tema-dana-2БЕОГРАД – Скупштина Србије изабрала је синоћ нову владу, на чијем челу је Александар Вучић, а која броји 19 чланова. За избор Владе гласало се прозивком, „за” је гласало 198 посланика, „против” 23, уздржало се шест, а један није гласао. Одмах по избору, чланови нове владе положили су заклетву, чиме су ступили на дужност. Овај свечани чин завршен је извођењем химне „Боже правде”

Александар Вучић представљао је посланицима експозе тачно три сата и 15 минута, а у дебати која је потом уследила, власт и опозиција сложили су се да су најављене тешке мере, али не и око њихове реализације. Комплетна парламентарна већина, како су истицали њени представници, сматра да ће бити тешко, али да је најављено могуће и остварити, наравно, уз помоћ свих. Део опозиције изразио је страх од, како су истакли, рокова који се у њему помињу, за друге је експозе био списак лепих жеља, а треће је проблем са новом владом то што у њој не седе људи који имају искуства у привреди. Заједничка примедба свих опозиционара била је што ће у новој влади седети 11 старих министара и исти коалициони партнери као и у претходној.

Ненад Чанак (ЛСВ) рекао је да је „ово био најдужи експозе, што није његова мана.” Чанак је указао и да је први пут од увођења вишестраначја да председник најјаче странке постане премијер, „што говори да се Влада доживљава другачије”. Чанак је казао да не зна како ће Влада успети да реализује све таксативно наведене рокове, али „како каже пословица, човек планира, Бог се смеје.” Лидер ЛСВ-а истакао је да је Вучић два пута поменуо Косово и ниједном Војводину, која је веома значајна за Србију, питао како мисли да не наруши добре односе са Русијом и одржи добре са Западом, да ли ће натерати Русе да рудну ренту овде плаћају бар толико колико и у својој земљи. Чанак је, ипак, закључио:„ЛСВ неће стајати на путу Влади, али ћемо за сто дана моћи да судимо да ли то оно што смо желели.”

Истакавши да СДАС није ни у власти, ни опозиција, Сулејман Угљанин рекао је да ће се СДАС трудити да да пун допринос остварењу представљеног програма. Што се односа према мањинама тиче, Угљанин је казао да има врло лоша искуства, да је улазио у владе да би решио проблеме Бошњака, али није учињено ништа, па не могу да верујем да ће сада бити кад у Влади нема ниједног Бошњака.

Констатујући да је Вучићев експозе велика обавеза за будућу владу, Драган Марковић Палма (ЈС) казао је да грађани треба да знају да све ово не може брзо да буде реализовано и подржао то што неће бити смањења пензија.Александар Југовић (СПО) рекао је да је СПО учествовао на изборима на листи СНС-а, „тада смо, практично, гласали да господин Вучић буде премијер”. Југовић је хвалио борбу против корупције, али и истакао неке заслуге лидера своје странке Вука Драшковића, рекавши: „Намеру да сведок сарадник може бити човек осуђен на 40 година затвора, осујетили су Александар Вучић и Вук Драшковић.”

Мирослав Маркићевић (НС) замолио је владу да убудуће неисплаћивање плата радницима буде кривично дело – „нема Мишковића само у Београду, у сваком граду има малих Мишковића”. Милорад Мијатовић (СДПС) констатовао је да Вучић не би могао са својим тимом да уради све што планира, да нема, као што има, Србију иза себе. Мијатовић је истакао:„Ако свака кућа у Србији упали сијалицу, цела улица ће бити обасјана, дакле, успех реформи је могућ само ако имамо консензус.” Милан Кркобабић (ПУПС) рекао је да су циљеви који произлазе из експозеа јасни, конкретни, а „надам се да ће бити и оствариви.” Кркобабић је казао да је данас храброст рећи да неће бити смањења пензија и да „ПУПС даје пуну подршку тој храбрости”.

Балинт Пастор (СВМ) изразио је задовољство што први пут експозе није био чиста форма, већ прави програм с конкретним мерама и „то је један од разлога зашто ће СВМ гласати за Владу.”

Марко Ђуришић (НДС) рекао је да не дели мандатаров став да експозе није само списак лепих жеља. Он је рекао да ће у новој влади седети 11 министара из старе, указао на стање у грађевинарству и у безбедности и питао зашто ти министри остају у Влади, зашто је министарки енергетике промењен ресор. Ђуришић је рекао:„Ова влада није нова, зашто нисте урадили све то из експозеа, имали сте 505 дана да то урадите.”

Драган Ђилас (ДС) оценио је да ово није нова влада, већ нова реконструкција и да „ово неће бити последња реконструкција”. Он је казао и како се стално говори да ће ово бити најмања влада и нагласио:„Подсетићу вас да је влада Мирка Цветковића имала једно више министарство и то оно за Косово и Метохију, али данас, када КиМ суштински није део Србије, и нема потребе за тим министарством. Проблем са овом владом је што у њој нема људи који имају искуство у привреди. Имамо и зачуђујућу чињеницу да су два министра заменила ресоре, то се обично не ради. Зорана Михајловић је имала стручност за енергетику, а Александар Антић за саобраћај, а сада су заменили ресоре, али на овакво решење су, како се причало, имале утицај велике силе, ја то не тврдим, али је чудно решење. Подржавам став да се не смањују пензије, иако је то тешко.”

Александар Вучић је одговорио да је његова одлука била да Зорана Михајловић и Александар Антић замене места, иако се ниједно од њих двоје с том одлуком није лако сагласило, али „верујте да је то потребно због нове енергије и промена”. Вучић је казао да је то предложио јер је најбоље за Србију и као шалу оценио примедбу да су велике силе утицале на састав Владе, „сви знају да нико не може да врши било какав утицај на мене”.

Зоран Живковић (Нова странка) констатовао је да је „ово историјска седница по томе што смо чули најдужи експозе у историји, што не значи да је био добар”. Живковић је експозе оценио као пун демагогије, са мало кукања и уз општа места. Он је казао и да је један од кандидата помињан као сарадник земунског клана.

Одговарајући Живковићу, Вучић је казао да ове речи више говоре о њему него о ономе о коме је говорио. Вучић је истакао:„Кандидат за министра је крив зато што су једне дневне новине објавиле како по наређењу земунског клана даје инјекције смрти. Страшно је кад неко то може да каже на основу једног новинског текста.”

—————————————————————————–

Аплауз за Томислава Николића

Кад су посланици завршили са изјашњавањем о Влади и док су се бројали гласови, у салу је ушао Томислав Николић, председник Србије, кога су посланици дочекали на ногама, дуготрајним аплаузом. Николић је казао да је морао одмах да честита и загрлио Вучића.

Седење, коктел и плаћање

При крају заседања Александар Вучић је на неке примедбе одговорио овако:„Култ вође кажу, нисам чуо да је неки вођа тако лагодно трпео све што сте изговарали и да ни на који начин није реаговао. Рекли сте да сам најмоћнији човек, изгледа да се то огледа у стрпљењу. Једини сам у сали седео свих осам сати и нисам је напуштао ни да једем ни да пијем.” Било је помињања и ко ће да плати коктел по избору, а Вучић је рекао:„Пошто је био проблем да ли сме да се направи коктел за амбасадоре, није га држава направила, ја сам лично платио коктел.”

Гости, гарда, црвени тепих

У српском парламенту јуче је било много гостију, који су смештени на галерију велике сале за заседање и одатле слушали експозе Александра Вучића. Дошли су представници свих традиционалних цркава, укључујући и патријарха Иринеја, ту је била и Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, Милорад Вељовић, директор полиције… Био је и велики број представника дипломатског кора. Председник Србије Томислав Николић дошао је у парламент пред полагање заклетве, а дочекала га је Маја Гојковић, председница парламента.

И гости и посланици и кандидати за чланове Владе, прошли су црвеним тепихом, поред гарде, а од кандидата први је у парламент стигао Александар Вучић, у 9.35 часова, сат и по пре почетка седнице.

„Приватни Бошњаци”

Говорећи о Бошњацима, Сулејман Угљанин (СДАС) казао је да су све владе „имале на својим листама једног приватног Бошњака, па и ова”. Он је казао да су неки „блиски сарадници будућег министра Расима Љајића рекли да је он умешан у тешка кривична дела, а нико није реаговао”. Угљанин је истакао:„Предлагањем тог кандидата послата је порука Бошњацима – бирајте ви кога хоћете, али ми ћемо да вам одредимо газду. Ми ћемо бити уздржани на гласању, нећемо бити против, јер сматрамо да не би било у реду да чамац са 18 часних људи потопимо због једног човека.”

Александар Вучић је одговорио да је причао о стварима о којима надлежни органи не знају ништа и нагласио:„Није истина да ова влада жели да дискредитује било који бошњачки захтев. Бринућемо на исти начин о Бошњацима, Србима, Мађарима… Иначе, само један је разлог што нисам разговарао и с представницима ове бошњачке листе, а то су управо те најтеже оптужбе за човека који је био с нама у коалицији, које ниједним доказом нису поткрепљене, а то онда говори и о нечијој одговорности.”

vucic-eksp

ИЗ ПРЕМИЈЕРОВОГ ЕКСПОЗЕА

Мандатар за састав српске владе Александар Вучић поручио је јуче у обраћању посланицима да жели резултат за Србију и да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо. „Данас сам овде, знајући да од сваке реченице зависе животи наше деце и сваког грађанина и тресем се као прут јер одговорност коју осећам не могу да поредим ни са чим”, рекао је Вучић на почетку обраћања посланицима у Скупштини Србије, образлажући програм будуће владе. Вучић је рекао и да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи, пренео је Танјуг. Вучић је у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања, али је учинак био слаб и додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

„Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо”, рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу, а ни штедња нам није јача страна.

Реформа економије, јачање приватног сектора, консолидација буџета

Реформа економије кроз сет реформских закона, јачање приватног сектора и консолидација буџета су три велика задатка нове владе Србије, рекао је Вучић, додајући да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону.

„Ово је програм за опоравак економије и нације”, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да ће бити донет опсежан пакет реформских закона који ће у Србији створити право тржишно окружење, помоћи да се уништи корупција и реформисати начин пословања у Србији. „Током прве недеље маја реформски пакет биће у парламенту на расправи, замолио сам председницу Скупштине да до 15. јула, за око 65 дана и ноћи, први пакет реформских закона буде усвојен”, рекао је Вучић.

Борба за реформе биће непрестана у наредне четири године, рекао је Вучић, уз дијалог и сагласност највећег броја друштвених чинилаца.

Приватни сектор биће ојачан давањем подстицаја малим и средњим предузећима, како би запошљавали више људи, и смањењем броја људи у јавном сектору. „Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље. Влада ће престати са трошењем новца и угађањем себи”, рекао је Вучић.

Трећи задатак биће консолидација буџета смањењем трошкова и повећањем прихода, како бисмо имали више новца за радна места, подизање животног стандарда, образовање, здравље, инфраструктуру…

Према Вучићевим речима, кад се држава упусти у ова три задатка, Србија ће бити боље место за инвестирање и за две или три године може бити земља са најживљом и најпривлачнијом економијом на Балкану и југоисточној Европи.

Неће бити смањења пензија

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањењу пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит другим средствима и методама, изјавио је Вучић, пренео је Танјуг. „Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе. У циљу јачања, у првих сто дана интензивираћемо активно на закључењу ангажмана са ММФ-ом и мислим да ће он бити закљчен”, рекао је Вучић. И они и ми, додао је, знамо да су пензионери најредовније платише и троше своје пензије на домаће производе.

Навео је да пензионери чак 70 одсто својих пензија троше на домаће производе и тако директно тај новац враћају у нашу економију, а неретко, што је још један социјални моменат о ком се водило рачуна, они од пензија издржавају децу и унуке.

Смањење плата и реформа јавног сектора

Плате у јавном сектору биће смањене за десет одсто, биће укинут солидарни порез, а до краја 2016. године плате у јавном сектору биће више него сада, рекао је Вучић. То је део фискалне консолидације која мора бити обављена у првих сто дана нове владе, а ребаланс буџета биће урађен до краја јуна, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Незапосленост, сиромаштво и фискални дефицит у Србији међу највећима су у Европи, уз нереални однос просечне пензије према просечној плати и уз високи проценат одласка младих школованих људи из земље, по чему смо трећи у свету, рекао је Вучић.

„Најважнији задатак и стратешки циљ јесте реорганизација јавних финансија и реформа јавног сектора. Све што будемо радили неће бити лако, али уз извесност да ће већ од краја 2016. грађани имати јачу економију и веће плате”, изјавио је Вучић, најављујући смањење партијског кадра, потпуну професионализацију у управљању јавним предузећима, завршетак реструктуирања предузећа, све с циљем да се развија приватни сектор, да млади постану предузетници а не службеници. Објашњавајући да је запошљавање уз партијске везе пратио и својеврсни завет ћутања, те да је то био случај са свим партијама, он је оценио да тај систем убија покретачку снагу људи и претвара наше младе у цинике. „Та ера је завршена. Имамо око 800.000 људи који раде у јавном сектору, највећи део ради поштено и савесно али има и много оних који не раде ништа. Теретио се до сада приватни сектор и било је лакше опорезовати приватне фирме него се супротставити партијским главешинама. Није нормално да просечна плата и јавном сектору буде већа него у приватном сектору. Не може да буде чак 30 одсто већа”, оценио је Вучић.

Продаја Телекома, мањински партнер за ЕПС

Вучић је најавио да ће држава наредне године продати Телеком Србије, док ће за Електропривреду Србије настојати да пронађе мањинског партнера. Вучић је рекао да ни Телеком ни држава не могу да улажу у развој телекомуникација и да би се вредност Телекома на тржишту смањила, тако да је одлучено да се компанија приватизује, пренео је Фонет. Он је оценио да је ЕПС највреднија компанија у државном власништву, да приватизација компаније не би била добро решење и да очекује да се процес довођења мањинског партнера оконча до 2016. године.

За „Србијагас” Вучић је рекао да ће хитно бити реструктуиран и да ће се за поједине делове компаније наћи купац. Он је указао да „Србијагас” прави велике дугове, не само због лошег управљања, него и због цене гаса коју му је наметала држава.

Према његовим речима, држава сваке године за Железнице Србије даје 150 милиона евра из буџета, што је новац који се узима из здравог дела привреде.

Вучић је рекао да ће бити појачани контрола и надзор рада у Рударско-топионичарском басену Бор и да ће се припремити услови за приватизацију компаније.

Нема више кредита, градићемо уз концесије

Вучић је најавио да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не из кредита, као и да ће у року од четири године бити завршен аутопут Београд – Црна Гора од 270 километара. Истакавши да Србија више ништа не може да гради из кредита због висине јавног дуга, Вучић је оценио да није чудо што људи сматрају да је немогуће завршити градњу путева, железница, мостова, без обзира на велики новац који је издвајан јер, и поред најава,пројекти до сада нису завршени.

Редефинисање броја запослених у локалним самоуправама

Вучић је поручио да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и на увођењу одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Представљајући у Скупштини Србије експозе нове владе, Вучић је истакао да ће бити успостављени обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима и да ће томе умногоме допринети агресивно увођење електронске управе.

Реорганизовање здравства

Приоритет у организовању здравственог система биће успостављање хитне услуге и службе за примарну и здравствену негу, а биће формиран и посебан приватно-јавни фонд за децу чије лечење не покрива Републички фонд за здравствено осигурање и за ургентне случајеве, рекао је данас у експозеу пред посланицима у републичком парламенту мандатар Александар Вучић.

Вучић је нагласио да успостављање хитне услуге и службе за примарну и здравствену негу неће бити обављено тако што би се још новца просипало у нездрав систем, већ реорганизацијом система.

Он је најавио и да ће се укинути две године обавезног стажирања пре специјализације, тако да ће лекари моћи одмах да почну са специјализацијом, како би више њих било на услузи заједници.

Влада ће разматрати, како је рекао, и да се укине штетна навика слања домаћих лекара у иностранство на специјализацију. „Уместо тога, радићемо да се доводе стручни људи из иностранства у Србију, који ће едуковати наше лекаре и лечити пацијенте”, рекао је мандатар.

Анализа учинка министара на шест месеци

Вучић је најавио да ће на шест месеци бити анализиран учинак министара у његовом кабинету. „Неће бити велике буке због реконструкције”, рекао је Вучић, најављујући да ће министри који не задовоље бити замењени. Он је поновио да министарства неће бити феуди, нити ће дозволити да министри, како се то раније догађало, од својих ресора направе „сопствено краљевство”, које ником не одговара.

Затварање преговора са ЕУ до 2018. године

Вучић је најавио наставак преговарачког процеса са ЕУ, отварање нових поглавља у јуну и истакао да нам је циљ да до 2018. године затворимо сва поглавља.

Он је подсетио да земље које затворе поглавља имају приступ новцу из фондова и навео да је жеља да се некој новој влади остави приступ тим фондовима.

Како је рекао, сарадња у региону је такође приоритет и један од циљева, и то сарадња заснована на узајамном поштовању, и најавио да ће стога и његова прва посета као премијера бити посета Сарајеву.

Са друге стране, Вучић је и поручио да сви треба да знају да Србија није „ничија прћија и ничија колонија”.

Без промене политике према Косову

Александар Вучић је изјавио да се политика према Косову и Метохији неће мењати, да нема и неће бити признања независности, а да ће се решење за свако питање тражити у оквиру дијалога вођеног под окриљем ЕУ. Вучић је изјавио да ће лично заступати Србију у преговорима с Приштином.

„Срби на Косову знају да је ово њихова влада и да сваки потез повлачи уважавајући политичку реалност и водећи рачуна о интересима државе Србије”, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је навео да је тако одређена политика већ издржала пробу времена, а ни ова ни будућа влада нити ће је мењати нити ће од ње одустати.

Вучић је рекао да је наставак бриселског дијалога и процес нормализације живота на Косову и Метохији један од приоритета владе и истински интерес Срба на КиМ.

Он је рекао да су Срби на Косову и Метохији препознали ту политику и захвалио им на поверењу и храбрости.

Према његовим речима, формирање Заједнице српских општина и наставак материјалне помоћи, која се неће умањивати, чиниће корпус задатака владе.

Јачање правосуђа

Вучић је изјавио да је циљ реформе правосуђа стварање услова за ефикасно вођење судског поступка, јачање капацитета носилаца правосудних функција, као и јачање државних органа који учествују у борби против организованог криминала и корупције.

Вучић је истакао да ће бити спроведене темељне промене како би се решили постојећи проблеми у српском правосуђу и уједначила судска пракса. „У ту сврху биће организовано сертификационо тело и као обавезујуће увешће се објављивање судских облика у свеобухватним и лако доступним електронским базама, заједно са прописима и судским статистикама”, рекао је он.

Повећање пољопривредне производње за 30 одсто

Циљ нове владе је повећање пољопривредне производње за 30 одсто, очување малих пољопривредних газдинстава и останак младих и жена на селу, пренела је Бета. Вучић је истакао да ће нова стратегија пољопривреде, која треба да да јасне смернице будућих реформи сектора пољопривреде кроз прецизно дефинисање приоритетних подручја и развој потенцијала руралних средина, бити усвојена одмах по формирању владе.

„Важан изазов у оквиру политике руралног развоја биће обезбеђење економске одрживости малих породичних пољопривредних газдинстава, која чине око 77 регистрованих газдинстава, и припрема за конкуренцију с произвођачима из ЕУ, као и останак младих и жена на селу”, рекао је Вучић.

Како је додао, влада Србије наставиће са унапређењем система за заштиту здравља потрошача, спречавања болести животиња и биљака и обезбеђивања квалитетне, здравствено исправне хране.

Вучић је истакао да је пољопривреда Србије неконкурентна, иако је то веома важан сектор економије, који у укупној запослености учествује са око 21 одсто, а у бруто домаћем производу са 10,4 одсто.

Подршка комисији за истраживање убиства новинара

Вучић је најавио да ће до лета бити донет сет медијских закона с циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана. „Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију – информисање је слободно”, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу „слободно да крстаре и истражују шта год пожеле, без било какве бојазни”.

Он је рекао да подржава рад Комисије за истраживање убистава новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића и захвалио се Верану Матићу и Љиљани Смајловић на досадашњем раду Комисије, помоћи и резултатима које су постигли у расветљавању убиства новинара.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија добила нову владу са Вучићем на челу

* Обавезна поља