zastava-fabrikaКРАГУЈЕВАЦ – Надлежни првостепени суд у Љубљани управо је пресудио да се крагујевачкој Групи Застава возила, на име незаконито узурпиране имовине, исплати надокнада за продајно-сервисни објекат у главном граду Словеније, процењеном на око 2,4 милиона евра. Застава, међутим, очекује знатно већу надокнаду, увећану за камате обрачунате за 24 године уназад, прецизније за период од 31. јануара 1991.

Генерални директор Групе Застава возила Драган Срејовић каже да ће се крагујевачка фабрика, уколико другостепени суд у Љубљани, по жалби државе Словеније, поништи претходну пресуду, обратити Суду у Стразбуру, чиме у Застави, према његовим речима, демонстрирају чврсту решеност да поврате или наплате имовину која је у минулим деценијама, широм бивше Југославије, стицана новцем Заставиних трудбеника. Застава, тврди Срејовић, поседује валидну документацију о имовини те фабрике у свим новонасталим државама на простору некадашње СФРЈ.

Срејовић притом истиче да очекују да ће ускоро бити решен проблем Заставине имовине у Босни и Херцеговини, конкретно у Сарајеву, у којем Застава поседује два продајно-сервисна објекта, укупне вредности око 1,4 милиона евра. Надокнаду за имовину у Сарајеву Застава треба да добије на основу договора са надлежнима у Босни и Херцеговини. Крагујевачка фабрика је споразумом са тамошњим властима својевремено наплатила своју имовину у Хрватској (објекат у Загребу и одмаралиште у Пучишћу на Брачу) и у Македонији (производни погони и хотел у Охриду и друго). Новцем од наплате те имовине Застава је измирила стари дуг према Фијату, што је, пре десетак година, био први услов за повратак Италијана у крагујевачку фабрику аутомобила.

За разлику од Хрватске, Македоније и БиХ, Црна Гора, слично Словенији, није вољна да споразумно реши захтев Заставе да јој се врати имовина у тој држави. Отуда је Застава, подсетимо, недавно, надлежном суду у Подгорици поднела тужбу против Црне Горе, којом захтева да јој се плати локација у Бечићима, на којем је изграђен луксузни хотел „Сплендид“. Застава за локацију у Бечићима, коју је купила 80-их година прошлог века, о чему поседује комплетну документацију, тражи надокнаду од 11,5 милиона евра, али је спремна да прихвати и процену судског вештака.

Директор Срејовић каже да у Групи Застава возила планирају да новцем од надокнаде за имовину у Словенији и Црној Гори барем делимично реше финансијске проблеме Заставе камиона, Заставе специјалних аутомобила у Сомбору, Заставе ИНПРО и других фирми које послују у оквиру те групације која је иначе, крајем маја, уврштена у списак од 17 домаћих предузећа у реструктурирању која ће бити заштићена од потраживања поверилаца у наредних годину дана.

Вредност објекта који је припадао Застави износи 2,4 милиона евра, али у овом предузећу очекују знатно више новца, јер на тај износ треба урачунати и камату за протекле 24 године * Уз Словенију, још само Црна Гора од свих бивших република СФРЈ одбија да споразумно врати имовину или новац Застави * Крагујевачка компанија у Бечићима преко суда тражи 11,5 милиона евра одштете за земљиште на којем је изграђен хотел Сплендид.

Узурпаторска приватизација фабрике у Пећи

Највише проблема са повраћајем или наплатом имовине Група Застава возила, очекивано, има на Косову, где поседује фабрику за производњу аутомобилских седишта и шасија за теретна возила „Рамиз Садику“, са седиштем у Пећи и погоном у Дечанима. Фабрика „Рамиз Садику“ била је и остала најсавременија фирма у систему Застава, чија се тренутна вредност процењује на око 35 милиона евра. Косовске власти су, међутим, без сагласности Заставе, приватизовале фабрику у Пећи, а у последње време и не отварају тужбе које из Крагујевца стижу тим поводом. Челници Заставе недавно су тужбу против косовских власти, због приватизације фабрике у Пећи, послали из Љубљане, не би ли се у Приштани преварили да барем отворе коверат са кривичном пријавом. Додатну невољу у овом случају представља чињеница да Косово није обухваћено Споразумом о сукцесији.

 


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Словенија плаћа одштету Групи Застава возила

* Обавезна поља