Vucic-Medvedev-1-620x350Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија од Руске Федерације набавити део наоружања, које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са потенцијалном сарадњом Србије са Руском Федерацијом у вези са набавком новог наоружања, рекао да наша земља део наоружања мора да набави, али да ће настојати да се један део производи у Србији, у сарадњи с Русијом.

„То је наш посао. Није реално да превише тога купимо, али нешто оружја ћемо да набавимо”, рекао је Вучић.

Он није желео да прецизира о којем наоружању је реч, јер су разговори у току, али је поновио да је, генерално, посао премијера и Владе да брину о безбедности земље.

„Ако питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО земљама, а само једна није, а то је Србија”, рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија ћути када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила, хаубице, и упитао зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете.

„А сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу. Нећемо да набављамо оружје које је, назовимо га таквим, офанзивно, али морамо да заштитимо своју територију”, подвукао је Вучић.

Он је додао и да ће данас бити разговора и са представницима компаније „Камаз” у вези са куповином камиона за норе и хаубице у фабрици у Великој Плани.

Вучић ће о набавци наоружања разговарати и на састанку са председником Руске Федерације Владимиром Путином, како би се видело шта две земље могу заједнички да направе и како би се искористили српска наменска индустрија.

S-300

РУСИЈА И СРБИЈА: АКТИВИРАЊЕ ИСПОРУКА ОРУЖЈА

Меморандум који су у Москви потписали Министарство одбране Србије и Федерална служба за војно-техничку сарадњу Русије омогућава да се „значајно активирају испоруке“ оружја Београду.

То пише московски дневник Комерсант, позивајући се на изворе у руској влади.

Дневник наводи да међувладин Споразум о узајамној заштити права на резултате интелектуалне делатности стечене кроз билатералну војнотехничку сарадњу предвидја правила поправке и модернизације војне технике коју је Србија купила од Русије, искључиво код производјача, а не и код страних компанија.

Комерсант пише, позивајући се на исти извор, да ће бити одржан други сусрет за последњих неколико дана потпредседника руске владе, задуженог за војну индустрију Дмитрија Рогозина и потпредседника српске владе Ивице Дачића.

Они, по наводима Комерсанта, треба да размотре низ питања о сарадњи у одбрамбено-индустријској сфери.

Ти документи потписани су у уторак у присуству двојице премијера, Александра Вучића и Дмитрија Медведева.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија купује руско оружје

* Обавезна поља