће вероватно наљутити званичну Москву.

Џемилеву је награда додељена за борбу „за демократију и поштовање људских права и слобода у Украјини, посебно кад је реч о татарској заједници“, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски.

20.43 – Украјинска војска, која је данас успела да уђе у Маријупоље и заузме центар тог градића, приморана је да се повуче на положаје у околини, јављају агенције.

Начелник штаба самоодбране Маријупоља Василиј, чије презиме није наведено, изјавио је да је у граду остало 900 војника и око 20 фашиста „Десног сектора“, јавља Известија.

20.40 – Јацењук – Путинов позив побуњеницима да одложе регерендум је глупост о којој не вреди ни причати

Вршилац дужности украјинског премијера Арсениј Јацењук данас је позив руског председника Владимира Путина проруским побуњеницима на југоистоку Украјине да одложе референдум о независности од Украјине назвао „глупошћу о којој нема сврхе ни причати“, објавила је агенција Интерфакс-Украјина.

Путин је данас после састанка са швајцарским председником и председавајућим ОЕБС-а Дидијеом Буркхалтером позвао проруске побуњенике да одложе референдум, који је сазван за 11. мај на подручјима где су ти побуњеници преузели контролу над локалним управама у више од десет градова, пренео је Ројтерс.

19.40 – Украјинске власти за сада не планирају да зауставе војно-полицијску операцију на југоистоку земље, изјавио је в.д. шефа кабинета председника Сергеј Пашински.

19.35 –  Дидије Буркхалтер: ОЕБС за сада не планира другу рунду женевских преговора о Украјини

ОЕБС за сада не планира другу рунду женевских преговора о Украјини, саопштио је Дидије Буркхалтер, председник ОЕБС-а, који се налази у посети Москви.

Према његовим речима предност се даје прагматичнијем кораку, „мапи пута“ за решење украјинске кризе. У најскорије време она ће бити представљена свим странама, које су потписале Женевску декларацију, Русији, САД, ЕУ и Украјини.

„Мапа пута“ предвиђа спровођење четири тачке, прекид ватре, деескалацију напетости, успостављање дијалога и одржавање избора.

19.30 – Украјински „Нафтогаз“ није платио гас за април, дуг достигао 3,5 милијарди долара

„Нафтогаз“ није платио Гаспрому за руски гас испоручен у априлу, па је доспели украјински дуг порастао на 3,5 милијарди долара, саопштио је новинарима званични представник Гаспрома Сергеј Купријанов.

Гас испоручен Украјини у априлу требало је да буде плаћен најкасније до 7. маја, у супротном Гаспром је најавио да ће доставити авансни рачун за испоруку у јуну, рекао је раније министар енергетике РФ Александар Новак.

18.26 – Бела кућа: Нема доказа да је Русија повукла своје војнике са границе са Украјином

ВАШИНГТОН – Бела кућа је саопштила да „нема доказа” да је Русија повукла своје војнике са границе са Украјином.

Изјава портпарола Беле куће Џоша Ернеста уследила је мало пошто је руски председник Владимир Путин саопштио да је његова држава повукла војнике са границе, пренео је АП.

Ернест је рекао да ће Бела кућа поздравити „значајно и транспарентно” повлачење, уколико до њега дође.

Путин је, такође, позвао проруске снаге на југоистоку Украјине да одложе референдум о аутономији, планиран на недељу.

Ернест је рекао да САД верује да референдум треба да буде отказан, не одложен.

Русија је имала, како наводи америчка агенција, око 40.000 војника, распоређених на граници са Украјином неколико седмица.

19.05 – Владимир Путин: Русија повукла своју војску од границе са Украјином и сада се налази на полигонима на којима изводе редовну обуку

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је Русија повукла своју војску од границе са Украјином и да се сада налази на полигонима на којима изводе редовну обуку.

„Све време су говорили да их брине наша војска код украјинске границе. Ми смо је повукли, данас се не налазе на украјинској граници, већ на локацијама на којима изводе своју редовну обуку – на полигонима“, рекао је Путин после разговора са швајцарским председником Дидијеом Буркхалтером у Москви.

18.45 – Руководство Доњецке Народне Републике ће сутра размотрити питање одлагања референдума о статусу региона, изјавио је један од лидера самопроглашене ДНР Денис Пушилин.

18.23 – Украјински премијер Арсениј Јацењук обишао је војнике на барикадама код Славјанска.

18.00 – „Народни губернатор“ Доњецке области Павел Губарев и још двојица присталица федерализације ослобођени у замену за три официра украјинске службе безбедности

„Народни градоначелник“ Славјанска Вјачеслав Пономарјов изјавио је да су „народни губернатор“ Доњецке области Павел Губарев и још двојица присталица федерализације ослобођени у замену за три официра украјинске службе безбедности.

Сада је Губарев налази на територији под контролом присталица федерализације.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да Москва поздравља ослобађање Губарева.

Губарев је проглашен „народним губернатором“ Доњецке области 1. марта. Затим је 6. марта приведен у Доњецку. Он се терети за угрожавање територијалног суверенитета и интегритета Украјине, акте, усмерене на рушење уставног поретка.

Кијевски суд је Губареву изрекао меру задржавања у затвору у трајању од два месеца.

17.45 – Херман ван Ромпеј: Могуће је увођење нових санкција ЕУ према Русији

Шеф Европског савета Херман ван Ромпај упозорио је на могуће увођење нових санкција према Русији. Говорећи на прес-конференцији у Бриселу, он је нагласио да у овом тренутку обављају припреме, и да је ЕУ спреман да одмах донесе одлуку о новим мерама, ако то буде неопходно.

Раније су САД и ЕУ увели санкције Русији поводом ситуације око Крима, који је ушао у састав РФ. Вашингтон и Брисел саставили су листе лица којима је забрањен улазак у ЕУ и САД и блокирали њихова новчана средства. Земље Г7 запретиле су Русији санкцијама, које би могле да буду уведене у неколико привредних сектора.

16.20 – Проруски активисти поново су преузели контролу над зградом градске скупштине у југоисточном граду Мариупољу у Доњецкој области на обали Азовског мора, неколико сати пошто су је заузели припадници украјинских снага безбедности, извештавају електронски медији.

Украјинска агенција УНИАН извештава да су припадници украјинског МУП-а напустили територију око зграде уз аплауз окупљених.

16.03 – Руски председник Владимир Путин је данас у Москви затражио од проруских демонстраната на југоистоку Украјине да одложе референдуме о већој аутономији или чак независности тих делова Украјине, планиране за предстојећи викенд.

„Тражимо од представника југоистока да одложе референдуме планиране за 11. маја, како би били створени услови неопходни за покретање дијалога“, рекао је Путин на конференцији за штампу у Москви после састанка са швајцарским председником и председавајућим ОЕБС-а Дидијеом Буркхалтером, пренела је агенција АФП.

Путин је истакао да је директни дијалог између званичног Кијева и проруских активиста са југоистока Украјине кључан за окончање кризе и додао да ће Русија учинити све што је у њеној моћи да се та криза разреши. Руски председник је такође позвао украјинску војску да обустави сва дејства против проруских активиста који су заузели зграде локалних самоуправа и полицијске станице у више од десет градова на истоку Украјине.

15.45 – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас на сусрету са швајцарским председником и председавајућим ОЕБС-а Дидијеом Буркхалтером да је позиција Русије о ситуацији у Украјини позната, као и да је Буркхалтерова посета правовремена, пренеле су руске агенције.

Владимир Путин за насиље на истоку Украјине оптужио ултранационалисте и позвао тамошње проруске снаге да одложе референдум, најављен за 11. мај.

15.05 – Заменик генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман и шеф британске дипломатије Вилијам Хејг допутовали су у Кијев, у оквиру дипломатских напора усмерених на смањивање напетости у Украјининске агенције. Фелтман се у главном граду Украјине срео са председником Врховне раде (скупштине) и вршиоцем дужности шефа државе Александром Турчиновом који је, како преносе украјинске агенције, рекао да ће без обзира на покушаје провокација председнички избори, заказани за 25. мај, бити одржани.

15.00 – Кијев тврди да су побуњеници на положаје око Славјанска поставили противтенковске пројектиле „Фагот“ домета око два километра, којим се могу гађати и нисколетећи хеликоптери.

14.45 – Русија неће слати посматраче на референдум о децентрализацији у Доњецку и Луганску јер је то унутрашња ствар тог региона, изјавио је потпредседник доњег дома руског парламента Сергеј Неверов.

14.22 – Председник Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да још није послао своју војску у помоћ присталицама федерализације на истоку Украјине, али да је тамо стигао одред козака. „Добро, рећи ћу. Јуче је група козака стигла на југоисток у помоћ бранитељима. Чечена тамо још нема, а боље да их и не буде“, написао је Кадиров на свом Твитеру.

14.12 – Председник Европског савета Херман ван Ромпеј је изјавио да ће даља дестабилизација у Украјини водити ка новим санкцијама против Русије, преноси Кијев пост.

ЕУ не искључује могућност другог састанка у Женеви поводом кризе у Украјини, изјавио је у среду шеф Европског савета Херман ван Ромпај на прес-конференцији у Бриселу.

На скупу у Женеви 17. априла РФ, САД, ЕУ и Украјина договорили су се о мерама деескалације конфликта, разоружању нелегалних формација, ослобођењу нелегално заузетих зграда и почетку националног дијалога о уставној реформи.

Ромпај је такође изјавио да је ЕУ спремна да Украјини пружи подршку у реформисању сектора грађанске безбедности, а одлука по том питању могла би бити донета већ у понедељак 12. маја, током седнице савета министара спољних послова земаља ЕУ.

14.04 – Председнички избори у Украјини, заказани за 25. мај, биће одржани, али остаје отворено питање да ли ће бити могуће одржати их на читавој територији Украјине, изјавио је данас шеф пољске дипломатија Радослав Сикорски.

13.53 – Две чланица руске панк рок групе Пуси рајот затражиле су у америчком Конгресу да се листи људи који крше љуска права у Русији дода још 16 руских званичника, оценивши да Путин води Русију ка хаосу.

13.45 – Украјински председнички кандидат Пјотр Порошенко затражио је од Европе и САД да уведу трећи круг санкција Русији ако Кремљ подржи референдум о статусу у региону Донбас у источној Украјини 11. маја.

13.42 – САД су обезбедиле Граничној служби Украјине бодљикаву жицу и двогледе, објавио је на свом Твитеру Дмитриј Рогозин, заменик премијера Русије.

13.34 – Данска пивара Карлсберг је данас саопштила да је криза у Украјини утицала на продају на највећем тржишту, Русији, као и у другим источноевропским земљама, што је навело компанију да снизи прогнозу зараде у 2014. години.

13.33 – Јавни тужилац Крима Наталија Поклонскаја положила је заклетву на верност Уставу и законима Руске Федерације, јавља Итар-Тасс.Уз њу је заклетву положило још неколико њених колега тужилаца.

13.22 – У Лозовоју област стигло је 30 тенкова и борбених возила пешадије БМД, као и минобацача од 120мм, јављају сведоци.

13.20 – Украјина гради брану, како би блокирала комплетни довод слатке воде на Крим

Украјина гради брану како би блокирала комплетан довод воде на Крим, пренела је агенција Криминформ.

Преко Северног кримског канала који спаја главни ток Дњепра са полуострвом, Украјина је обезбеђивала до 85% потрошње слатке воде на Криму. После припајања полуострва Русији Кијев је затворио преводнице и ограничио доставу воде до критичне границе.

У сврху обезбеђења становништва водом за пиће Крим планира да направи 36 бунара.

13.17 – Ако Русија призна призна „лажне“ резултате референдума о децентрализацији Украјине, који ће 11. маја бити одржан у Доњецку и Луганску, САД могу да искористе прилику и наметну јој санкције, изјавила је помоћница америчког секретара за европска и евроазијска питања Викторија Нуланд.

У саслушању пред Комитетом за иностране послове Сената САД, она је рекла да се нове санкције против Русије могу увести у финансијском и енергетском сектору, као и у сектору одбране.

13.10 – Представници присталица федерализације Украјине у југоисточним регионима земље сумњичави су према предлогу генералног секретара ОЕБС-а Дидијеа Буркхалтера да се прогласи примирје током одржавања председничких избора заказаних за 25. мај.

12.58 – Сергеј Аксјонов: Крим спреман да прихвати политичке избеглице из југоисточне Украјине

Крим је спреман да прихвати политичке избеглице из југоисточне Украјине, изјавио је премијер те руске републике Сергеј Аксјонов.

„Неки политичари, који су прогоњени због својих ставова и уверења, могу да нађу уточиште на Криму. У то нема сумње. Све ћемо их примити, и њих и њихове породице“, рекао је Аксјонов. Он није могао да тачно каже колико је избеглица из Украјине већ стигло на Крим, али додао је да то још нису масовни збегови.

12.51 – Канцеларија украјинског посланика и вође организације Југоисток Олега Царева у Дњепропетровску је запаљена, јавља Интерфакс. Пожар је избио у зору, а угашен је после четрдесетак минута. Полиција је саопштила да је у спаљеној канцеларији нађени фрагменти две боце умотане у сагореле крпе, што указује на то да су коришћени молотовљеви коктели.

12.49 – Лидер кримских Татара Мустафа Џемилев коме су руске власти, након анкесије, забраниле улазак на Крим, први је добитник нове Награде солидарности коју од ове године додељује Пољска уз суму од милион евра онима који су, руковођени содиларношћу, дали допринос демократији.

12.37 – У Славјанску је сахрањена Ирина Бојевец, тридесетогодишњакиња која је пре два дана погинула на балкону сопствене куће. Кад је почела офанзива украјинске армије на Славјанск, Ирина је изашла на балкон да види одакле бука. Била је то прва жртва украјинске офанзиве на исток земље.

12.30 – Украјинска војска и полиција гађају Славјанск из минобацача

Украјинска војска и полиција отворила је минобацачку ватру по контролном пункту у Славјанску. Ово је изјавио представник прес-службе градске самоодбране. Нема прецизних информација о убијенима и рањенима.

У среду ујутру украјинске трупе су тестирале оружје по граду, испаљене су само две гранате.

Самоодбрана Славјанска током протекле ноћи припремала се за напад украјинских снага, али до њега није дошло.

12.26 – Криза у Украјини почела је да утиче на немачку економију, па су индустријске поруџбине, кључна мера тражње немачких производа, у марту неочекивано пале, показали су данас званични подаци у Берлину.

12.25 – МСП Русије: Кијев грубо крши људска права

Нелегалне кијевске власти уз попустљивост својих западних помагача настављају грубо кршење људских права. Како је нагласило Министарство спољних послова РФ, то потврђује иступање високе комесарке УН Нави Пилај.

Шестог маја она је дала изјаву у којој је изразила дубоку забринутост због необузданог насиља у Украјини. Посебну забринутост комесара изазвала је недавна трагедија у Одеси, која је однела на десетине живота.

Москва, такође, позива Кијев да одмах прекине употребу силе против властитог народа и предузме конкретне кораке за почетак помирења у друштву.

12.05 – Пет проруских активиста убијено је у обрачунима са украјинским снагама у Маријупољу, јавља CNN позивајући се на портпаролку присталица федерализације Ирину Воропајеву, која је додала и да је 15 припадника самоодбране рањено. Одмах затим, у град је ушла колона од 10 украјинских тенкова.

Извештаји са терена јављају да се тенкови могу видети на бројним локацијама у граду. Два тенка су у близини бензинске пумпе у близини центра града, а занимљиво је да је још 8 оклопних возила виђено у селу Сартана.

12.04 – Председавајући ОЕБС Дидије Буркхалтер састаће се данас у Москви са руским председником Владимиром Путином са којим ће разговарати о кризи у Украјини, док ће британски министар спољних послова Вилијам Хејг разговарати у Кијеву са актуелним властима.

12.02 – Председник Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски обишао је снаге самоодбране Луганска и поклонио им џип „тигар“, познат као „руски хамер“.

12.00 – Олег Махницки: Украјинске власти планирале нереде у Одеси

Догађаји у Одеси од 2. маја, који су довели до страдања неколико десетина људи, били су добро испланирана акција. У њој су учествовали представници кијевских власти, изјавио је вршилац дужности главног тужиоца Украјине Олег Махницки.

Он је обећао да ће после резултата истраге именовати оне који су умешани у трагедију која се догодила у Одеси.

На десетине активиста „антимајдана“ настрадало је у згради Дома синдиката у Одеси, коју су запалили радикали из Десног сектора. Према званичним подацима у пожару је живот изгубило 46 људи. Међутим неки украјински политичари тврде да је било нешто више од сто жртава.

11.39 – Западне силе данас су започеле још један дипломатски „очајнички“ покушај с намером да се спречи да сукоб у Украјини прерасте у грађански рат, истакла је француска агенција АФП и додала да се конфликт све више шири ка руској граници.

10.50 – 5 проруских активиста убијено у нападу украјинске војске на Маријупоље. Још 15 њих је заробљено, јавља CNN. Украјинске снаге ухапсиле су неколико особа у Мариупољу током преузимања зграде Градске скупштине, саопштило је украјинско Министарство унутрашњих послова.

10.45 – Снаге самоодбране Славјанска покушaвају да поврате контролу над ТВ торњем и неколико контролних пунктова, око којих се воде жестоке борбе, јавља руски ТВ канал Раша тудеј.

„Борбе се воде око телевизијског торња у селу Андрејевски, као и око барикада у селу Комбикормочнију, враћамо те пунктове под своју контролу“, изјавио је интерфаксу неименовани представник снага самоодбране Славјанска. „Нисмо спавали целе прошле ноћи јер смо чекали напад. Сви смо били у пуној борбеној готовости“, рекао је агенцији РИА Новости један добровољац, који је распоређен на посту у близи штаба самоодбране.

То је потврдила и Пола Зилер, новинарка руског ТВ канала Раша тудеј.

10.39 – Прес секретар руског председника Дмитриј Песков, оценио је да је неоправдано изражавање жаљења немачке канцеларке Ангеле Меркел због тога што Русија намерава да одржи параду поводом Дана победе на Криму, док је у Украјини напета ситуација. Ситуација у Украјини нема везе са Кримом, а руководство Русије дели забринутост Меркелове због украјинског конфликта, рекао је Песков за радио Ехо Москве.

10.37 – Украјина је добила прву траншу кредита од Међународног монетарног фонда у износу од 3,19 милијарди долара, саопштила је прес служба Народне банке Украјине, преноси Интерфакс. Реч је о двогодишњем програму стенд-бај кредита ММФ-а.

10.32 – Ни сат времена пошто је враћена, застава Украјине поново је скинута с јарбола испред Скупштине града Маријупоља, јавља украјински покрет Евромајдан.

10.12 – Русија има разумевања за то што је једнан број америчких компанија отказао своје учешће на заседању Међународног економског форума, који ће 22. маја почети у Санкт Петербурту, рекао је саветник за штампу председника Русије Дмитриј Песков. „Колико ми знамо, многе америчке компаније се суочавају с притиском без преседана, с правим угњетавањем. Одлуку да не дођу на форум нису донеле самостално. Разумемо их“, рекао Песков за РИА Новости.

09.47 – Руски Инстражни комитет проширио је истрагу против Дмитра Јароша, вође украјинске фашистичке организације „Десни сектор“, јавља Кијев пост. Јарош је у Русији оптужен због јавног позивања на терористичке активности и екстремистичког деловања, изјавио је портпарол Истражног комитета Владимир Маркин Интерфаксу.

09.19 – Чим су украјински војници преузели контролу над зградом скупштине града Маријупоља, на јарболу испред зграде истакнута је украјинска застава.

09.00 – Украјинска војска пуца на цивиле који желе да побегну из Славјанска!

КИЈЕВ – Украјинске трупе које су опколиле Славјанск пуцају на свако возило које покуша да напусти град, спречавајући цивиле да побегну, јавља Раша тудеј.

Током ноћи, на ободу града било је неколико ватрених обрачуна, а чуле су се и две експлозије. Становници Славјанска су у страху да би украјинске трупе, које су нагомилале своју војску, у сваком тренутку, могле упасти у град.

„Град је опкољен и цивилима се не дозвољава излазак. Једна породица са малим дететом је покушала да колима изађе из града, али је на њих пуцано и том приликом су убијене две особе“, изјавио је један проруски активиста.

Он је додао да град највероватније под опсадом држе чланови ултрадесничарског Десног сектора, на шта указују црне униформе које носе.

Да је до сукоба дошло, потврдио је и Дмитри Тимчук, шеф украјинског Центра за војно-политичке студије, али није могао да прецизира да ли је било жртава.

Командант снага тзв. „Републике Доњецк“, Игор Стрелков је изјавио да су око града, поред „читаве тенковске бригаде“ од око 30 возила, такође распоређена артиљеријска оруђа, укључујући самоходни вишецевни лансер ракета Град.

Стрелков тврди да су те „цеви“ уперене на град и упозорава да ће, када напади започну, „становници Славјанска живети тешко, али не задуго“.

Најављује да ће добровољци, углавном мушкарци у четрдесетим годинама, наставити да „збијају редове“ у оквиру самоодбрамбених снага које су формирали заговорници федерализације Украјине.

Министарство здравља Доњецког региона саопштило је да је у јучерашњим борбама за Славјанск погинуло осам, а рањено 16 особа.

08.46 – Трагедија која се догодила у Одеси 2. маја, када су проукрајински радикалисти запалили Трговинску кућу у којој су се налазили демонстранти против владе, од којих је њих 46 страдало, је типичан фашизам. Ми ћемо сазнати истину и нећемо дозволити да ствари буду гурнуте под тепих, изјавио је Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

Москва ће захтевати детаљну истрагу трагедије у Одеси. Ово је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он је захтевао обелодањивање свих матерјала случаја. Према речима Сергеја Лаврова сведочења очевидаца говоре да се размере трагедије прећуткују. „То што се догодило у Одеси 2. маја, представља чисти фашизам“, уверен је руски министар.

Према званичним информацијама кијевских власти 2. маја у Одеси у Дому синдиката током нереда и пожара погинуло је најмање 46 људи, а више од 200 је рањено. Међутим, неки украјински политичари тврде да је број жртава „само“ преко 100.

08.37 – Федералисти у Доњецку ослободили су тројицу украјинских војника које су јуче заробили.

08.28 – Барикада испред зграде Градског већа у Мариуполу је уклоњена пошто су проруски активисти напустили објекат. У околини се налази неколико полицијских аутомобила.

Војска је јутрос повратила контролу над градском скупштином, јављају светски медији.

Национална гарда је ноћас заузела зграду, побуњенике је истерала на улице, а они су потом блокирали аутопут, спалили аутомобилске гуме и тролејбус, јавили су крајински медији, а пренела агенција Ројтерс. До јутрос је нормализован саобраћај у граду.

Британска агенција је навела да је тај извештај још није потврђен.

Мариупољ је град у Доњецкој области на југоистоку Украјине на обали Азовског мора са око 500.000 становника.

08.18 – Телевизијској екипи руског канала забрањен улазак у Украјину

Екипи руског телевизијског канала ТВЦ забрањен је улазак у Украјину, преноси РИА Новости, позивајући се на украјински телевизијски канал „1 +1“

Током ове недеље украјинске власти увеле су напомену „забрањен улазак“ у пасошима странаца, којима гранична служба не дозволи улазак у Украјину. Пре тога гости су добијали само одговарајуће решење.

По информацијама украјинског канала, пажњу службеника на граници привукла је телевијска екипа руског канала ТВЦ. Они су долетели из Москве на кијевски аеродром Бориспол и пролазили су пасошку контролу. Имали су сва потребна документа, осим пасоша и прес-картице, писмо уредништва и повратне карте.

Шеф екипе била је новинарка Вера Кузмина. Она је намеравала да из Украјине извештава о председничким изборима, заказаним за 25.мај.

После неколико сати чекања руска телевизијска екипа добила је документ о забрани уласка у ову земљу.

08.15 – У граду Черкаси почело је формирање батаљона територијалне одбране. У локалном војном одсеку организовано је пријављивање добровољаца, а процењује се да ће батаљон имати 400 људи.

08.08 – Продужен истражни поступак у предмету лидера Десног сектора Дмитрија Јароша

Истражни поступак у предмету украјинског ултранационалисте Дмитрија Јароша се наставља. Рок, предвиђен за обављање истражних радњи је продужен, а именовано је и неколико експерата.

Представници правосудних органа били су принуђени да продуже рад на кривичним делима, преноси Интерфакс позивајући се на извор добро упознат са предметом.

„У овом тренутку рок за истражне радње је продужен, постоји одговарајуће решење“, објаснио је извор. „Рок за завршетак истражног поступка истицао је у мају, али посао није могао да буде завршен у тако кратком року“, објаснио је извор.

Подсећања ради, истражни комитет РФ покренуо је кривични поступак против Дмитрија Јароша у марту. Касније је за осумњиченим расписана потерница, а у одсуству му је изречена мера хапшења.

07.24 – Парламент Украјине продужио рок мобилизације

Врхован рада је одобрила одлуку в.д. председника Александра Турчинова о продужењу рока мобилизације. Према документу, мобилизација се врши на територији свих 24 области и града Кијева и траје 45 дана од доношења одлуке.

17. марта парламент је већ једном објавио мобилизацију од 45 дана.

07.15 – Проруски активисти у региону Доњецка почели су да деле оружје свим грађанима који су вољни да учествују у оружаним провокацијама, изјавио је Дмитриј Тимчук, шев украјинског Центра за војно-политичке студије. „Федералисти су у региону Доњецка заробили двојицу локалних војних комесара. Како би их ослободили, они захтевају да им се да 300 аутоматских пушака“, додао је он.

07.11 – Три особе, од којих двоје деце старих 13 и 8 година, погинуле су у пожару у месту Красноармејск у региону Доњецка. Несрећа се догодила када је ватра захватила приватну кућу, а породица је настрадала услед тровања димом. Ватрогасци су успели да угасе пожар чији узрок није познат.

07.01 – Украјинско министарство спољних послова осудило је привођење активиста који су 6. маја протествовали на тргу Болотнаја у Москви.

06.52 – Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је Украјину, САД, ЕУ и Русију да седну за сто и утврде разлоге неуспеха договора постигнутог у Женеви 17. априла, наводи Итер Тасс. „Четири стране треба да заједно утврде шта је пошло по злу и зашто договор није поштован“, навео је он.

06.46 – Москва планира анексију истока Украјине примењујући исте методе као на Криму, изјавила је Викторија Њуланд, представник америчког Стејт дипартмента. „Догађаји у Славјанску и Одеси одговарају кримском сценарију: прво су организовани протести, затим је застрашено локално становништво, а сада је заказан и референдум за 11. мај“, навела је она.

06.45 – Медији: Украјинске војне снаге почеле напад на самоодбрану Славјанска

У ноћи између уторка и среде, чуле су се две експлозије. Украјинске војне снаге прешле су на активну фазу напада, против снага самоодбране, преноси РИА Новости позивајући се на локалне медије.

„Током ноћи у Славјанску у Доњецкој области украјински војници кренули су у напад. На периферији града одјекнуле су две јаке експлозије“ – каже се у извештају у коме се позива на представнике самоодбране.

Јављено је да је у граду оглашена опасност, а чује се и пуцњава из аутоматског оружја.

06.35 – Европска унија је спремна за увођење нових санкција Русији, изјавила је шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон. „Сваки нови кораци ка дестабилизације ситуације у Украјини довешће до нових, далекосежнијих последица по наше односе у бројним аспектима“, навела је Ештонова.

06.30 – Ниједна цивилизована држава неће признати квази ферендум планиран за 11. мај у регионима Доњецка и Луганска, изјавио је Џон Кери, државни секретар САД.

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Русија повукла своју војску од границе са Украјином

* Обавезна поља