kapetan-dragan-zagreb-09-07-2015-1Србија не може да тражи екстрадицију Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, који је због ратних злочина јуче изручен Хрватској из Аустралије, јер за то нема никаквог правног основа.

„Васиљковић није осуђен у Србији нити се против њега води било какав поступак, на основу чега бисмо могли да тражимо екстрадицију”, речено је за „Политику” јуче у Министарству правде.

Министарство је, подсећамо, више пута слало дописе министру правде Аустралије са молбом да не изручи Васиљковића Хрватској, страхујући да кривични поступак у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.

Драган Васиљковић је јуче нешто пре поднева стигао авионом на загребачки аеродром у пратњи хрватских полицајаца који су га спровели из Сиднеја. Већ у поподневним сатима пребачен је у сплитски затвор на Билицама, а данас ће дати прву изјаву у тужилаштву.

Он је до затвора спроведен комбијем под посебним мерама опреза, а јуче по подне прошао је уобичајену затворску процедуру која подразумева и лекарски преглед. Хрватски медији навели су да ће, због осетљивости ситуације, Васиљковић бити смештен у посебно затворско крило и у ћелији ће бити сам, далеко од осталих затвореника. Има право да затражи браниоца по свом избору, пошто га тренутно брани адвокат по службеној дужности Дарко Станић.

„Читав поступак у вези са Васиљковићем спроводи тужилаштво и суд до сада није добио предмет. Он је смештен у притвор на основу судског решења. Уколико одбрана буде уложила жалбу и тражила пуштање Васиљковића на слободу, суд ће у року од 48 сати донети одлуку о томе. Такав предлог за сада нам није стигао”, казао је јуче за „Политику” Дамир Ромац, судија Жупанијског суда у Сплиту.

Загребачки медији пренели су да је авион са Васиљковићем слетео уз појачане мере безбедности и да га је до аеродрома допратио хеликоптер. За то време полиција је обезбеђивала кров зграде терминала.

Дејан Ђурић, један од путника из авиона, испричао је новинарима на загребачком аеродрому да многи нису ни приметили да је Васиљковић у авиону, као и да за време лета од Франкфурта до Загреба он није имао лисице и није се обраћао путницима.

 

Сплитско тужилаштво води истрагу против Васиљковића због сумње да је као заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица „Алфа”, 1991. године у затвору на книнској тврђави, као и 1993. у Брушкој код Бенковца мучио и убијао припаднике хрватске војске и полиције. Терети се и за напад на полицијску станицу у Глини, приградско насеље Јукинац, као и села Горњи и Доњи Видушевац.

Драган Васиљковић пориче све те оптужбе. Он је више од девет година провео у екстрадиционом притвору у Аустралији, што би требало да му буде урачунато у евентуалну казну. Аустралија је изразила спремност да му плаћа адвокате који ће га бранити током поступка у Сплиту.

Миљенић: Следи фер суђење

Министар правосуђа Орсат Миљенић изјавио је да ће суђење Драгану Васиљковићу бити поштено и правично. Он се осврнуо на коментар српског министра правде Николе Селаковића који је изразио сумњу у то, рекавши да је његова оцена непримерена и да треба да се „бави својом земљом и својим правосуђем”.

Милановић: Хрватска спроводи правду

Хрватска држава брани и штити своје законе, спроводи правду и изручење Драгана Васиљковића једна је епизода на том путу, казао је хрватски премијер Зоран Милановић. Он је додао да сви они који су кршили ратно право морају да стрепе да ће кад-тад бити ухваћени и приведени правди, ма како се звали и којој год застави служили.

Вулин: Треба да му се суди у Србији

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин сматра да би било праведно да Драган Васиљковић буде изручен Србији, јер сумња да ће он у Хрватској имати фер и поштено суђење. Вулин је у изјави новинарима подвукао да је то његово лично мишљење, а не став Владе Србије, која о томе није разговарала.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија не може тражити екстрадикцију Капетана Драгана

* Обавезна поља