VUCIC I DACICБЕОГРАД – Српска напредна странка и коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије наставиће разговоре о будућој влади до викенда, када ће бити познат њихов исход, рекли су њихови представници Александар Вучић, лидер СНС-а и Ивица Дачић, лидер СПС-а, после јучерашњег састанка у седишту СНС-а.

Обојица су истакла да се причало само о економском програму и да постоји жеља да се разговара о наставку сарадње, уз обострану оцену да је досадашња била добра.

За разлику од претходног дана, када су, после састанка напредњака са представницима Савеза војвођанских Мађара, лидери две странке пред новинаре изашли не скривајући задовољство договореним, јуче није било таквог одушевљења, ипак, остављена је могућност да буде договорен наставак сарадње.

Вучић је рекао да није било никаквих разговора о томе ко би шта радио у влади и нагласио: „Ми смо спремни да разговарамо о учешћу СПС-а и њихових коалиционих партнера у влади, на различите начине. Ми не желимо да формирамо партијску владу, наш је циљ да ујединимо Србију и уђемо у тешке реформе и да направимо од Србије лидера у региону.” Потврђујући да се разговарало само о економији, Дачић је казао да је Вучић предложио, а он прихватио, да људи из коалиције СПС–ПУПС–ЈС дају своје предлоге што се тиче економије, да би оно што је СНС предложио могло да се допуни. Лидер социјалиста је истакао да је Србија земља пропуштених шанси, да нам се сада пружа нова и да је СПС спреман да допринесе да се та прилика не пропусти.

Вучић је казао да су његови јучерашњи саговорници коректно реаговали на предлоге за економију и јавни сектор и нагласио:

„Изнео сам, основни програм и тражио од СПС-а и Дачића да више не буде феуда и расцепканости у влади, да нема министара које нико не сме да пита шта су радили, него да правимо најбољу владу, да то буде један тим, ма ко био у тој влади. Морам да кажем да нисам сигуран ни да ће СНС имати чак ни половину министара. Циљ нам је да решавамо проблеме, ево 14. маја истиче рок за предузећа у реструктурирању. Ево, сад је влада одобрила 35 милиона долара за четири месеца рада смедеревске железаре, морамо да нађемо партнере, тражимо их и надамо се да ћемо успети. Овакви трошкови не могу да се поднесу. Циљ нам је да приватни сектор буде најјачи, а сан сваког младог човека је сада да ради у јавном сектору, јер су ту плате веће. То мора да се промени.”

Лидер напредњака је казао да не може да нађе речи да изрази своје „огромно незадовољство оним што се радило у области инфраструктуре.” Он је истакао: „Сто година нисмо у стању да изградимо Коридор 10. Ми смо увек имали људе у инфраструктури који су тражили кредите за путеве, а путеве нисмо изградили. Издвајамо седам одсто за путеве, а то је мање од новца који нам је потребан за враћање кредита. Рекао сам: Ивице, хоћемо ли и даље да сипамо у јавни сектор 750 милиона евра? Најлакше је отићи на телевизију и казати да се не смањује јавни сектор, то се свима свиђа. Рачуница каже да повећање пензија од 10 одсто кошта буџет 305 милиона евра, а плата у јавном сектору у истом износу 225 милиона евра? Хоћу да знам шта је алтернатива, ако не будемо кресали трошкове доћи ћемо у ситуацију у каквој је Грчка. Морам да кажем да су људи из СПС-а и Дачић коректно реаговали.” Вучић је још једном поновио: „Моја је жеља да се пензије не смањују, а под страшним притиском сам да се смање. Сви стручњаци су за смањење, али неће то да кажу новинарима, није популарно.”

Ивица Дачић морао је, како је рекао, да каже: „Стално се говори како је СПС кочничар реформи, никада ниједног проблема није било око реформи. Ми нећемо рећи то је програм СНС-а и нема никакве везе с нама, већ ћемо преузети одговорност за све политичке плусеве и минусе, који из тога могу да произађу.”

———————————————————–

Код Вучића дошли Дачић, Кркобабић и Марковић

Представници коалиције СПС–ПУПС–ЈС, мада је било спекулација по медијима ко неће доћи, дошли су у пуном саставу. Сви њени лидери били су ту: Ивица Дачић, Милан Кркобабић и Драган Марковић Палма. Са Дачићем су били и његов заменик у странци, Жарко Обрадовић и Дијана Вукомановић, потпредседница. Иако се на конференцији за новинаре говорило само о СНС-у и СПС-у, уз тек једном поменуту коалицију око социјалиста, према незваничним информацијама, Вучић се обраћао свима из коалиције. Међутим, приметна је била разлика између јучерашње конференције за новинаре после разговора и оне из 2012. године. Пре две године, пред новинаре су заједно стали Александар Вучић, Ивица Дачић, Јован Кркобабић и Драган Марковић Палма и свако од њих се обратио новинарима. После јучерашњих разговора за пред новинаре су стали само Вучић и Дачић и само су они говорили. Сви остали су стајали наслоњени уз зид, јер у простору намењеном новинарима није било ниједног места да се седне, а других места за седење нема.

—————————————-

Илић:Још без до­го­во­ра са Ву­чи­ћем

Ми­ни­стар гра­ђе­ви­нар­ства у тех­нич­кој вла­ди Ве­ли­мир Илић из­ја­вио је ју­че да још ни­је раз­го­ва­рао са пред­сед­ни­ком СНС Алек­сан­дром Ву­чи­ћем о то­ме да ли ће би­ти ми­ни­стар у но­вој вла­ди.„Алек­сан­дар Ву­чић је пре­ми­јер, ње­му је на­род ука­зао нај­ве­ће по­ве­ре­ње и он пра­ви вла­ду, јер ће би­ти нај­од­го­вор­ни­ји за рад те вла­де. Ни­смо још има­ли раз­го­во­ре о то­ме. Ву­чић о то­ме од­лу­чу­је. Ја не бих же­лео да ра­дим ње­гов по­сао”, ре­као је Илић но­ви­на­ри­ма на отва­ра­њу Сај­ма гра­ђе­ви­нар­ства у Бе­о­гра­ду.

Он је ис­та­као да му је ве­о­ма бит­но да се на­ста­ви рад на про­јек­ти­ма ко­ји су за­по­че­ти, да се ре­а­ли­зу­ју ин­ве­сти­ци­је ко­је су пла­ни­ра­не, јер је то нај­бит­ни­је за Ср­би­ју и за бу­ду­ћу вла­ду.„А ко ће би­ти ми­ни­стар о то­ме од­лу­чу­је пре­ми­јер и на­да­мо се да ће има­ти до­бар из­бор, и на­рав­но ко не бу­де до­бар он ће га ме­ња­ти”, ре­као је Илић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на СНС и СПС данас без одлуке

* Обавезна поља