cizovМОСКВА – Први крак гасовода Јужни ток прорадиће крајем 2015. године, рекао је представник Русије у Европској унији Владимир Чижов у интервјуу агенцији Риа новости.

Он је додао да споразуми о изградњи гасовода закључени са појединим земљама ЕУ не могу да буду поништени.

Главна препрека за нормалан рад гасовода су правила Трећег енергетског пакета ЕУ, који предвиђа раздвајање производње и дистрибуције гаса.

Сада Русија и ЕУ разматрају могућност да за Јужни ток примене изузеће од примене Трећег енергетског пакета. Земље ЕУ (Аустрија, Бугарска, Мађарска, Грчка и Словенија) које су закључила уговор са Гаспромом о изградњи гасовода и транзит гаса већ су дале Европској комисији овлашћење за преговоре о том питању, подсетио је Чижов.

Он је напоменуо да сличан спор сада воде Русија и ЕУ због Северног тока. Очекује са да Европска комисија до 10. марта донесе решење да ли ће копнени део гасовода (систем ОПАЛ) изузети од правила.

Изградња Јужног тока је почела у децембру 2012. у Анапи. Поред Русије, радови су започети у Бугарској и Србији. Подводни део гасовода ће проћи по дну Црног мора и повезаће Русију са Бугарском. Даље ће се гасовод поделити на два крака – једна кроз Србију, Мађарску и Аустрију, а друга – преко Грчке на југ Италије.

Бугарско министарство животне средине и водних ресурса одобрило је предлог инвестиција за изградњу морског дела гасовода Јужни ток, саопштио је данас оператер пројекта Саут стрим транспорт (Соутх Стреам Транспорт Б.В.).

Одобрење министарства је добијено после позитивног решења Врховног стручног еколошког савета о процени утицаја на животну средину морског дела гасовода Јужни ток у Бугарској.

У документу се описује потенцијални утицај пројекта на животну средину и садржи више од 200 мера за њену заштиту које компанија Соутх стреам транспорт планира да предузме како би искључила сваки негативна утицај на животну средину, наведено је у извештају.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Споразуми о „Јужном току“ не могу бити поништени

* Обавезна поља