SMER-SD: Závereèný predvolebný mítingСловачка, Пољска и Чешка одбацују критике старих чланица Европске уније да су ксенофобне, као и апеле да почну да прихватају избеглице макар оне из Сирије.

Ове земље у контраоптужбама поручују да је европска политика имиграције доживела фијаско и захтевају да проблем мора да се решава тамо где је и настао – на Блиском истоку и у Африци.

„Немојмо се претварати да не видимо страх људи. Плаше се. Не само у Словачкој већ у целој Европи. Немојмо се претварати да не видимо узроке те појаве и немојмо се ;претварати да смо у стању да тај проблем решимо тако што ћемо прихватити све раширених руку без обзира да ли су то економски шпекуланти или људи којима је заиста потребна помоћ“, одбио је овог викенда критике словачки премијер Роберт Фицо.

Он је поручио да ће Словачка поново одбити квоте за пријем избеглица ако Брисел поново изађе с таквим предлогом, а ЕУ је оптужио да је њена политика имиграције доживел потпуни фијаско.

„Како је могуће да када су Грчкој потребне паре ЕУ уме да организује самит у року од 24 сата, а када умиру људи нисмо у стању да самит организујемо уз учешће афричких земаља и да им кажемо: Проблем ће се решавати код вас“, рекао је Фицо.

Као и званичници суседне Пољске и Чешке, и Фицо је, додуше мање дипломатски увијено, поручио да свака земља мора да има право да одабере којим избеглицама ће помоћи.

„Будимо искрени. Па ми нисмо у стању да интегришемо стотине хиљада наших ромских суграђана. Како ћемо интегрисати људе који живе неким сасвим другачијим начином живота с другом вером“, казао је Фицо.

Да Пољска намерава да прихвата избеглице само у оквиру својих могућности, за шта је критикована да је то жалосно мало, поновила је синоћ и пољска премијерка Ева Копач.

„Нас, Пољаке, нема нико шта да учи значењу речи солидарност“, казала је премијерка и подсетила да је Европски савет консензусом усвојио одлуку да ће прихватање избеглица бити добровољно.

Председник Пољске Анџеј Дуда у петак је у Берлину у разговору с немачким председником Јоахимом Гауком и канцеларком Ангелом Меркел правдао одлуку Пољске да прихвати свега 2.000 избеглица, с обзиром да Варшава мора да остави простор за помоћ евентуалним избеглицама из Украјине ако тамо ескалира поново сукоб, а тада би на пољске границе дошле стотине хиљада Украјинаца.

„Битно је то да се као ЕУ боримо против узрока емиграције, и то у земљама где је проблем настао. Морамо да будемо солидарни са избеглицама, али морамо много енергичније да се боримо с бандама шверцера избеглица које на људским трагедијама зарађују милијарде“, рекао је Дуда.

Немачки медији и аналитичари упозорили су, међутим, да ако Дуда и званична Варшава желе солидарност Немачке у бојазнима од Русије и већу заштиту НАТО-а на источном крилу, мораће и Пољска да искаже већу солидарност у питању избеглица.

И Пољска и Словачка и Чешка желе да прихвате пре свега хришћанске избеглице из Сирије и Ирака, а УН су у најновијем извештају о стању људских права крајем седмице отворено оптужиле Чешку за исламофобију.

За то да се прихватају само хришћани зато што, наводно, муслимани не би били срећни у Чешкој, јер не би могли да се прилагоде тамошњем друштву, а такође и зато што ; муслимани могу да представљају ризик од инфилтрације терориста, заложио се неколико пута и председник Чешке Милош Земан.

Пољска је пристала да у оквиру добровољних квота прихвати свега 2.000 избеглица, Чешка 1.500 у наредне две године, а Словачка свега 200, и то искључиво хришћана, а додатно је преузела 500 избеглица из аустријских центара које ће у Словачкој сачекати да буде решен њихов захтев за азил.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Словачка неће избеглице

* Обавезна поља