vucic-dodikШАМАЦ – Србија је издвојила милион евра помоћи за Шамац и Добој за обнову штете настале у недавним катастрофалним поплавама, изјавио је данас премијер Александар Вучић током боравка у Републици Српској.

Објаћајући се грађанима у Шамцу, Вучић је рекао да ће тај новац бити уплаћен у понедељак, а да ће видети и како може да се помогне Бијељини и другим општинама у РС које су страдале у поплавама.

Навео је да је једнако забринут био и када су долазиле информације о полавама у Шамцу и Добоју и другим деловима РС као што је био забринут због невоља грађана Србије.

„Пола моје фамилије је у РС, пола у Србији, рођен сам у Београду, цео живот живим у Србији, али срце не можете да поцепате”, рекао је Вучић захваливши грађанима РС на бризи и помоћи и љубави коју показују према Србији..

„РС може увек да рачуна на помоћ Србије и ја ћу бити срећан када будем видео да људи у Србији воле РС онолико колико ви овде волите Сребију”, навео је Вучић.

Истакавши да је ово тек почетак помоћи Србије, Вучић је изразио наду да ће с економским јачањем Србија бити у могућности да помогне још више.

„Можемо да остваримо да се власт у Србији понаша одговорно, а што јача Србија сигуран сам да ће бити боље и у БиХ и РС и свима у региону”, рекао је Вучић подсетивши да Србија жели мир и добре односе са свим комшијама и да поштује територијални интегритет БиХ.

Председник РС Милорад Додик оценио је да је сарадња између Србије и РС све интензивнија и захвалио је на свему што Србија чини за грађане Српске.

Грађани ће новац за обнову кућа добити за 10 дана

ШАМАЦ – Премијер Србије Александар Вучић поручио је грађанима чије су куће оштећене у поплавама да ће у наредних седам до десет дана добити новац за обнову и подсетио да за те намене Србија може да рачуна на 80 милиона евра из ИПА фондова и донација и још између 40 и 50 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ.

„То ће бити око 120 милиона евра, то је велики новац, али ннису милијарде као што су неки говорили. Врло сам реалан, врло озбиљан и не могу народу да говорим оно што није истина”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара с којим новцем Србија може да рачуна након донаторске конференције.

Премијер је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу на ангажману у вези с донаторском конференцијом која је пре неколико дана одржана у Бриселу.

„НИко неће остати без куће и све ће бити обновљене до средине јесени како је и обећано, а путеви ће бити санирани до првог октобра, док у наредном периоду остаје још да се реше проблеми у електроенергетском систему”, рекао је Вучић новинарима у Шамцу, где је однео помоћ за обнову након поплава.

Србија, БиХ и РС заједно на регионалном самиту у Берлину?

ДОБОЈ – Премијер Србије Александар Вучић позваће председавајућег председништва БиХ Бакира Изетбеговића и председника Републике Српске Милорада Додика да припреме заједничке пројекте за регионални самит земаља западног Балкана који крајем августа организује немачка канцеларка Ангела Меркел у Берлину.

„Рекао сам Додику, а рећи ћу и Изетбеговићу, надам се да бисмо за овај велики регионални самит који организује Ангела Меркел могли да се појавимо заједно као људи који траже подршку Немачке и ЕУ за велике пројекте”, рекао је Вучић.

Он сматра, како је навео, да ће на тај начин, појављивањем са заједничким пројектима, добити ширу подршку Немачке, али и ЕУ и целог света, а као пример пројекта значајног за Србију, БиХ и РС навео је пругу Београд – Сарајево.

Вучић је о намери да позове Изетбеговића и Додика да је у Берлину појаве са заједничким пројектима обавестио новинаре у Добоју, где је заједно с Додиком и премијерком РС Жељком Цвијановић обишао школу „Вук Караџић”, која ће бити обновљена донацијом Владе Србије вредном око 600.000 конвертибилних марака.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија помаже Шамац и Добој

* Обавезна поља