saric sud 4Судско веће Специјалног суда одбило је јуче све захтеве одбране и одлучило да у доказни материјал уврсти прислушкиване телефонске разговоре Дарка Шарића, оптуженог за трговину 5,7 тона дроге, као и чланова његове групе, у вези са шверцом наркотика у Италији, јануара 2009. године. Одлуци суда претходила је двочасовна жучна расправа у којој су адвокати покушали да спрече да у судске списе уђу кључни докази тужилаштва.

Радослав Баћовић, бранилац Шарића рекао је да суд не би требало уопште да преслушава снимљене разговоре, јер је наредба о прислушкивању донета незаконито.

„Ако почнемо да слушамо те разговоре, а затим ви одлучите да су незаконито снимљени, зашто смо их онда слушали? Коректно би било да одлучите о томе, па да одбрана онда има право жалбе”, казао је Баћовић, подсећајући да су неки припадници групе прислушкивани дуже од годину дана, што је незаконито.

Адвокат Дејан Лазаревић, бранилац Шарића и још неколико оптужених, најавио је да ће у наставку поступка само пасивно учествовати, уколико суд не одлучи о предлогу. Он је имао и замерке на то што је судија Синиша Петровић по договору направио план да прислушкиване разговоре преслуша пре одлучивања о законитости.

„Ни са ким се не договарам у овом предмету, осим са члановима већа и ваше обраћање је некоректно”, одговорио је судија Петровић.

За реч се затим јавио адвокат Марко Кљајевић, бранилац одбеглог Горана Соковића. Он је закључио да је, после више од четири године трајања суђења, сада време да се одлучи о законитости наредби истражног судије, на основу које су оптужени прислушкивани. Он је указао да је Соковић незаконито прислушкиван на територији Црне Горе, док је користио телефон црногорског оператера.

„Суверенитет једне државе подразумева и суверено спровођење мера прислушкивања, што због јавности морам да истакнем”, рекаоје Кљајевић.

„Ви се превасходно обраћајте суду, а не јавности, мада смо сви јавне личности”, казао је судија Петровић.

„Ја сам више приватна личност. Морате уживати у мојим аргументима, а не да ме пресецате”, наставио је Кљајевић.

„Отишли сте прешироко”, рекао је судија.

„Многи су покушали да ме усмере, верујте, то је врло тешко. Чак је и влада покушала”, додао је Кљајевић, бивши судија тог суда који је судио оптуженима за атентат на Зорана Ђинђића.

„Овлашћење ми даје закон”, прекинуо га је судија, али је бранилац наставио:

„Мени овлашћења даје само Господ Бог. Овде тужилац кријумчари незаконите доказе који ће довести до незаконите пресуде. Ја само радим свој посао, јер ако бранилац не укаже на незаконитост процесне радње, нема право да то помене ни у жалби.”

Кљајевић је поновио да је прислушкивање морало да престане после годину дана, као и да не може бити прислушкиван неко ко припрема кривично дело, већ само после тога. Питање законитих и незаконитих доказа били су предмет полемике у коју су се затим укључили и адвокати Велизар Милисављевић, Драган Плазинић, Милан Бирман, Владимир Гајић, Милан Вујин и Сеад Спаховић. Тужилац Саша Иванић изјавио је да су сви докази прибављени у складу са законом.

„Поштовани су временски рокови за покретање поступка после мера надзора комуникације од годину дана. Закон не каже да ако је неко једном прислушкиван, не може више никад нико да га слуша, шта год да ради. Овде се појавила сумња да исте особе припремају ново кривично дело, па су нове мере одређене”, рекао је тужилац.

После паузе, судија Петровић је саопштио да се одбијају предлози одбране и да нема процеснихсметњи да се преслушају снимљени разговори као и да на то решење жалба није дозвољена. Уследила је нова полемика око тога има ли или не одбрана право да се жали, а адвокат Кљајевић је најавио уставну жалбу.

У судници је затим пуштено неколико разговора које су од 11. до 18. јануара 2009. године водили оптужени Борислав Туњић и Драган Гаћеша, који је ухапшен и осуђен у Италији, после заплене 235 килограма кокаина у Пизи. Уз доста псовки, Туњић је у тим разговорима из Србије давао упутства Гаћеши у Италији, како да се сретне са неким људима ради преузимања аутомобила.

Тужилац Иванић закључио је да ови разговори потврђују навод оптужнице да Туњић Гаћеши најављује долазак Милорада Стијеповића, такође осуђеног у Италији, као и израду специјалних бункера за дрогу у аутомобилима. Гаћешу и Стијеповића ухапсила је италијанска полиција у Пизи. У аутомобилу је нађено 20 килограма кокаина, док је у кући нађено 214 килограма дроге.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Снимљени разговори, ипак, доказ

* Обавезна поља