eu-zastavaБЕОГРАД – Више од половине грађана Србије, њих 51 одсто, подржава чланство наше земље у ЕУ, показало је истраживање владине Канцеларије за европске интеграције.

На питање „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?“, 51 одсто грађана би гласало за, што је један одсто више него у претходном истраживању, а 22 одсто би било против што је пад за два одсто. Такође, 20 одсто испитаних не би гласало, а седам одсто не зна шта би одговорило.

„Овај ниво подршке процесу приступања наше земље ЕУ објашњава се тиме да се грађани позитивније изражавају о чланству у Унији, у светлу отпочињања приступних преговора са ЕУ“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Испитаници су навели да би чланство Србије у ЕУ за 44 одсто њих била добра ствар, 26 одсто сматра да је то лоше, а 29 одсто да то није ни добра, ни лоша ствар.

Већина грађана, њих 68 одсто, сматра да би реформе, неопходне за улазак Србије у ЕУ, требало спроводити и да не представљају услов за чланство, већ због добробити грађана и стварања боље и уређеније Србије.

Такође, 39 одсто грађана борбу против корупције сврстава у најзначајније реформе.

Како се наводи, иако је у односу на претходна истраживања мањи проценат оних који сматрају да се Косово и Метохија поставља као главни услов Србији за добијање датума за почетак преговора, 39 одсто испитаних ту ситуацију и даље види као главну препреку даљем приступању Србије ЕУ. Чак 70 одсто грађана, разуме важност тог питања и сматра да би проблеме Београда и Приштине требало свакако решавати, независно од тога да ли то тражи ЕУ.

Као главне факторе који отежавају улазак Србије у ЕУ, грађани су наводили политику сталног условљавања ЕУ (38 одсто), „неспособност домаћег руководства“ (12 одсто) и менталитет грађана и неспремност на промене (11 одсто).

Према истраживању, 34 одсто грађана је спремно да се ради уласка у ЕУ додатно школује и усавршава, што је пораст за седам одсто у односу на 2012. годину. За највећи број испитаних, њих 45 одсто, чланство у ЕУ и даље представља пут ка бољој будућности младих, више могућности за запошљавање (42 одсто) и могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ (40 одсто).

Истраживање је показало и да грађани немају јасну слику о томе ко су највећи донатори Србије у последњих 13 година, а званични подаци говоре су од 2000. до 2010. године ЕУ и њене државе чланице, са више од 4,5 милијарде евра донираних средстава, допринели развоју Србије.

Истраживање „Европска оријентација грађана Србије – трендови“, које је Канцеларија за европске интеграције спровела у децембру 2013. године, рађено је према стандарду Евробарометра, а у њему је учествовало 1.038 испитаника старијих од 18 година.

Канцеларија од 2002. године редовно спроводи истраживање јавног мнења како би се видела процена грађана о њиховим интересима, како виде будућност и очекивања од политичара којима дају мандат да спроводе реформе на путу ка чланству Србије у ЕУ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Смешна анкета – Европа „популарнија“ чак и од Вучића

* Обавезна поља