izbori-kosovo-tačiБЕОГРАД – Заменик косовског премијера и министар спољних послова Хашим Тачи потврдио је свој долазак у Београд на конференцију о европским интеграцијама западног Балкана, која ће се одржати од 23. до 25. априла, саопштио је организатор скупа Омладински одбор за образовање.

Та невладина организација, уз подршку Британске амбасаде у Београду, организује конференцију „Европске интеграције западног Балкана:заједно можемо боље”, на којој ће двадесет говорника дискутовати о европским интеграцијама земаља у региону.

Како се наводи у саопштењу, своје учешће су за сада, осим Тачија, потврдили и његов заменик Петрит Сељими, државна секретарка за европске интеграције Македоније Ана Блажеска, заменица директорке директората за европске интеграције БиХ Дарија Рамљак, министар-саветник из БиХ Шериф Мујкановић, амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Типко и британски амбасадор Денис Киф.

Учешће су потврдили и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, официр за везу са Косовом Валдет Садику, посланици Борислав Стефановић и Дејан Раденковић, као и представници организација цивилног друштва Милан Антонијевић, Соња Бисерко, Душан Јањић.

Омладински одбор за образовање наводи да су позив да говоре на конференцији добила четири министра спољних послова из Србије, Македоније, БиХ и Косова, представници Делегација ЕУ, амбасада и стручне јавности.

ЕУ: Пратимо ситуацију у вези са Тачијем

БРИСЕЛ– У Бриселу данас нису желели да коментаришу евентуалну посету косовског министра спољних послова Хашима Тачија Београду, уз подсећање да Европска унија није укључена у организацију скупа на који је он позван.

„Пратимо ситуацију у вези са Тачијевом посетом, али пошто ЕУ није ни иницијатор ни организатор догађаја, не би било умесно да то коментаришемо”, рекао је за Танјуг функционер ЕУ који је желео да остане анониман.

Тачија је, уз још четири министра са Западног Балкана, позвала невладина организација „Амбасадори мира”, а скуп би требало да се одржи 24. априла у Београду, али је српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао да је таква посета непотребна.

У ЕУ нису хтели директно да коментаришу ни медијске извештаје да Брисел врши притисак на Србију да укаже гостопримство Тачију.

„Наш став је да подржавамо све што доприноси процесу помирења и добросуседским односима у региону”, речено је Танјугу у седишту ЕУ.

poternica-taci

Ројтерс: Хапшење Тачија би изазвало дипломатски инцидент

ПРИШТИНА/БЕОГРАД– Косовски министар спољних послова Хашим Тачи се нада да ће идуће недеље посетити Београд упркос потерници, јавља Ројтерс, уз оцену да би евентуално хапшење, које, оцењују, није много вероватно, „представљало дипломатски инцидент и наљутило ЕУ у коју и Србија и Косово желе да уђу”.

Српски политичари су, подсећа Ројтерс, одавно прогласили Тачија за ратног злочинца због његове улоге у сукобу на Косову од 1998. до 1999. године, а суд у Србији га је 1997. године у одсуству осудио на 10 година затвора због тероризма.

Иако је прошлог месеца пио кафу са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем у Приштини, Београд воли да држи Тачија на дистанци, наводи Ројтерс и оцењује да ће Влада Србије бити суочена са захтевима националниста да га ухапси уколико 24. априла дође у Београд на конференцију коју организује једна невладина органиазација.

Њенгово присуство би, према оцени Ројтерса, захтевало и позамашну безбедносну организацију.

„Тачи је добио позив и спреман је да иде. Сада је на властима у Београду да ли ће ићи,„ рекао је Ројтерсу саветник косовског министра Арђан Арифај.

Сенић: Изјава Вукчевића не доприноси ЕУ интеграцијама

КРАЉЕВО – Председник Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Александар Сенић данас је у Краљеву оценио као неодговорну изјаву тужиоца за ратне жлочине Владимира Вукчевића да Хашим Тачи може бити ухапшен ако дође у Београд.

„Уколико желимо да будемо лидер у региону и да развијамо регионалну сарадњу, свакако не смемо да хапсимо политичке лидере који дођу у Београд. Тако је таква изјава по мени неоговорна и никако не доприноси даљим европским интеграцијама у Србији”, рекао је Сенић агенцији Бета.

Александар Сенић је данас у Краљеву учествовао у Јавној дебати Форума за међународне односе Мреже ЕПуСа, на тему „Ново поглавље у односима Србија и ЕУ”, преноси Бета.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и Тачи – демонстрација немоћи државе

* Обавезна поља