БЕОГРАД– Заменик портпарола НАТО Пирс Казалет изјавио је да Србија комшијска земља НАТО са растућим доприносом међународним мировним операцијама.

Казалет је за лист Блиц оценио да је индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) који је прошле године потписан са Србијом важан инструмент који помаже у остваривању заједничких циљева.

„Србија је позвала НАТО да јој помогне при предузимању реформи одбране, као и изградњи бољих одбрамбених способности“, рекао је Казалет.

Он је додао да је веома важан и поверилачки фонд НАТО-Србија јер помаже да се побољша безбедност грађана Србије одлагањем опасне и застареле муниције.

Према његовим речима НАТО у потпуности поштује одлуку Србије да буде војно неутрална.

„Свака земља има право да изабере сопствене одбрамбене аранжмане. НАТО у потпуности подржава евроинтеграције Србије. Мислимо да је то добро за Србију, добро је за ЕУ и добро је за НАТО јер промовише стабилност и сарадњу у региону“, рекао је Казалет.

Он је рекао и да ће кроз пуноправно чланство Црне Горе у НАТО бити настављен „процес консолидације стабилности и безбедности на Балкану који је свима у интересу“.

Упитан о међусобним користима које имају Црна Гора и НАТО од чланства те земље у организацији, Казалет је рекао да Црна Гора већ даје допринос међународној сигурности.

„На пример, снагама и средствима у нашим трениниг мисијама у Авганистану“, рекао је Казалет.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија позвала НАТО да јој помогне у реформама

* Обавезна поља