ivica-dacic-beograd-23-10-2014-1Министар спољних послова Ивица Дачић писао је генералном секретару УН Бан Кимуну поводом намере Косова да постане чланица Унеска, сазнаје РТС.

У писму, у које је РТС има увид, пише да Србија није променила своју позицију у односу на статус Покрајине, иако се суочава са захтевима и настојањима Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи.

То је за Србију неприхватљиво, истакао је Дачић и као последњи такав пример навео настојања Косова ка чланству у Унеску.

„Косово као територија сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УН 1244 (1999), под управом Уједињених нација, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско“, навео је Дачић.

Додао је да би у том смислу свако другачије постављање према разматрању питања чланства Косова у Унеску представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбедности.

Вулин – Борићемо се против уласка Косова у УНЕСКО

Србија ће се свакако супротставити и борити против саме идеје да Косово и Метохија постане члан УНЕСКО, а дипломатија ће позвати и своје пријатеље да помогну да се сачува историјска истина, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену, поводом обележавања манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила, рекао да 17. март није заборављен и да би они, који су спалили Богородицу Љевишку, десетине српских цркава, сада желели да се представе као чувари наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.

– Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. УНЕСКО не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко, осим српски народа и Српске православне цркве – поручио је Вулин.

Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.

– Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, враћа читавом свету. Зло на које је Србија упозоравала и које је српски народ трпео на Косову и Метохији данас прети читавом свету и било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га – рекао је он.

Вулин је поручио да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.

– Ви знате да 40.000 плата сваког месеца дође на Косово и Метохију и то се мора поштовати, то је ствар која свакако мора да се чува. Срби на Косову и Метохији су најнапаћенији део нашег народа и зато и највољенији – рекао је министар рада.

Он је истакао да је конак манастира Светих архангела у Призрену који је изграђен и завршен, прва целовита обнова храма, још од турског разарања Душанове задужбине.

– Надам да ће се, захваљујујући раду, првенствено братије манастира Архангели, игумана, владике Теодосија, али и свих Срба, обнова заиста завршити, да ће се подићи црква Светог Николе, да ће се место где су се Срби окупљали бити завршено и у верском и у грађевинском смислу – рекао је Вулин.

Према његовим речима, тамо где нема српске цркве, где није сачуван манастир, где нема свештеника, нема ни Срба.

– Тамо где нисмо успели да сачувамо своју религију, нисмо успели да сачувамо ни свој народ – поручио је Вулин, подсетивши да је манастир Светих архангела страдално место, које је и додатно уништено 17. марта.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија против уласка Косова у УНЕСКО

* Обавезна поља