hapšenje-sarajevo1-foto-BETAСАРАЈЕВО – Из Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) је потврђено да још траје испитивање 16 осумњичених за финансирање и јавно подстицање и врбовање за учествовање у терористичким организацијама које су припадници те агенције ухапсили дан раније у више градова широм БиХ.

Портпарол Сипе Кристина Јозић изјавила је за медије да се не зна докле ће трајати криминалистичка обрада, прецизирајући да особе које су ухапшене због сумње да су починиле кривично дело тероризма морају бити предате Тужилаштву БиХ најкасније за 72 часа.

„После завршене криминалистичке обраде, према упутствима надлежног тужиоца, одлучиће се о њиховом даљем статусу”, рекла је Јозићева.

Директор Сипе Горан Зубац није желео да да било какве информације о спроведеној акцији и њеним резултатима, али је најавио нова хапшења.

Подсећамо да је велика антитерористичка акција „Дамаск” спроведена на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја, Сребреника, Зворника, Тузле, Калесије, Бановића, Бужима и Теслића, и да су на удару били центри припадника селефијског покрета.

Осим масовног хапшења обављени су и претреси на 17 локација, током којих је пронађена велика количина бомби, аутоматских пушака, муниције и друге војне опреме, као и пропагандни материјал, компјутерска опрема, СИМ картице и други предмети.

Међу 16 ухапшених су и вође вехабијске заједнице у БиХ: Хусеин Боснић, познатији као Билал Боснић, као и Елвир Муратовић и Хамдо Фојница.

Фојница је отац Емраха Фојнице који је, заједно с Мевлидом Јашаревићем, 2011. године био оптужен за напад на Амбасаду САД у Сарајеву. После тога је отишао у Ирак, где је, како је прошлог месеца објавио интернет портал „Вијести умета”, погинуо, „највероватније починивши самоубилачки напад с експлозивном направом”.

Према неким изворима, међу ухапшенима само њих тројица нису били на ратиштима Сирије (они се сумњиче за организацију и подстицање на учествовање у терористичким организацијама), док су сви остали повратници с ратишта. Недавно су медији известили да се са страних ратишта вратило 50 држављана БиХ, а да их је до сада погинуло 20.

Антитерористичку акцију најавио је пре неколико дана и директор Федералне управе полиције (ФУП) Драган Лукач, наводећи да је активирао Одељење за борбу против тероризма и да је направљен план о „детаљном испитивању свих сазнања и околности под којима је неко отишао, ратовао, вратио се у БиХ или погинуо на страном ратишту”.

У изјави коју је после акције Сипе дао за једну сарајевску телевизију Лукач је навео да се резултати провера, укључујући и конкретна имена, могу очекивати за десетак дана, после чега би, према његовим речима, и у организацији ФУП-а могла да уследе хапшења.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ и члан парламентарне Заједничке комисије за одбрану и безбедност Мехмед Брадарић честитао је припадницима Сипе који су ухапсили осумњичене за тероризам и позвао да се уједине како би „зауставили те насилнике, пре него што се и у БиХ почну отворено обрачунавати с неистомишљеницима, свима које по својим накарадним стандардима и критеријумима прогласе неверницима”.

„То су аморални људи који између добра и зла бирају зло, а између мржње и љубави – само мржњу, и све то, наводно, чине у име ислама, а у ствари својим екстремним деловањем највећу штету чине управо учењу ислама и свим муслиманима у БиХ”, наводи Брадарић у изјави за новинаре.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Следе нова хапшења екстремиста у Босни

* Обавезна поља