bratislav-gasic_660x330БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да Србија није одустала од куповине нових авиона за Војску Србије (ВС) из Русије, али да ове године за то нема новца у буџету.

„Времена нису лака. Куповина тих средстава није планирана из буџетских средстава за ову годину, али они остају део плана о којем ће одлучивати држава“, рекао је Гашић у интервјуу за Блиц.

Гашић је рекао да ће ове године бити настављена модернизација и ремонт неких борбених средстава, а биће и значајних инфраструктурних улагања, док ће приоритет бити опремање јединица које одлазе у мировне мисије.

„Ваздухопловство треба да добије нове школске авионе Ласта, настављамо развијање нашег телекомуникационог система, а побољшаћемо и услове за безбедно складиштење убојних средстава“, рекао је новоизабрани министар.

Говорећи о спекулацијама да ће бити поново уведена обавеза служења војног рока, Гашић је рекао да то питање није на дневном реду.

„На повећано интересовање младих за добровољно служење војног рока под оружјем одговорили смо повећањем броја места у упутним роковима, а напомињем да смо задовољни интересовањем младих да прођу обуку за резервне официре и ојачају наш строј“, рекао је он.

Наставак модернизације војске

Он је изјавио за „Курир“ да ће се први наредни потези министарства односити на унапређење ефикасности, уз максималну рационализацију, тако да се задаци извршавају уз одговорно трошење буџетских средстава и строго поштовање законитости.

„Од првог дана интензивно и свакодневно радимо на детаљном сагледавању стања, одређивању приоритета и реализацији даљих активности“, рекао је Гашић.

Он је од конкретних активности издвојио наставак започетих модернизација и ремонт сложених система, опремање савременим наоружањем и осталом опремом према буџетским средствима за ову годину.

Гашић је, такође, рекао да ће се наставити учешће у садашњим и новим мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ, даље јачање регионалне сарадње и упоредо рад на изменама закона о одбрани и војсци и пратећим нормативним актима како бисмо их ускладили са насталим променама.

Као највећи проблем у систему одбране, он је поменуо недостатак средстава за набавку авиона и сложених борбених система.

„То се мора решити на нивоу државе, а знамо у каквој смо ситуацији и колико нова влада има приоритета. Али од тих потреба не одустајемо и решење морамо тражити. До тада радимо на модернизацији и ремонту авиона, хеликоптера и борбених система из буџетских средстава којима располажемо“, рекао је министар одбране.

Он је, такође, додао да очекује да нешто више од 500 припадника Министарства одбране и Војске Србије учествује у мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ.

„Задржавамо учешће у садашњим мисијама, а планирано је упућивање тимова у мисију у Мали и још неку афричку земљу. Тренутно у осам мисија имамо 215 припадника Војске Србије. Ротације су сталне, а крајем овог месеца испратићемо нову чету у мисију УНИФИЛ у Либан. Очекујемо и поновно упућивање тимова за заштиту бродова у мисију Европске уније у Сомалији“, прецизирао је Гашић.

Упитан на основу чега је изабран за министра одбране, он је рекао да је то његова претходна дужност градоначелника Крушевца, која је подразумевала системску и систематску борбу са великим бројем функција града у циљу његовог нормалног функционисања у бројним областима.

„Таква врста посла није ми непозната и утолико је рад на челу оваквог система изазов, за који сам потпуно спреман. Ја систем познајем, а о питањима из војне области консултоваћу тим својих сарадника, и из Министарства и из војске. Важно је имати добар тим и у том случају ниједан проблем неће остати без решења“, напоменуо је он.

„Пресудно охрабрење је поверење које је премијер (Александар) Вучић имао према мени поверивши ми овај ресор и ја ћу радити максимално посвећено да сва та очекивања остварим“, истакао је министар Гашић.

Посета Копненој зони безбедности

Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетиће данас припаднике Војске Србије ангажоване у базама Копнене зоне безбедности.

Како се наводи у саопштењу Гашић ће обилазак почети у бази „Југ“.

Нови министар ће затим обићи и објекат „Ташлак“ и базу „Добросин“ у Копненој зони безбедности према Косову.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија „нема пара“ за руске авионе

* Обавезна поља