snoudenputinСТОКХОЛМ/МОСКВА – Бивши амерички агент Едвард Сноуден, говорио је данас за шведске медије о Исламској држави, Русији, методама тортуре ЦИА и масовном прислушкивању.

Сноуден је, две и по године пошто је изнео у јавност тактике масовног прислушкивања америчке Националне безбедносне агенције (НСА), рекао је и да нема проблем због избора које је начинио.

Упитан шта сада ради, Сноуден је одговорио да му је тешко да прича о томе, јер ће, како каже, све што буде рекао у САД бити употребљено против њега.

„Ако кажем нешто добро о Русији, знате, нешто као да ту није ‘као у паклу’, то ће бити протумачено као да сам рекао да сам ‘у љубави с Кремљом’ или нешто слично томе. Ако кажем нешто грозно, десиће се иста ствар. Онда ће рећи ‘о, он мрзи Русију, баш је јадан’“, рекао је Сноуден новинарима у хотелу у Мокви.

Он је, међутим, желео да говори о ономе што му највише недостаје, о својој породици, преноси „Русија данас”.

„Немам проблем због својих избора. Још могу да виђам своју породицу, када дођу да ме посете. Још могу да комуницирам с било ким, било где”, рекао је Сноуден, додајући да су се услови у егзилу променили због модерних технологија.

„Некада су људи принуђени на егзил губили контакте са својима, губили су значај, утицај у политичким дебатама… али технологија је то променила. Егзил је стратегија која даје све мање резултата”, оценио је Сноуден.

Сноуден је, такође, говорио о техникама тортуре које је спровила ЦИА.

„Било је индиција да у ЦИА има људи који би говорили о томе, али су били под притиском. Они су тако, по налогу ЦИА, морали да престану с прикупљањем документације”, рекао је Сноуден.

Упитан да прокоментарише земље које су прихватиле да се у њима налазе центри за тортуру, он је нагласио да оне представљају лош преседан за цео свет.

„Такве земље почињу да размишљају да је то у реду, да желе то да учине, јер ако то ради Америка, мора да је у реду. Међутим, такве тајне не могу вечно да се чувају, оне испливају на површину. Можете их чувати годинама, чак деценијама, али ће испливати. Заправо дајемо новац да сами себи пуцамо у ногу”, истакао је Сноуден.

Кад је реч о открићу да америчке беспилотне летелице, у девет од десет случајева убију цивила, а не терористу, Сноуден је истакао да Вашингтон дроновима не прати људе него телефоне, па се не може знати да ли је онај ко носи телефон терориста или рецимо „његова мајка”.

„Дронови стварају више терориста него што их убију. Док нисмо почели да бомбардујемо те земље, у њима није било Исламске државе. САД се руководе емоцијама уместо разумом и без икаквог смисла одмах одговарају”, оценио је Сноуден.

Поводом масовног прислушкивања које је разоткрио, Сноуден је рекао да би „чак и они који мисле да немају шта да крију”, требало да се успротиве методама које је користила Национална безбедносна агенција.

„Није ствар у томе да ли имате шта да кријете, већ у томе шта можете да изгубите. А оно што губимо када смо под присмотром је наша људскост”, нагласио је Сноуден.

Сноуден, бивши сарадник специјалних служби САД открио је 2013. године податке о томе како је америчка Агенција за националну безбедност масовно шпијунирала не само грађане Европске уније, већ и један број европских лидера.

Сноуден који се последње две године налази у Москви, суочава се са могућносћу да буде осуђен код куће на казну до 30 година затвора, али је у изјави за Би-Би-Си недавно навео да је спреман да „добровољно оде у затвор”, о чему је више пута обавестио америчку владу, али није добио одговор.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сноуден за шведске медије

* Обавезна поља